Casanova si misterele jurnalului intim al aventurierului interzis

Marti, 09 August 2011, ora 22:35
8058 citiri
Casanova si misterele jurnalului intim al aventurierului interzis

Giacomo Casanova (1725-1798) face si astazi obiectul cercetarilor si studiilor, specialistii incercand sa confrunte jurnalul sau intim, care din fericire s-a pastrat, cu numeroasele legende, create in jurul personalitatii acestui mare cuceritor al tuturor timpurilor.

Cate aventuri a avut regele dragostei?

Mai mult cu sinceritate, decat cu mandrie, Casanova puncteaza in jurnalul sau 122 de femei care i-au cedat, pastrand discretie cu privire la numele lor, dar clasificandu-le intr-un mod pe care l-ar invidia chiar si un specialist, arata Factroom.

Nu s-au iscat controverse asupra acestei cifre, desi legenda vorbeste de un numar mult mai mare de femei care i-au cedat (tot legenda insinueaza ca el le-a cedat lor).

Specialistii iau in calcul si cifra sustinuta de unii memorialisiti bine documentati in problema. Ei au identificat 132 femei, si apreciaza ca o personalitate atat de discreta cum era Casanova putea usor ocoli cateva cazuri, preferand sa le dea uitarii.

Acolo, in jurnal, el descrie in detaliu cum incepea, cum se desfasura si cum se termina fiecare aventura, asezand "victimele" pe categorii.

Prefera slujnicele, dar nu refuza nici doamnele

Era ca un fel de hobby al lui, sa le clasifice dupa nationalitate, varsta, profesie, pozitie sociala, culoarea parului (se pare ca avea o pasiune in a pastra cate un esantion, in total 122 esantioane) si - mai ales - dupa modul in care fiecare femeie stie sa faca dagoste, in felul ei.

Dupa nationalitate, cele mai multe cuceriri ale lui Casanova erau fara indoiala italiencele, dar n-au lipsit nici cele din Grecia, Spania, Franta si chiar din departari mai mari.

Ca ocupatie, n-au lipsit doamne din inalta societate, dar Casanova prefera slujnicele, fara sa putem spune ferm ca ele erau optiunea lui numarul 1 sau erau doar o prada mai usor de cucerit.

Ca varsta, aproape toate cuceririle lui Casanova se incadrau in evantaiul cuprins intre 16 si 20 de ani.

Casanova a simtit atractia spre dragoste din adolescenta. De copil, s-a aflat in societatea tinerelor femei si, desi nici in jurnalalul sau intim nu e dezvaluit clar "cum a inceput totul", exista relatari privind marturiile unei servante, din personalul de serviciu al familiei, care a petrecut o noapte torida cu tanarul Casanova, in varsta atunci de 15 ani.

Ultima aventura a fost cea mai lunga: trei ani

Despre eventualii copii pe care Casanova i-ar fi lasat in urma lui nu se stie mare lucru. Moravurile vremurilor l-au avantajat si au zavorat gura victimelor.

Cu toate acestea, se stie ca a existat un fiu al lui Casanova, rezultat dintr-o scurta relatie cu Isabel da Glia, o bucatareasa spaniola, mentionata de memorialisti, dar al carei nume este ocolit discret in jurnal.

Ultima relatie a lui Casanova a fost cea mai de durata: doamna Maria de Liattio, fiica unui ambasador, i-a fost nu numai partenera de sex, ci concubina in toata regula, in ultimii sai trei ani de viata.

Ar fi gresit, totusi, sa punem in corelatie numele lui Casanova doar cu aventura. Cercetarile si scrierile lui nu sunt de neglijat. Merita retinuta "Istoria captivitatii mele", editata la Praga in 1788, dar si memoriile, intitulate "Istoria vietii mele", o lucrare scrisa cu mult talent, dar licentioasa, atat de licentioasa incat niciun editor n-a indraznit s-o publice nici in timpul vietii lui, nici mult timp dupa moarte.

Cartea prohibita a fost platita cu bani greu

Dar o lucrare licentioasa, care face oprobiul publicului simandicos, face rating - am zice astazi - in multime. Ca urmare, cele 10 volume de memorii au fost publicate, mai tarziu, intre 1826 si 1832, la Leipzig.

Reactia lumii simandicoase n-a intarziat: cartea a fost pusa sub interdictie severa, la categoria "Index Librorum Prohibitorum", in pudica Roma a secolului XIX.

Posteritatii insa nu i se poate interzice nimic: la 18 februarie 2010, Biblioteca Nationala a Frantei a achizitionat manuscrisul original al lui Casanova la pretul de 7 milioane euro.

Iata cum, in mod ciudat, una din cele mai interesante personalitati din istorie este tocmai un fustangiu fara pereche.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Giacomo Casanova sex, #relatii sexuale Casanova, #numar femei sex Casanova, #memorii Casanova jurnal , #viata sexuala