Intersexualitatea: Suntem pregatiti sa acceptam un al treilea gen?

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 15:32
20510 citiri
Intersexualitatea: Suntem pregatiti sa acceptam un al treilea gen?

Atunci cand se nasc, majoritatea oamenilor au un sex bine definit de organele genitale externe: masculin sau feminin.

Totusi, exista si persoane al caror gen nu poate fi definit de la nastere, din cauza ca organele in baza carora ar trebui facut acest lucru sunt ambigue si nu pof fi definite ca fiind "de fetita" sau "de baietel". Acesta este si motivul pentru care, recent, Germania a decis sa devina prima tara europeana care face demersuri pentru recunoasterea celui de-al treilea gen, transmite ABC News.

Astfel, de la 1 noiembrie, nemtii carora li se vor naste copii cu trasaturi biologice ale ambelor sexe nu vor mai fi nevoiti sa opteze obligatoriu pentru unul dintre cele doua genuri - femeiesc sau barbatesc -, ci vor putea sa lase completat acel camp cu "nedefinit" sau "nespecificat", optand sa nu declare ei, in calitate de parinti, sexul copilului.

Intersexualitatea presupune existenta trasaturilor specifice ambelor sexe la o persoana, fie ca acest lucru este vizibil la nivelul organelor sexuale externe, fie ca el nu poate fi vazut deoarece presupune modifcari interne. O situatie frecventa de intersexualitate o reprezinta absenta uterului sau trompelor uterine la o persoana aparent de sex feminin, dar care poate avea in interior testicule slab dezvoltate.

Persoanele intersexuale au mai fost numite si hermafrodite, insa termenul nu este considerat tocmai unul potrivit, avand in vedere ca este folosit si in biologie, pentru a face trimitere la plantele si animalele bisexuate. Termenul provine de la numele zeului Hermafrodit, fiul lui Hermes si al Afroditei. Nimfa Salmacis s-a indragostit de frumusetea rara a acestuia, insa el a respins-o. Atunci, nimfa a implorat zeii sa le uneasca trupurile, astfel ca a rezultat o fiinta avand ambele sexe.

Intersexualitatea si orientarea sexuala

Este important de stiut ca intersexualitatea nu are nicio legatura cu orientarea sexuala, ci cu faptul ca o persoana se naste cu trasaturi ale ambelor genuri nu este prin definitie nici gay, nici lesbiana, nici transsexual. Totusi, la fel ca orice barbat sau femeie de pe lumea aceasta, persoanele intersexuale isi pot identifica orientarea sexuala ca fiind alta decat cea a majoritatii, cea heterosexuala.

Desi nu exista niste date oficiale cu privire la numarul de persoane nascute la limita dintre genuri, se estimeaza ca, anual, se nasc in jur de 2.000 de persoane intersexuale. Cu toate ca problema intersexualitatii ramane in continuare o chestiune ambiguua si un tabu in multe culturi ale lumii, fiind considerata chiar de multi medici o anomalie, ea a fost inclusa printre cele 60 de patologii ce intra sub incidenta disfunctiilor de dezvoltare sexuala, remodelarea genitala in cazul bebelusilor ramanand in continuare o chestiune de etica extrem de dezbatuta.

De multe ori, atunci cand se confrunta cu nasterea unui copil intersexual, parintii opteaza pentru remodelarea genitala timpurie, din nevoia de a-i trece micutului un sex in certificatul de nastere. Asta se intampla pentru ca vor ca el sa creasca avand certitudinea unui gen, insa nu isi dau seama ca pot gresi alegand ei sexul viitorului adult. De multe ori, acestuia nici nu i se spune niciodata ca a fost operat la nastere pentru a i se defini sexul.

Specialistii nu recomanda o interventie chirurgicala decat daca viata micutului este pusa in pericol. Daca persoana respectiva este lasata sa creasca, isi va da seama singura daca se simte mai bine in corp de femeie sau in corp de barbat, riscul ca viitorul adult sa devina captiv intr-un trup in care nu se regaseste fiind diminuat. La maturitate, persoanele intersexuale pot opta sa nu se opereze, considerand felul in care s-au nascut un gen aparte de cele doua recunoscute de majoritatea lumii.

Totusi, chiar si atunci cand nu se opteaza pentru operare la scurta vreme de la nastere, copilul poate creste complexat si, in absenta unui sprijin de specialitate, poate dezvolta traume psihice ce tin de acceptarea propriei persoane. Mai mult, persoanele intersexuale risca sa devina adesea victimele discriminarii, sau chiar sa fie hartuite si agresate in anumite culturi ale lumii.

In state precum Australia sau Nepal, adultii pot opta sa fie inscrisi in documente ca apartinand unuia dintre cele trei genuri recunoscute oficial. In iunie, un australian de 52 de ani, Norrie May-Welby, a devenit prima persoana din lume fara gen, dupa ce si-a castigat in instanta dreptul de a nu fi inregistrat oficial ca fiind de sex masculin sau feminin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#intersexualitate feminin masculin gen, #identificare gen persoane hermafrodite, #operatie persoane sex nedefinit , #viata sexuala