Placeri lumesti: Sexul, de-a lungul timpului.

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 14:29
7116 citiri
Placeri lumesti: Sexul, de-a lungul timpului.
Foto: arhiva

In imparatia placerilor lumesti, niciuna nu este in stare sa imbete sa starneasca si sa fascineze mai mult ca preferatul dintotdeauna, sexul. La inceput, sexul era doar sex. Era o trebuinta adanc inradacinata, primitiva, care slujea doar scopului de perpetuare a speciei.

Era placut pe atunci si asa este si acum. Dar, de-a lungul istoriei, relatia dintre sex si iubire s-a schimbat mult, dupa cum constata Michael Flocker in volumul sau "The Hedonism Handbook".

Pe masura evolutiei civilizitiei, pe planeta s-au format comunitatile si a inceput sa se impuna notiunea de familie. Apoi s-a nascut conceptul de casatorie. Dar in vechime, casatoria nu era decat un aranjament intre familii, si in multe parti ale lumii inca mai este asa.

In perioada de varf a Imperiului Roman, casatoria era doar un aranjament domestic, iar sexul era o forma de recreere viguroasa, infloritoare, fara complexe, savurata cu orice ocazie. Curtezanele aveau un statut social destul de inalt si insasi ideea de monogamie ii parea fara noima omului de rand.

Doar dupa inceputul prabusirii Imperiului Roman si raspandirea crestinismului, sexul a ajuns sa fie asociat cu vinovatia, pacatul si rusinea. Crestinii asociau caderea Imperiului cu sexul si placerea, iar cu timpul locul acestora a fost luat de plicticoasele practici ale abnegatiei, abstinentei si torturii autoimpuse.

Iesea pacatul, intra vinovatia. Omenirea se scufunda in vremurile intunecate si, prin secolul XV, institutia matrimoniala a ajuns sub puternicul control al clerului. Sexul a devenit un act murdar, rusinos, care nu trebuie sa fie facut decat in caz de stricta necesitate. Desigur, asta nu-i oprea pe clerici sa comita abuzuri sexuale sau sa-si ia amante.

Un ideal romantic

Prin secolul XI a inceput sa prinda forma un ideal romantic, fiind vorba de epoca poeziei si a curtoaziei. Abstinenta ramanea calea respectabila catre mantuire, dar iubirea curteneasca s-a raspandit in toata Europa, iar emotiile si-au croit drum pana in iatacuri.

Prin anii 1400, in plina Renastere, fortele intunecate ale religiei institutionalizate erau intr-o inclestare crancena cu noul spirit al epocii si cu pacatoasele concepte de rationalism si fericire personala. Asa s-a ajuns la momente extrem de penibile cu femei pline de nuri arse pe rug ca vrajitoare, fanatici scosi din minti care se autoflagelau si disidenti relgiosi care cadeau prada Inchizitiei.

Si totusi venise deja Epoca Luminilor, stiinta era folosita pentru a inlatura superstitiile si spaima adunate de veacuri intregi, iar clasele mijlocii incepeau sa se intrebe daca sexul si iubirea erau, la urma urmei, chiar asa de rele. Cand au aparut puritanii, sexul in cadrul casatoriei era considerat un lucru bun si sanatos, dar cei care comiteau adulter riscau biciuirea, diverse pedepse publice si chiar pedeapsa capitala.

Standardele inalte ale moralitatii au continuat sa creasca in epoca victoriana, mai ales pentru femei, insa influentele moderne precum pornografia populara sau opiul au condimentata un pic viata. In perioada revolutiei industriale, clasele mijlocii luau avant, iar libertatea personala se zarea din nou la orizont.

In secolul XX, au aparut emanciparea femeilor si revolutia masurilor contraceptive. Femeile puteau, in sfarsit, sa se bucure liber de placerile sexuale asa cum o facusera barbatii de atatea secole, fara perspectiva unei sarcini nedorite. Dar in tot acest timp, in vreme ce biserica incepea sa-si piarda puterea asupra moralei populare, guvernele asteptau in culise cu bratele pline de tot felul de documente care sa ajute la reglementarea placerilor sexuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sex dragoste istorie, #sex iubire dragoste sex , #viata sexuala
Comentarii
Poza pravoslavnicu
pravoslavnicu
rank 1
L
Lake
rank 1
Cum poti sa spui mai Anghele ca "doar dupa inceputul prabusirii Imperiului Roman