Cum este sa fii gay in Romania. Povesti din interiorul comunitatii LGBT

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 22:00
28005 citiri
Cum este sa fii gay in Romania. Povesti din interiorul comunitatii LGBT

Minoritatile sexuale din Romania se plang ca sunt adesea victimele discriminarii. Membrii comunitatii LGBT (comunitatea lesbiana, gay, bisexuala si transsexuala) traiesc adesea ascunsi de ochii lumii, ai familiei si ai celor care ar trebui sa le fie prieteni.

Atunci cand copiii cresc si ajung la pubertate ori in perioada adolescentei, incep sa manifeste atractie pentru persoanele de sex opus. Exista insa si baieti care nu reactioneaza la farmecele colegelor aflate in plina dezvoltare, la fel cum exista si fete care nu se lasa ademenite de cel mai popular baiat din scoala. Asa explica Alex, de 24 de ani, orientarea lui sexuala. Alex este gay.

Alex, despre femei: "Nici nu ma incita, nici nu ma excita"

"Inca de cand eram mic si eram constient de anumite lucruri, ma uitam la barbati si ii admiram pentru frumusetea lor sau pentru corpul lor bine facut. Nu am constientizat ca peste ani imi voi dori sa simt ceea ce priveam atunci si nici ca ma vor atrage", a inceput Alex povestea sa. Inca din adolescenta, era inconjurat de zeci de fete. Si acum este, spune el.

Le admira pe fetele care arata bine pentru ca, spune el, "ce-i frumos si Lui Dumnezeu Ii place", insa ele "nici nu-l excita, nici nu-l incita". Acesta este un adevar pe care Alex a reusit sa-l ascunda de colegii sai de la liceul din Botosani unde a studiat, de cunoscuti, de familie.

Prima relatie, la 18 ani. Partenerul, un om de afaceri pe care l-a cunoscut pe Internet

"Fericirea se poate exprima in mii de feluri, iar atunci cand o cauti, nu se stie niciodata unde o poti gasi sau cui o poti oferi", sustine Alex, facand legatura momentul in care a simtit primii fluturasi in stomac, pe vremea cand era in clasa a XI-a si avea 18 ani.

Atunci a cunoscut un barbat pe Internet si au vorbit timp de vreo trei saptamani, iar in cea de-a patra au hotarat sa se intalneasca.

"Nu ne-am vazut pe web si nici in poze, dar vorbeam cu orele si nu ne plictiseam. Niciunul dintre noi nu aducea vorba de poza si nici nu il intreba pe celalalt cum arata. Ne descopeream prin acele cuvinte simple care... ne apropiau si mai mult. M-a chemat la el, la Brasov. Eu locuiam in Botosani. Ma crezi ca nu am stat pe ganduri si m-am dus direct la autocar?".

Asa a inceput prima relatie a lui Alex cu un barbat, un om de afaceri din domeniul imobiliar din Brasov, in varsta de 35 de ani.

A mers pana in celalalt capat de tara pentru a cunoaste un barbat pe care nu-l vazuse nici macar in poze: "Mama stia ca sunt in excursie"

I-a spus mamei ca pleaca intr-o excursie cu doua prietene, dar s-a dus sa se intalneasca cu un barbat pe care nu-l vazuse nici macar in poze.

"Sincer, nu ma asteptam sa fie un print. Doream doar sa cunosc o persoana care sa ma faca sa simt ca viata prinde un alt contur. Stabilisem ca vine sa ma ia cu masina de la autogara si a venit. Sincer, cand l-am vazut... Am ramas placut surprins. Era un barbat foarte fin si care zambea intotdeauna. Nu am sa uit primele lui cuvinte: 'Buna seara, ochi albastri'. Stiu ca m-am inrosit. El mi-a spus: 'Capul sus, pentru ca eu te plac si chiar esti frumos! Nu doar sufletul iti este frumos. Totul este frumos'", a povestit Alex despre barbatul pe care il descrie ca fiind inalt, cu ochii caprui, zambetul larg si "cu buzele rosii, de zici ca erau petale de trandafir".

"Putea fi un psihopat"

Barbatul pe care il cunoscuse pe Internet i-a luat o camera la hotel pentru trei zile, pe vremea cand, spune el, era doar un pusti care credea in dragostea la prima vedere si in "printi".

Intrebat de ce nu a mers la el acasa, daca acesta locuia in Brasov, Alex a spus ca a preferat sa stea la hotel pentru ca nu il stia. "Putea fi un psihopat. Nu cunosteam aceasta lume. Lumea gay e o lume dura, in care cel mai tare invinge. O viata avem si trebuie sa o traim, dar trebuie sa ne ferim si sa avem grija de ea", a tinut sa precizeze Alex.

In orele care au urmat, s-a consumat si prima noapte de dragoste. "A fost o noapte de dragoste, nu de sex", spune Alex.

Lumea gay, o lume dura

Dupa un weekend cu iesiri in mall, la cinema, in padure, intr-un parc de distractii si la un orfelinat, Alex s-a intors la Botosani, iar la sfarsitul saptamanii urmatoare, cei doi s-au revazut la Predeal, insa lucrurile au luat o turnura nefericita. Tanarul a povestit ca barbatul cu care se vedea i-a marturisit ca este casatorit si are doi copii.

Dupa intoarcerea la Botosani, au urmat zile intregi de suferinta pentru Alex. "Timp de o luna nu am putut sa mananc nimic. Era sa pierd un an de scoala. Mama plangea si nu intelegea ce-i cu mine, iar ma inchideam si plangeam si mai mult". Asa s-a terminat prima si singura relatie a lui Alex.

Au trecut mai multi ani de la acel moment, insa Alex nu are nici acum un partener. "Lumea gay nu ofera numai oameni de calitate. Poti sa intalnesti oameni care habar nu au ce-i cu viata, dar cauta aventuri si barbati cu care sa faca sex. Am mai cunoscut baieti, dar foarte multi vor sex si acum e cam periculos sa te aventurezi. Sunt atatea boli si sunt oameni care mint ca sunt sanatosi, doar ca sa faca sex neprotejat. De-aia zic ca lumea gay e dura", a explicat tanarul.

Alex: "Mama inca mai intreaba cand ii voi aduce si eu o fata acasa"

Alex este acum student la o facultate de stat din Bucuresti. Prefera sa le ascunda colegului de locuinta, celor de la facultate si mamei sale adevarul despre orientarea sa sexuala. Tatal si sora lui au murit, iar mama lui locuieste singura la Botosani, tocmai de aceea tanarul nu are de gand sa ii spuna niciodata ca este gay.

"Ea a ramas tot ce e mai scump pe aceasta lume. Nu vreau sa pateasca ceva. Ea este cea care m-a ajutat intotdeauna. In plus, eu cred ca si-a dat seama de mine. Cateodata ma mai intreaba cand o sa vin si eu cu o fata acasa, dar cred ca o mama intotdeauna simte ce se intampla cu copilul ei. Cred ca nu vrea sa ma raneasca. Inainte sa vin la facultate, mi-a spus asa: 'Alex, sa ai grija ca persoana care te va iubi, barbat sau femeie, sa nu-si bata joc de tine. M-ar durea enorm'".

Catalin - la fel ca ceilalti, dar gay

Catalin Radu are 21 de ani si studiaza la Londra. In jurul varstei de 14 ani, atunci cand se afla inca in Romania, si-a dat seama ca preferintele sale sunt altele decat cele ale majoritatii. Inca de la inceputul discutiei, vine si prima lamurire din partea sa: "nu mi-am dat seama ca sunt altfel, sunt la fel ca toti ceilalti, toti suntem, indiferent de culoare, conditie sociala sau orientare sexuala".

A trecut printr-o perioada de negare si "documentare", dar si-a dat seama ca este gay. Familia sa stie, dar nu a reusit sa-l inteleaga pe deplin nici macar acum, iar asta il intristeaza.

Romania l-a discriminat, dar el va sarbatori Ziua Nationala de peste hotare

"Din pacate, semnele unei educatii comuniste inca persista in Romania", a constatat cu mahnire Catalin, care a avut de infruntat reactii violente din partea celor de aici.

In timp ce povesteste despre experienta sa, Catalin se afla intr-un tren de mare viteza care il duce la Bradford, acolo unde il asteapta mai multi prieteni, pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei. La varsta majoratului a luat calea strainatatii, impreuna cu partenerul sau.

"Am avut norocul sa plec din Romania la scurt timp dupa implinirea a 18 ani si pentru ca l-am intalnit pe al meu partener, pot spune ca am reusit sa evit multa violenta si ura din partea societatii romanesti. A avea un partener, o persoana pe care te poti baza si care iti este alaturi indiferent de situatie este un lucru pe care din ce in ce mai putini oameni il gasesc, asa ca eu sunt mandru sa spun ca am un iubit care este cam tot ce mi-as putea dori", a povestit Catalin.

Gay la Londra, gay "mai liber"

La Londra se simte liber si are parte de mai putine remarci rautacioase decat in Romania. "De ferit nu ne prea ferim mai de nimic, locuind intr-o metropola ca Londra, unde sexualitatea este acceptata. Ma bucur ca aici am posibilitatea sa fiu eu, fara masti si fara sa pretind ca sunt altcineva. Nu am intalnit multe persoane care sa fie deranjate de sexualitatea mea, iar daca s-a intamplat sa deranjez, de multe ori acea persoana a provenit de undeva departe, dintr-un ex-bloc comunist" a povestit tanarul roman.

Cu toate acestea, el a trecut peste cuvintele urate si peste loviturile primite, mentionand ca a observat o schimbare in bine, cu ocazia ultimei sale vizite in Romania.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#roman homosexual, #roman gay, #gay Romania , #viata sexuala