Injectia-anticonceptional pentru barbati

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 23:02
4696 citiri
Injectia-anticonceptional pentru barbati

Tema contraceptiei masculine este pusa in discutie de mult timp, insa pana in prezent rezultatele nu sunt suficient de satisfacatoare pentru ca produsele de acest gen sa poata fi comercializate.

Dar iata ca Parsemus Foundation, un ONG american care se ocupa cu relansarea proiectelor medicale abandonate, a anuntat, recent, o forma reversibila de contraceptie masculina non-hormonala (efectul sa dispara rapid), ieftina, numita Vasalgel, imaginata acum 15 ani de catre specialistul in inginerie medicala de origine indiana Sujoy Guha, potrivit Slate.

Asa cum indica numele, Vasalgel este un gel pe baza unui produs chimic numit polimer, care injectat in canalul deferent (fara a produce durere) actioneaza asupra membranei spermatozoizilor, impiedicandu-i sa se deplaseze si sa fecundeze ovulul, prevenind astfel sarcinile nedorite.

Pana in prezent, produsul si-a dovedit eficacitatea in urma unui studiu realizat pe trei babuini carora li s-a administrat timp de sase luni Vasalgel si care au fost lasati in compania a 10-15 femele (fiecare). Rezultatul a fost cel asteptat, adica nu s-a inregistrat nicio sarcina.

Numeroase alte studii releva ca barbatii nu sunt deloc entuziasmati de aceasta idee. In 2012, Marie-Pierre Martinet, secretar general pe probleme de planificare familiala, explica faptul ca "a limita capacitatea reproductiva a barbatilor produce teama", acestia intrebandu-se despre rolul lor, al femeilor, despre fertilitate, virilitate etc.

De aceea, inedita metoda este perceputa mai degraba drept o initiativa feminina. Intr-un articol din 2011, revista "Sciences Humaines" preciza ca revendicarea contraceptiei masculine a fost solicitata de "feministele" anilor '70. Ele atentionau asupra riscurilor contraceptiei hormonale, cerand o asumare a acestora si de catre barbati.

In anii '80, contraceptia masculina devenea o provocare, aceea de a pune barbatul fata in fata cu "responsabilitati sexuale si parentale".

Sunt intr-adevar cazuri in care barbatii nu doresc sa devina tati. De exemplu, in Franta, 6,3% dintre ei si 4,3% dintre femei nu vor copii, potrivit unui studiu din 2010.

Insa, conceptia de barbat imatur care nu vrea sa devina parinte pare a fi una falsa. Un sondaj britanic, publicat de Vouchercloud, explica faptul ca femeia nu este intotdeauna, cum adeseori se crede, doritoare de copii.

Fundatia Parsemus isi propune ca obiectiv nou teste pe subiecti umani, incepand cu 2015. Daca totul va merge bine si cu suficienta sustinere publica, se spera scoaterea pe piata a produsului Vasalgel, peste trei ani, adica in 2017.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#descoperire, #Vasalgel, #contraceptie masculina, #studii, #comercializare pe piata , #viata sexuala