Pana cand moartea ne va desparti - Originile si evolutia monogamiei

Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 21:52
10322 citiri
Pana cand moartea ne va desparti - Originile si evolutia monogamiei
Foto: Pexels

In copilarie, totul parea simplu si viitorul era clar: te indragostesti, te casatoresti, apoi vine copilul. Se presupunea ca cei doi vor trai fericiti pana la adanci batraneti, intr-o monogamie de la sine inteleasa.

Dar din moment ce jumatate dintre mariaje se termina cu divort, iar o treime dintre acestea au drept cauza infidelitatea, ajungi sa te intrebi - sa fie monogamia secretul casniciei? Suntem monogami in mod natural sau nu?

Intai de toate, atrage atentia Medical Daily, trebuie facuta diferenta dintre monogamia sexuala si cea sociala. A fi monogam din punct de vedere sexual inseamna sa fii fidel fara exceptie partenerului. A fi monogam din punct de vedere social inseamna sa depinzi de partener pentru asigurarea adapostului, hranei si banilor, dar sa ai flirturi in afara relatiei.

In lumea animalelor, doar 3 pana la 5% dintre speciile de mamifere (au fost inclusi si oamenii) se stie ca au relatii monogame. Din punct de vedere evolutiv, e mai avantajos pentru barbati sa aiba relatii intime cu mai multe partenere, pentru a-si "imprastia" genele. Pentru femei, din acelasi punct de vedere, al evolutiei, a fost avantajos sa se concentreze asupra unui singur barbat, care sa stea pe aproape si sa ajute la cresterea copiilor.

Monogamie vs. Poligamie

R. Robin Baker si Mark A. Bellis, autorii cartii "Human Sperm Competition", arata ca selectia naturala favorizeaza promiscuitatea, deoarece cu cat esti mai promiscuu, cu atat genele tale au mai multe sanse sa supravietuiasca, in urma reproducerii.

Inainte ca aceasta teorie sa fie folosita pentru a-ti insela partenera, poate ar trebui sa privesti monogamia si din punct de vedere biologic. Sa avem ceva in gene care sa ne dicteze fidelitatea sau dimpotriva, comportamentul promiscuu?

"Pacatul", transmis genetic

Studiile pe animale au ajutat la o mai buna intelegere a felului in care hormonii afecteaza oamenii. Au fost analizate doua specii de soareci de camp, observand ca in cazul uneia, cea monogama, receptorii pentru hormoni ca vasopresina, care creste nivelul de incredere si empatia, intarind legatura cu perechea, se aflau in creier in zona unde se inregistreaza recompensa.

In cazul celeilalte specii, receptorii pentru vasopresina erau localizati intr-o alta regiune din creier, respectiv in cea asociata cu frica si anxietatea. Stimularea acestor receptori nu avea efect in cazul monogamiei sexuale.

Un studiu realizat chiar anul acesta a aratat ca, la oameni, monogamia sexuala este dictata de asemenea de gene. Anumite mutatii legate de receptorii vasopresinei duceau la infidelitate in cazul femeilor, dar nu si la barbati.

Diferenta dintre cei care practica monogamia sexuala si cei care nu sta in felul in care creierul raspunde la recompensa. Cercetari anterioare au aratat ca adrenalina care apare in timpul unei aventuri sexuale in afara cuplului ii motiveaza pe unii sa continue pe acest drum. S-a observat ca exista persoane care au o brusca crestere a nivelului dopaminei in momentul in care au un comportament deloc etic, cum ar fi atunci cand triseaza la un examen sau se prefac ca au o dizabilitate.

Fiecare cu motivul lui de a insela

Felul in care functioneaza creierul lor si genetica poate fi motivul pentru care unele persoane sunt mai predispuse decat altele la aventuri sexuale. Conteaza insa si genul celui in cauza? Cercetarile au aratat ca aproape 60% dintre barbati si peste 45% dintre femei isi vor insela partenerul la un moment dat.

Dr. Fran Walfish, psihoterapeut, e de parere ca femeilor le e mult mai usor sa se abtina de la sexul in afara cuplului dat fiind felul in care percep sexul.

"Barbatii sunt mai practici prin natura lor si femeile mai emotionale cand vine vorba despre sex", explica el. Acesta puncteaza faptul ca in timpul preludiului, sezatiile barbatilor se rezuma la zona genitala, in timp ce in cazul femeilor acesta este resimtit la nivel emotional, simtit "cu inima". De aceea, femeii ii e mai simplu sa ramana statornica, ea implicandu-se mult din punct de vedere emotional. In cazul barbatului, chiar daca exista sentimente, "orgasmul este cel care conteaza si mecanica sexului", explica specialistul.

In plus, mai spune el, unii barbati insala din cauza unei rani vechi sau a unei traume cauzate de un abandon ori a unei respingeri severe la inceputul vietii. Potrivit acestuia, alegerea nici macar nu este facuta la nivel constient.

Femeile, insa, insala manate de faptul ca se simt neglijate in relatie.

De ce a aparut monogamia

Totusi, multi experti sunt de parere ca monogamia nu este neaparat o stare naturala a omului, ci mai degraba o "constructie sociala". Unul dintre motivele pentru care monogamia a castigat teren este acela ca, potrivit unui studiu din 2013, barbatii au ramas cu o singura femeie pentru a se asigura ca odraslele sale nu sunt ucise de un alt barbat. Aceasta strategie garanta supravietuirea celor mici si a genelor transmise.

In timpul petrecut langa femeie, mama copiilor sai, barbatul a ajutat la cresterea copiilor tocmai pentru ca perechea sa se poata reproduce mai repede din nou.

Un alt studiu din 2013 a aratat ca e posibil ca monogamia sa fi aparut in zone unde numarul femeilor era mic, iar densitatea populatiei, intr-o zona vasta, era de asemeni mica. Intr-o astfel de situatie, distanta mare ar fi oprit barbatul sa-si incerce norocul cu mai multe femei, pentru ca nu ar mai fi stiut daca copilul pe care il poarta in pantec una dintre partenere e sau nu al sau, el nefiind langa ea tot timpul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#monogamie origini, #femei barbati monogamie, #monogamie mamifere, #specii monogame , #viata sexuala