Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Ce inseamna o viata sexuala implinita?

Marti, 18 Iunie 2013, ora 19:59
8865 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Ce inseamna o viata sexuala implinita?

O viata sexuala implinita inseamna in principal un partener stabil, o activitate sexuala regulata (la fiecare cuplu este altfel) si placere.

Eu si partenerul suntem doua persoane diferite. Ma refer la anumite diferente: de valori, de educatie, experiente, cultura etc. Acestea ne fac sa vedem lumea fiecare in felul lui. Inclusiv relatia sexuala.

De aceea este foarte important sa stim ce ne tine impreuna, dar si cum "negociem" diferentele. Iar relatia sexuala este contextul favorabil descoperirii acestor lucruri, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Din punct de vedere psihic, o relatie sexuala implinita ar putea sa ne influenteze viata de zi cu zi astfel:

- imbunatateste comunicarea - in orice relatie, comunicarea este cheia succesului - sa stii sa asculti, sa stii sa spui ce iti place, ce nevoi ai, ce vrei sa imbunatatesti, si asta intr-un mod asertiv, adica respectuos, liber, onest, fara sa-l ranesti pe celalalt, sa te simti egal cu cel din fata ta.

- stimuleaza imaginatia - pentru a preveni plafonarea sau pentru a trece peste momentele de "obisnuinta", este important sa aducem impreuna cu partenerul elemente noi; pentru asta este nevoie sa apelam la imaginatie, sa fim creativi.

- educa - avem nevoie sa aflam lucruri noi, sa ne informam, sa ne instruim despre ceea ce este sanatos sau ne poate afecta sanatatea.

- testeaza limitele - suntem pusi fata in fata cu stereotipurile, preconceptiile, prejudecatile noastre - sunt lucruri cu care suntem de acord si altele cu care nu suntem, lucruri pe care le putem face si altele pe care nu le putem accepta; important este sa stim cand sa spunem "da" si cum spunem "nu".

- ne imbunatateste capacitatea de a rezolva probleme - pentru ca relatia sexuala este atat de importanta si pentru ca suntem motivati sa ne simtim bine, ne vom folosi imaginatia, rabdarea si tenacitatea pentru a gasi solutii problemelor care apar; benefic este sa se gaseasca intotdeauna solutii cu care ambii parteneri se simt confortabil.

- experimentam si invatam acceptarea - ne invata sa acceptam ceea ce nu poate fi schimbat - a-l accepta pe cel de langa noi, dar si pe noi insine, asa cum suntem: prea gras sau prea slab, prea inalt sau prea mic, prea mult sau prea putin, prea intr-un fel sau prea in altul - partenerul ne accepta si ne iubeste asa cum suntem; de aceea ar fi bine ca si noi sa ne acceptam si sa ne iubim.

- ne simtim doriti si iubiti - orice persoana este unica, are o amprenta personala - in relatia sexuala devenim mai constienti de aceasta unicitate, simtim ca suntem iubiti si doriti tocmai pentru ceea ce ne face diferiti; a te simti iubit este una dintre marile nevoi umane.

- ne simtim in siguranta - nevoia de siguranta este una dintre cele mai importante nevoi umane alaturi de nevoia de hrana si de imbracaminte; in relatia sexuala esti in siguranta daca simti ca iti poti exprima liber nevoile, dorintele, neintelegerile.

- combate stresul - pentru ca sexul este o activitate care ne relaxeaza si ne face placere.

- imbunatatirea relatiilor sociale - devenim mai toleranti, mai deschisi, mai rabdatori in viata de zi cu zi cu familia, prietenii, sefii sau colegii.

- ne imbunatateste stima de sine - tot ceea ce a fost specificat mai sus va avea ca rezultat imbunatatirea stimei de sine, adica ne va creste valoarea pe care ne-o dam noua, creste increderea in noi si in abilitatile pe care le-am dezvoltat, vom fi mai constienti care ne sunt resursele si cum putem face fata optim cerintelor vietii.

O viata sexuala fericita nu este un panaceu al starii de bine, dar ne poate influenta sanatatea fizica si psihica in mod pozitiv, atat timp cat abordam subiectele legate de sexualitate cu rabdare, deschidere si caldura.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet Servicii Psihologice

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#ce inseamna o viata sexuala implinita, #Psihologie pe intelesul tau, #importanta viata sexuala Mihaela Oancea, #psihoterapeut Mihaela Oancea sfaturi viata sexuala, #viata sexuala implinita beneficii, #efect viata sexuala activa, #viata sexuala cuplu importanta, #efecte viata sexuala cotidian, #psihoterapeut Mihaela Oancea , #viata sexuala