Shell a platit "taxe de protectie" de peste 300 milioane de dolari pe an in Nigeria

Luni, 20 August 2012, ora 19:37
2721 citiri
Shell a platit "taxe de protectie" de peste 300 milioane de dolari pe an in Nigeria
Foto: The Guardian

Compania petroliera Shell a platit forte de securitate din Nigeria cu peste 300 milioane de dolari, in ultimii trei ani, pentru a asigura protectia instalatiilor sale.

Potrivit unor documente obtinute de The Guardian, cea mai mare companie din lume a angajat 1.200 de persoane in Nigeria, pentru a se ocupa de pazirea sondelor, la care se adauga o retea de informatori civili.

In total, in perioada 2007-2009, Shell a platit pentru acest gen de servicii, care exista in toate tarile unde este prezenta compania, suma colosala de un miliard de dolari.

Presa internationala - Wikileaks: Shell controleaza guvernul Nigeriei

De asemenea, aproape 40% din acesti bani, respectiv 383 milioane de dolari, a fost cheltuita pe protejarea angajatilor si instalatiilor din regiunea deltei Nigerului. In 2009, compania a platit 65 milioane de dolari fortelor de securitate ale guvernului nigerian, iar 75 milioane de dolari sunt considerare "alte costuri" de siguranta, cel mai probabil un amestec de firme private de securitate si particulari.

Organizatiile non-guvernamentale sunt ingrijorare ca sumele uriase investite de Shell in securitatea operatiunilor din Nigeria ajuta la tensionarea situatiei din regiune si alimenteaza coruptia si criminalitatea.

"Cheltuielile globale pe securitate ale Shell sunt colosale. Este uimitor ca Shell a transferat 65 milioane de dolari catre soldati si forte de politie cunoscute pentru abuzarea permanenta a drepturilor omului", avertizeaza Ben Amunwa de la ONG-ul londonez Platform.

Activistii Greanpeace au inchis zeci de benzinarii Shell

"Aceste cifre sunt de-a dreptul alarmante - e scandalos cum o suma atat de mare de bani este investita in securitate si nu in economia locala, avand in vedere ca localitati intregi din Nigeria sunt distruse ca urmare a exploatarii petrolului", a comentat Jaff Napoleon Bamenjo de la Relufa, organizatie care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator in Africa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Shell plateste taxa protectie, #Shell taxa protectie Nigeria, #Shell investitii securitate Nigeria, #Shell securitate Nigeria , #pret petrol