Presa internationala - Parteneriat strategic intre Gazprom si Shell

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 13:53
1489 citiri
Presa internationala - Parteneriat strategic intre Gazprom si Shell

Royal Dutch Shell si Gazprom au format o alianta strategica la putin peste trei ani dupa disputa prin care compania britanica a fost nevoita sa cedeze controlul pentru un proiect de exploatare a gazului si petrolului catre gigantul rusesc.

Actualul acord va pregati calea pentru adancirea cooperarii celor doua companii in Rusia dar si pentru a lucra impreuna in alte tari, informeaza Financial Times.

Acordul, semnat la Moscova, semnalizeaza o recunoastere din partea companiei rusesti a faptului ca are nevoie de aliati straini pentru a reusi globalizarea afacerii sale cu gaz si pentru a se extinde mia departe in domeniul petrolului.

Insa conditia impusa de catre Gazprom este ca acele companii care vor sa beneficieze de rezervele Rusiei pentru exploatare trebuie sa fie dispuse sa colaboreze si pe alte tritorii decat cele rusesti.

"Suntem incantati sa invitam parteneri straini care sa sprijine dezvoltarea resurselor noastre insa doar daca avem acces la proiecte de prima clasa si in afara Rusiei", a declarat presedintele adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.

Shell a pionierat dezvoltarea gazului natural lichefiat in Rusia ca operator in cadrul proiectului Sakhalin II pentru a fi insa inlaturat de catre Gazprom care a obtinut majoritatea necesara controlului acestui proiect, dupa o disputa dura la finalul lui 2006.

Relatiile s-au imbunatatit intre timp, iar compania ruseasca a incercat sa obtina aprobari cheie pentru proiect. Shell are in exploatare unul dintre campurile din vestul Siberiei, Salym, de unde produce petrol.

"Shell este una dintre companiile care au succes in Rusia, producand gaz si petrol pe teritoriul rusesc", a explicat Julia Nanay, director la PFC Energy. "In mod clar Shell incearca sa-si construiasca o pozitie mai buna in Rusia".

Peter Voser, director executiv Shell, a declarat ca "Rusia este o zona importanta pentru dezvoltarea de noi energii si ma astept sa joace un rol major in acoperirea cererii in crestere la nivel mondial pentru petrol si gaz, in anii urmatori".

Alexey Miller, presedintele consiliului de conducere Gazprom, a declarat ca acest acord subliniaza in mod clar avantajele parteneriatelor strategice intre companii energetice globale .

"Avem in fata noastra proiecte la scara larga dar si o crestere a prezentei conjugate in noi piete", a mai explicat acesta.

Companiile au refuzat sa acorde mai multe detalii cu privire la o posibila colaborare in afara Rusiei insa vor stabilii grupuri de lucru pentru a dezvolta oportunitati in tarile dezvoltate. Shell a stabilit parteriate cu alte companii nationale, inclusiv China National Petroleum Corporation.

Peter Hitchens, analist la Panmure Gordon, considera ca "colaborarea bilaterala va ajuta expansiunea Shell in Rusia dar si a Gazpromului in afara Rusiei insa ramane de vazut cum va functiona efectiv acest lucru in practica".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#parteneriat Gazprom Shell, #politica energetica Rusia, #extindere energetica Rusia , #stiri Shell
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Prostovanii da la Shell inca nu s-au invatzat minte dupa tzeapa pe care le-au dat-o rusii in afacerea din Sahalin!