Cum sa alegi intotdeauna cadoul potrivit

Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 16:39
3332 citiri
Cum sa alegi intotdeauna cadoul potrivit
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerea unui cadou de sarbatori, zile de nastere sau aniversari nu pare a fi prea usoara. Exista persoane care gasesc cadoul potrivit, dar sunt si oameni care recurg mereu la parfumuri.

"Capacitatea de a gasi cadoul potrivit este legata in mare parte de capacitatea de a se pune in locul celeilalte persoane, de a-i cunoaste gusturile, preferintele si necesitatile", explica psihologul Maria Victoria Sanchez, potrivit cotidianului spaniol ABC.

In schimb, faptul de a face mereu acelasi cadou poate insemna "lipsa de creativitate sau proasta organizare a timpului", adauga aceasta.

Majoritatea acestor cadouri sunt destinate mentinerii legaturilor sociale, dupa cum explicau Carol Mayet si Karen Pine, de la University of Hertfordshire (Regatul Unit).

De aceea, un cadou stereotip poate avea drept cauza "dezinteresul fata de persoana care primeste cadoul" sau pur si simplu faptul ca oferirea lui "este o conventie sociala", explica Maria Victoria Sachez, de la "GrupoLaberinto Salud y Psicologia".

Referitor la placerea de a darui, cotidianul spaniol aminteste un studiu publicat in "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS): cand facem un cadou se activeaza anumite arii cerebrale ale starii de bine care, in schimb, nu se activeaza cand primim un cadou.

"Persoana care face un cadou are posibilitatea de a-l utiliza ca forma de a-si exprima multumirea sau aprecierea fata de alta persoana, ceea ce ii permite in acelasi timp sa fie generoasa si ii poate stimula creativitatea", subliniaza Maria Victoria Sachez.

Pentru unele persoane, experienta de a face un cadou este epuizanta. Cauza poate fi "teama de a gresi, de a nu se ridica la inaltimea asteptarilor, de a nu placea...". "Unei persoane perfectioniste este greu sa ii cerem sa nu se speteasca alegand cadourile", considera psihologul.

Specialistii recomanda o abordare in etape

Maria Victoria Sanchez sugereaza o abordare in etape a acestei actiuni. Mai intai, o "ploaie de idei" privind posibile cadouri. Apoi, excluderea lor pe rand, pana ce ramane o singura optiune. In final, bucuria de a darui cadoul.

In momentul alegerii se pune si problema de a opta pentru un cadou asteptat sau pentru o surpriza. Cea mai buna optiune depinde de cel care primeste cadoul. "Daca este vorba despre o persoana care isi doreste ceva anume, va prefera sa primeasca acel cadou in locul unuia spontan. Totusi, exista si persoane care apreciaza spontaneitatea".

Un studiu publicat in 2011 in "Experimental Social Psychology" a ajuns la concluzia ca destinatarii sunt mai satisfacuti cand li se daruieste ceea ce au cerut explicit decat atunci cand cadoul este unul pe care nu l-au cerut.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sfaturi cadouri, #cadoul potrivit , #cadouri