Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce sa cheltui putini bani pe cadouri

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 13:04
1579 citiri
De ce sa cheltui putini bani pe cadouri
Foto: scientificamerican.com

Cu totii cunoastem zambetul fortat al cuiva caruia nu ii place cadoul pe care tocmai i l-am daruit. Dupa sarbatorile de iarna, unii oameni merg inapoi la magazine pentru a returna cadourile pe care nu si le doresc.

Solutia ar fi simpla: sa ii intrebam ce isi doresc sa primeasca sau sa le dam bani. Studiile din stiinta arata ca oamenii stiu prea putin despre oferirea de cadouri, desi au experienta anilor precedenti, informeaza Live Science.

Cei care cheltuie mult pe cadouri se gandesc ca suma de bani pe care au scos-o din buzunar pentru acel lucru va starni apecierea celui care il primeste. Un studiu efectuat de revista Journal of Experimental Social Psychology indica faptul ca nu exista o relatie obligatorie intre banii cheltuiti pentru cadoul cuiva si multumirea acelei persoane.

Intr-un alt studiu, care apartine lui Kristine Principe, de la Universitatea Niagara, din New York, publicat in Journal of Socio-Economics, s-au analizat cadourile primite de 105 persoane, majoritatea studenti. Ei au fost rugati sa consulte preturile din magazin ale cadourilor respective. A rezultat o diferenta mare intre suma pe care ei ar fi platit-o pentru un cadou si ceea ce au primit.

Participantii la studiu ar fi platit mult mai putin pentru cadoul oferit cuiva. Diferenta intre ce se ofera si pretentiile reale se situeaza intre 12-24% din pret. Este vorba de cadourile primite de la bunici, soti, parteneri si rude prin alianta.

In cazul cadourilor primite de la parinti, s-a constatat o diferenta cuprinsa intre 6 si 10%. Cei care primesc cadourile par a fi de vina in aceste cazuri. Cadourile oferite barbatilor si celor tineri au inregistrat diferente mai mari. Nu si in cazul femeilor si al persoanelor in varsta.

"Informatiile noastre arata ca femeile stiu sa atraga atentia mai bine asupra lucrurilor pe care chiar si le doresc, ceea ce nu este deloc surprinzator", a declarat Principe sursei citate. Pentru a evita astfel de diferente, rugati-i pe carei carora le veti oferi cadouri sa isi faca o lista cu ceea ce si-ar dori. Ii puteti intreba chiar direct ce ar vrea sa primeasca. Astfel, ambele parti vor fi multumite si impacate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cadouri sarbatori, #rude prieteni familie, #Kristine Principe New York, #Journal of Socio Economics, #Journal of Experimental Social Psychology , #cadouri