Exista cadouri nimerite pentru adolescenti? Cateva sugestii, chiar si pentru "adolescentii tarzii"

Miercuri, 21 Decembrie 2016, ora 07:03
46811 citiri
Exista cadouri nimerite pentru adolescenti? Cateva sugestii, chiar si pentru "adolescentii tarzii"
Foto: Arhiva/Pixabay

Pentru parintii de adolescenti, decembrie poate fi o luna dificila. Nu e simplu sa cumperi un cadou pentru cineva care nu e nici copil, dar nici adult, o persoana in continua schimbare.

Cadoul este un simbol al relatiei pe care o ai cu o anumita persoana. Este o regula nescrisa ca celor apropiati le iei cadouri mai scumpe. Iubitei unul "stralucitor", dar care sa simbolizeze sentimentele pe care i le porti. Celui mai bun prieten ii duci ceva ce sa se plieze pe hobby-urile sale, mamei ceva "cuminte" si care sa ii arate ce copil serios si atent a crescut, iar tatalui ceva util.

Lucrurile se pot complica insa in situatia in care ti-au crescut copiii, iar tu ai cam pierdut contactul cu interesele lor. Desigur, o bluza, un pulover, sosete cu reni sau oricare alt obiect vestimentar "standard" poate "salva" situatia. Multi adulti prefera sa ii dea bani adolescentului si asa se degreveaza de aceasta problema. Iar ca alternativa la "cadourile standard", si adolescentii prefera aceasta varianta, explica pentru Ziare.com George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Totusi, daca dorim sa facem uz de simbolistica unui cadou, se pot urma anumite linii-ghid. Fardurile, rochitele, pantofii sau/si accesoriile vestimentare sunt valabile pentru adolescentele de 14 - 18 ani, dar si pentru "adolescentele" de 25, 35, 45, 55 ani.

Pentru adolescentii baieti, un cadou perfect poate fi un joc video, un gadget electronic sau un obiect cu sigla echipei sportive favorite si, in acest caz, acest tip de cadou poate fi perfect la orice varsta.

Pentru adultii care vor sa faca cadouri care chiar sa ii bucure pe adolescentii lor, le putem recomanda sa fie atenti la interesele acestora, cum se distreaza, cu ce prieteni, cum se imbraca grupul lor, ce gen de muzica asculta, ce sporturi le plac.

Si varsta poate fi un criteriu, dar de mai mica importanta. Informatiile acestea sunt la indemana si este suficient ca adultul sa observe adolescentul in viata sa de zi cu zi, sa vorbeasca cu prietenii sai sau sa-i urmareasca activitatea pe site-urile de socializare.

Ceva vechi sau ceva nou?

Adolescenta reprezinta, de cele mai multe ori, o revolta fata de ce este "vechi". Nevoia de a apartine generatiei sale si timpului sau face ca, de multe ori, tot ce nu este "cel mai nou" sa il faca neinteresant. Desigur, nu este la toata lumea la fel, dar aici parintele poate face uz de sfaturile de mai sus in a cauta ce ii poate face placere adolescentului sau.

Puloverele de la bunica, fusta din liceu a mamei sau aparatul foto din facultate al tatalui pot fi cadouri foarte interesante si pretioase, dar numai daca se si pliaza pe interesele tanarului.

Pe scurt, biletele la evenimente (sportive sau la concerte), albumele artistilor favoriti (in functie de adolescent, pot fi de la cele in format electronic, pana la vinyl), hainele purtate de artistii preferati sau care sa sublinieze stilul de muzica agreat, pentru cei ce sunt interesati de lectura, cartile (da, inca sunt si adolescenti care citesc), gadgeturile de ultima generatie, fardurile, echipamentele sportive, alte articole pentru hobby-urile tanarului, toate acestea pot deveni un cadou apreciat si care va poate aduce mai aproape de ei.

Citeste si despre crizele adolescentei, despre rebeliune si depresie si unde gresesc parintii in relatia cu copiii lor.

Mind Education Health
George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian

Lucreaza in practica privata in Bucuresti, oferind psihoterapie si consiliere adolescentilor si adultilor, pe teme ce tin de spectrul clinic (depresii, stari anxioase, atacuri de panica, OCD), dar si pentru evenimente curente de viata (doliu, divort, pierderea locului de munca, aparitia unui nou membru in familie). (www.animaetanimus.ro)

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Idei de cadouri pentru adolescenti, #cadouri adolescenti sfaturi, #cadouri tineri sugestii , #cadouri