Ce spune eticheta despre calitatea unui vin

Advertorial
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 16:16
71711 citiri
Ce spune eticheta despre calitatea unui vin

(P) Eticheta este esentiala cand vine vorba despre alegerea vinului ideal, mai ales cand cautam un vin pentru ocazii speciale.

Cum privim acea eticheta si care sunt criteriile prin care se diferentiaza vinurile din punct de vedere calitativ, aici intervine adevarata provocare in momentul in care ne dorim vinul perfect.

Ce contine eticheta unui vin

In primul rand, trebuie sa facem distinctia intre eticheta si contraeticheta. Eticheta poate contine detalii referitoare la brand, soi, anul de productie, continutul de zaharuri, numele producatorului si, optional, categoria de calitate a vinului, continutul in alcool si volumul sticlei.

In schimb, contraeticheta este mai detaliata si cuprinde informatii cu privire la: numele producatorului si locul din care provine, numele imbuteliatorului si locul specific, soiul de struguri, anul de productie, categoria de calitate, continutul de alcool, volumul de vin din sticla, continutul de zaharuri (sec, demisec, demidulce, dulce), mentiunea "Contine sulfiti", iar optional - numele oenologului, podgoria si, eventual, cateva randuri cu povestea vinului respectiv.

Cum sa iti alegi un vin de calitate

Atributul de calitate a vinurilor este determinat, in principal, de arealele in care se cultiva vita-de-vie.

In procesul stabilirii gradului de calitate, intervine compozitia fizico-chimica si tehnologia de obtinere, stipulate in Legea Viei si Vinului.

Prin urmare, vinurile se clasifica in:

  • Vinuri de masa
  • Vinuri de calitate
  • Vinuri speciale

Cum pe noi ne intereseaza atributul calitatii, vom vorbi despre cea de-a doua categorie, vinurile de calitate, care se obtin din struguri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale viticole delimitate.

Aceste vinuri pot fi vinuri cu indicatie geografica (IG) sau vinuri cu denumire de origine controlata (DOC).

Vinurile de calitate au taria alcoolica de minim 9.5% vol. Pe eticheta lor este specificata zona geografica de producere si, eventual, denumirea soiului.

In schimb, vinurile cu denumire de origine controlata (DOC) au personalitatea locului de producere, a soiului si culturii specifice, iar denumirea de origine este constatata prin traditie. Astfel, poti spune ca nu bei doar un vin, ci te bucuri de o poveste.

Acest tip de vin are o tarie minima de 11% vol, iar strugurii din care provine trebuie sa aiba un continut minim in zaharuri de 187gr/ l.

Daca vrei un vin de calitate, acesta este vinul - titlul de DOC este reglementat printr-un ordin dat de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Plus ca vinificarea, conditionarea, maturarea si imbutelierea se fac in acelasi areal.

E bine sa stii ca vinul cu denumire de origine controlata (DOC) se poate imparti in:

  • DOC - CMD (Denumire de Origine Controlata - struguri Culesi la Maturitate Deplina). Strugurii sunt culesi cand sunt copti, iar acumularea de zaharuri este de minim 196 gr./l.

  • DOC - CT (Denumire de Origine Controlata - struguri Culesi Tarziu). Strugurii sunt culesi cand sunt supracopti, prin urmare cantitatea de zahar creste si depaseste 213 gr./l.

  • DOC - CIB (Denumire de Origine Controlata - struguri Culesi la Innobilarea Boabelor). Supracoacerea este completata de aparitia mucegaiului nobil care extrage apa din bob si concentreaza zaharurile, care ajung la minim 240 gr./l.

Egregio - vinul celor care stiu sa aprecieze calitatea

Un exemplu de vin care indeplineste standardele calitative DOC este Egregio. Brandul apartine companiei Vincon si este dedicat celor care stiu sa aprecieze acest atribut. De ce? Pentru ca este un vin cu denumire de origine controlata, obtinut din struguri culesi la maturitate deplina, din podgoriile Cotesti, Panciu si Husi.

Gandeste-te ce fel de vin iti place, ca sa stii cum il poti alege in functie de soi. Egregio poate fi obtinut din sapte soiuri de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Chardonnay, Tamaioasa Romaneasca, Muscat Ottonel si Sauvignon Blanc.

Sa prespunem ca ai fost promovat la birou si vrei sa sarbatoresti printr-un vin premium. Te afli in magazin si dintr-o data observi vinul premium Egregio, obtinut din Cabernet Sauvignon, produs in 2010. Iata ce elemente vei vedea pe eticheta si contraeticheta:

Eticheta

  • Brand: Egregio
  • Soi: Cabernet Sauvignon
  • An de productie: 2010
  • Continut de zaharuri: sec
  • Producator: Vincon Romania

Contraeticheta

  • Producator si imbuteliator: Vincon Vrancea
  • Locul de provenienta: Cotesti
  • Soi: Cabernet Sauvignon
  • An de productie: 2010
  • Categoria de calitate: D.O.C. - C.M.D. Cotesti
  • Continut de alcool: 13,5% vol.
  • Continut de zaharuri: sec
  • Volumul de vin din sticla: 750 ml

In plus, pe contraeticheta se mentioneaza continutul de sulfiti, plus povestea specifica brandului.

Prin urmare, e important sa stii cum sa alegi vinul perfect intr-un anumit context, mai ales cand cauti unul special.

Fie ca vrei sa-l faci cadou cand ii cunosti parintii, sa-ti cinstesti colegii de la birou sau doar pentru a sarbatori succesul, nu doar calitatea vinului conteaza, ci si ce spune acel vin despre tine.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vin Egregio DOC CMD, #clasificare vinuri, #cum aleg vinul , #cumparaturi