Romanii, fruntasi in Europa la cheltuieli in perioada sarbatorilor

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 18:59
2540 citiri
Romanii, fruntasi in Europa la cheltuieli in perioada sarbatorilor
Foto: Ziare.com

Romanii si britanicii sunt in topul celor mai mari cheltuitori din Europa in perioada sarbatorilor.

Britanicii intentioneaza sa cheltuiasca cel mai mult pe cadourile de Craciun anul acesta, 420 de euro de persoana, cu 17% mai mult decat in SUA, iar romanii, raportat la venituri, sunt cei care intentioneaza sa cheltuiasca cel mai mare procent din veniturile lunare nete, respectiv 32%, potrivit unui studiu.

Conform studiului ING "Liga cheltuielilor de Craciun", in Europa, cheltuielile de Craciun raman constante, in pofida imbunatatirii situatiei economice in multe tari europene. Cetatenii din Marea Britanie se pregatesc sa cheltuiasca cel mai mult pe cadourile de Craciun din acest an, comparativ cu cei din restul Europei, SUA si Australia.

Raportul ING privind cheltuielile de Craciun si Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de persoane, arata ca britanicii intentioneaza sa se lipseasca, in medie, de 420 de euro in perioada sarbatorilor, plasandu-se astfel pe primul loc in raportul special ING "Liga cheltuielilor de Craciun". Urmatorii mari cheltuitori sunt cei din Statele Unite ale Americii (360 euro) si Luxemburg (300 de euro), in timp ce Australia (200 de euro) se plaseaza la jumatatea clasamentului alaturi de Germania, Spania si Italia (200 de euro).

Targul de Craciun al Capitalei s-a deschis La Universitate - Sunt anuntate mai multe concerte

"Cu toate acestea, desi locuitorii Marii Britanii sunt dispusi sa cheltuiasca cel mai mult, studiul arata ca romanii sunt cei care intentioneaza sa aloce pe cheltuielile de Craciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Acestia intentioneaza sa investeasca 110 de euro pe cadourile de Craciun, chiar daca suma se ridica la aproximativ 32% din venitul lunar net", sustin autorii studiului.

Republica Ceha (25%) si Marea Britanie (15%) ii urmeaza in ceea ce priveste cheltuielile de Craciun in raport cu venitul net.

Cu toate ca situatia economica s-a imbunatatit in cea mai mare parte a Europei, studiul releva ca majoritatea europenilor isi mentin in acest an o abordare prudenta privind cheltuielile de Craciun si intentioneaza sa investeasca o suma similara cu cea cheltuita in 2014. Doar unul din sase europeni (16%) intentioneaza sa cheltuiasca mai mult in 2015.

In plus, o treime din europeni (33%) au economisit pentru Craciunul din acest an, cei mai multi fiind cei din Marea Britanie (43%) si Romania (42%). In plus, mai putin de unul din zece persoane din Europa (9%) s-a indatorat pentru cheltuielile de Craciun anul trecut, ceea ce arata ca majoritatea au o abordare prudenta. Cu toate acestea, britanicii si romanii s-au indatorat mai mult decat restul Europei (cu 15%, respectiv 16%).

In timp ce unii declara ca sunt dornici sa isi planifice cheltuielile si sa economiseasca, studiul arata ca aproape jumatate dintre europeni nu au inca un buget clar pentru Craciun si nu stiu cat de mult vor cheltui in final. Nemtii sunt cei care declara in numar cel mai mare ca vor stabili un buget clar pentru Craciun (63%), in timp ce locuitorii din Polonia si Belgia (50%) nu sunt siguri ca vor face acest lucru.

"Diferentele culturale in modul in care europenii sarbatoresc Craciunul, precum si factorii economici, influenteaza cel mai probabil valoarea si proportia veniturilor cheltuite in aceasta perioada. De exemplu, cheltuielile mai mici din Belgia si Olanda ar putea fi explicate prin faptul ca acestia sarbatoresc Sinterklaas la inceputul lunii decembrie", se mentioneaza in studiu.

Studiul releva ca, atunci cand sunt comparate cheltuielile din Statele Unite cu cele din Europa, ies la iveala diferente semnificative. "Cu toate ca majoritatea celor din SUA isi cunosc bugetul pentru cadourile de Craciun (67%), ei sunt si cei mai predispusi sa se indatoreze pentru a sarbatori Craciunul. Unul din cinci locuitori SUA (20%) a apelat anul trecut la credit pentru a acoperi costurile de sarbatori. In plus, mai mult de un sfert din americani (27%) intentioneaza sa cheltuiasca o suma mai mare in acest an, comparativ cu 2014", sustin autorii studiului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#romani cumparaturi Craciun, #romani cheltuieli Craciun, #studiu romani cheltuieli Craciun , #cumparaturi