Vrei sa pui bani deoparte in 2012? Afla cum, in 5 pasi

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 13:11
4917 citiri
Vrei sa pui bani deoparte in 2012? Afla cum, in 5 pasi
Foto: AP

A inceput un nou an cu alte provocari si atat de multe lucruri de facut! Si cum 2012 se anunta cel putin la fel de interesant din punct de vedere economic ca 2011, afla cum sa economisesti bani si timp in perioada ce urmeaza.

Mentine-te sanatos, dar renunta la sala

Incearca sa-ti mentii sanatatea si fara sa-ti faci abonament la sala. Un astfel de abonament este destul de scump si, din pacate, nu il folosim pe cat ar trebui pentru ca mai sunt si zile cand nu reusim sa ajungem sa ne facem exercitiile care ne tin in forma.

In anul 2012, incearca sa te mentii sanatos si in alt fel decat ai facut-o pana acum: in timpul orei de masa, de la job, iesi la plimbare impreuna cu ceilalti colegi, convinge-i pe parintii prietenilor copiilor tai sa mergeti in parc sau inchiriaza "Just Dance" si apuca-te de treaba!

In caz ca nu stiai, si rasul arde caloriile, asa ca nu ezita sa te bucuri la maximum de toate momentele amuzante de care ai parte in fiecare zi.

Supravegheaza-ti cheltuielile

Nu chiar toti dintre noi ne dam seama de costul cafelei de dimineata, fara de care nu ne putem incepe ziua. Nu, nu cat costa pe zi, ci pe luna! In loc sa-ti cumperi cafeaua, poti sa ti-o faci acasa si sa o iei cu tine sa-i arati orasul! Pana la urma, vorbim tot de cafea, nu?

Concret, stabileste-ti un buget lunar pentru cat iti propui sa cheltuiesti in cafenele, pe mancare fast-food si pe mai toate poftele pe care ti le permiti din cand in cand. Daca faci un astfel de plan in online, pe Mint.com, o sa fii notificat prin mail in momentul in care ti-ai depasit bugetul.

Ia pulsul magazinelor

Sa ochesti, sa intri in magazin si sa cumperi nu este chiar cea mai buna strategie de a economisi bani! Ce-i drept, economisesti timp, dar timpul costa timp. Iar obiectivul este sa le faci pe amandoua: sa economisesti si timp, dar si bani.

Asadar, in anul care vine nu trebuie neaparat sa te transformi intr-un Sherlock Holmes al magazinelor, ci sa acorzi - hai sa spunem - 15 minute in plus cumparaturilor pe care le faci, astfel incat sa te pui la curent cu preturile dintr-un magazin si cele din alt magazin, dar si cu raportul calitate/pret.

Relaxeaza-te!

Cu cat esti mai stresat si mai presat de timp, cu atat nu ai nici starea si nici timpul necesare ca sa te dedici intru-totul cumparaturilor. Din contra, cand esti pe fuga, cumperi ce gasesti, indiferent de pret.

Aici trebuie sa-ti chemi familia in ajutor: stabiliti un program astfel incat fiecare sa stie ce face si cand in ceea ce priveste cumparaturile, curatenia si tot ce mai tine de treburile casei. Astfel, nu mai intri in criza de timp si nu-ti mai cheltuiesti banii in primul magazin in care reusesti sa ajungi.

Esti cam lenes? Ai o scuza - afla care e

Invata sa spui "NU"

In fiecare zi primim invitatii de a face diverse lucruri sau de a merge in o gramada de locuri. Mai exact, fie pentru ca nu vrem ca imaginea noastra sa aiba de suferit sau pentru ca pur si simplu avem chef sa iesim, ne inhamam la niste responsabilitati sociale care ne dau programul peste cap.

Asadar, trebuie sa inveti sa spui "Nu". Pentru binele tau, nu investi bani si timp in ceva doar pentru ca te simti presat sa faci asta. In los sa accepti din prima, incearca un "Ma gandesc si iti spun".

Daca te hotarasti sa refuzi, asigura-te ca modul in care o faci este clar si concis. Nu veni cu scuze si nici nu incepe cu promisiuni de revansare pe viitor. Incearca sa-i explici persoanei pe care o refuzi ca apreciezi invitatia, dar ca, in acest moment, n-o poti onora. Va aprecia!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#economie bani 2012, #economie timp 2012, #cum sa economisesti , #cumparaturi