Degustare Domaine de la Romanee-Conti la Oradea

Advertorial
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 09:00
11756 citiri
Degustare Domaine de la Romanee-Conti la Oradea

(P) De regula povestea vinului incepe in vie si se termina in paharul celor care-l degusta dar uneori, la anumite vinuri, povestea are radacini adanci bine infipte in trecut.

Aceste vinuri exceptionale au abilitatea de a uni, de a coagula, de a strange in jurul lor asemenea unui totem oameni de pretutindeni generand comunitati chiar la nivel global.

Astfel de vinuri intra in categoria de "vinuri cult" si sunt considerate vinuri trofeu care merita sa fie colectionate in special pentru a fi valorificate mai tarziu la sume considerabil mai mari insa nu toti producatorii de vinuri cult impartasesc aceasta idee.

In inima Burgundiei, mai exact in Cote d'Or, se afla crama Domaine de la Romanee-Conti, pe scurt DRC, al carui prestigiu si renume o plaseaza pe primul loc la nivel modial.

Co-proprietarul DRC, Aubert de Villaine, ofera un moment de reflectie in timpul filmarii unui documentar in crama sa sustinand ca vinurile, oricat de nepretuite ar fi, trebuie savurate si nu cumparate cu obiectivul de specula, cum este cea imobiliara.

Adept al principiilor biodinamice, el prefera ca cele 25 de hectare de vie ale DRC pe care cultiva cele doua soiuri de struguri emblematice ale Burgundiei, Pinot Noir si Chardonnay, sa nu fie stropite cu substante sistemice si/sau ingrasaminte chimice.

Mai mult, nu se folosesc utilaje mecanice, doar cai, pentru a evita compactarea solului. Un asemenea efort produce in jur de 30 de hectolitri/hectar, iar culesul se face toamna tarziu in timp ce celelalte crame burgunde opteaza pentru recoltarea strugurilor la termen.

Vinificarea se face natural, fara filtrare, vinul fiind apoi lasat la maturat in butoaie noi de stejar provenit exclusiv din padurea de langa Troncais.

Invaluit de o astfel de faima, DRC, prin condeiul jurnalistul Vanity Fair, Maximillian Potter, devine universul cartii publicate in 2014 de acesta cu titlul "Shadows in the Vineyard".

Un roman non-fictiune, captivant si cat se poate de real despre o conspiratie indreptata impotriva Domeniului de la Romanee-Conti. Aceasta carte, aparuta si in traducere romana, ofera pe langa povestea fascinanta si plina de suspans a unui roman politist si o descriere a istoriei de cinci secole al legendarei crame.

Acestea fiind spuse, e de la sine inteles ca vinurile Domeniului au un sistem de distributie foarte exclusivista. Dupa cunostintele noastre, degustarea organizata la Oradea de ReWine Bar (ii puteti gasi pe Facebook la https://www.facebook.com/ReWineOradea/, dar au si un extraordinar de bine aprovizionat magazin oline de vinuri alese denumit sugestiv www.rewine.ro) pe data de 08.11. a.c. a fost o premiera in Romania, iar cu aceasta ocazie pasionatii cei mai norocosi s-au intalnit cu legenda.

Ei au degustat doua vinuri ale celebrei crame DRC, precum si alte Pinot Noir-uri produse de alte crame burgunde cum ar fi: David Duband, Baron Thenard (Givry) si Domaine Comte Georges de Vogue (Chambolle-Musigny).

Invitatul de onoare al serii a fost oenologul Dr. Balla Geza, proprietarul cramei Wine Princess din Paulis, Arad, autor al multor vinuri rosii recunoscute pe plan international care a prezentat un vin surpriza. Un Pinot Noir, recolta 2009, care nu se mai gaseste in circuitul comercial. Acest vin a fost mai mult decat apreciat de cei prezenti la degustare el avand menirea de a sublinia fata "multicolora" a soiului dar si profilul absolut unic al acestui vin.

An de an povestea vinurilor DRC se reinnoieste adaugand fila dupa fila existentei sale iar pe noi, cei implicati in proiectul Rewine, ne onoreaza ca am reusit sa oferim prietenilor vinului ocazia unica de-a experimenta emotia unei astfel de degustari.

Evenimentul serii a fost sponsorizat de catre www.rewine.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#degustare vin Oradea, #Rewine Bar vinuri , #shopping online