Cioaba pretinde ca este presedinte al unei comisii pentru romi

   

Regele tiganilor, Florin Cioaba, a anuntat, miercuri, ca ministrul Adrian Cioroianu l-a numit presedinte al unei comisii consultative, de analiza a situatiei romilor din strainatate, care va functiona pe langa Ministerul Afacerilor Externe, transmite corespondentul ROMPRES.

Cioaba sustine ca, in cadrul intalnirii avute, la Sibiu, cu ministrul Cioroianu, acesta a prezentat scuze minoritatii rome pentru declaratiile facute. Acesta a marturisit ca este convins, dupa intalnirea cu ministrul de externe, ca Cioroianu "nu este deloc rasist, chiar este un om extraordinar".

"Nu am avut pretentia ca domnul ministru sa isi ceara scuze, dar a zis ca regreta ce s-a intamplat. Cred ca l-a luat gura pe dinainte. Sunt convins ca ii pare rau pentru ce a zis, dar el s-a referit la infractori care comit fapte in afara granitelor. Este omeneste sa gresim. Noi trebuie, ca minoritari, sa nu ne mai uitam inapoi, ci inainte", a precizat regele tiganilor.

Cioaba a mai spus ca viitoarea comisie de analiza a situatiei romilor va incepe sa functioneze peste doua saptamani, timp in care, impreuna cu alti lideri ai etniei, va intocmi o harta a romilor din toata Europa. Conform estimarilor regelui Cioaba, in tarile membre ale Uniunii Europene se afla cel mult 10.000 de romi plecati din Romania.

Potrivit regelui tiganilor, in comisia speciala, care va analiza situatia romilor din fiecare tara si va incerca solutionarea problemelor acestora, vor fi reuniti experti romi si lideri ai acestei etnii din toata Romania. Cioaba i-a solicitat ministrului Cioroianu incheierea de acorduri bilaterale cu statele comunitare, prin care sa se aloce o cota parte de locuri de munca, in diverse meserii, pentru etnicii romi.

De asemenea, regele tiganilor a mai cerut ca in fiecare ambasada si consulat sa fie angajat cate un consultant rom, precum si infiintarea de birouri de orientare in UE, pentru cei plecati sa munceasca in tarile europene. Florin Cioaba propune lideri romi cinstiti drept mediatori intre diplomatii romani si romii din taberele din strainatate.

Regele tiganilor a mai spus ca ar vrea sa discute personal cu Mailat, sibianul de origine roma din localitatea Avrig, despre care sustine ca nu este un criminal. Cioaba crede ca italienii comit abuzuri in privinta romilor, sustinand ca in luna august a trimis o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe, in care avertiza asupra pericolului izbucnirii unei crize in peninsula. Conform lui Cioaba, singura vina a romilor este ca "ei sunt vizibili, mai ales femeile rome care au fustele largi".
Joi, 15 Noiembrie 2007, ora 11:27
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
PLUS Sibiu si-a desemnat candidatul pentru Primarie
PLUS Sibiu si-a desemnat echipa de candidati pentru Primaria Sibiu. Prin voturile membrilor si in ...
FOTO: Kama Sutra pe patru roti - Soferii sibieni, pozitii noi in trafic
Tamponare cu rezultat spectaculos la Sibiu. Doua masini au blocat traficul din sensul giratoriu de ...
Se redeschid santierele de modernizare a strazilor din Sibiu - Unde se lucreaza
Date fiind conditiile meteo favorabile, Primaria Sibiu si constructorii contractati deschid santiere ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor