Scoala de muzica pentru canarii cantareti, la Cisnadioara

   

Presedintele Clubului National al Crescatorilor de Canari, sibianul Ilie Chidu, este cel mai vechi crescator din Romania si unul dintre cei mai valorosi profesori de muzica pentru canarii cantareti Roller, avand aceasta pasiune de 34 de ani.

Casa Chidu de la Cisnadioara este nu doar o crescatorie de zeci de canari cantareti, ci sediul anual al concursului national al acestor pasari. 22 de crescatori din toata tara participa in aceste zile la Cisnadioara, cu 88 de canari, la singura competitie de acest fel din tara.

"Secretul unei bune performante il reprezinta experienta, si antrenamentul si dragostea pentru aceste pasari. Noi ne antrenam la cantat cu canarii un an intreg pentru acest concurs. Visul fiecarui crescator de canari cantareti este acestia sa cante, intr-un cvartet, in acelasi timp si cat mai mult, ceea ce este foarte greu de obtinut" - a declarat vineri Ilie Chidu, pentru ROMPRES.

Cei mai buni canari cantareti sunt cei care primesc nota 90 la examenul de muzica, acestia ajungand campioni nationali sau chiar internationali. Acest examen nu este deloc usor si nu oricine poate sa aprecieze talentul micului inaripat.

La performanta canarului contribuie si vocea crescatorului. Pentru a avea un bun canar cantaret, crescatorul trebuie sa aiba voce buna si ureche muzicala. Canarii cantareti traiesc in lumea lor si nu este indicat sa asculte nici un gen muzical iar pretul lor pe piata nu este deloc mare. Un canar de 90 de puncte se vinde cu 120 de lei.

"Nu le punem muzica, nici simfonica, nici manele, nimic. Este o mostenire genetica a lor. Muzica ii bruiaza pe canari. Doar crescatorul canta cu canarul. Unii crescatori apeleaza la un canar bun, campion, numit 'profesorul', pentru a-i invata pe cei mai mici canari, insa nu recomand aceasta metoda" - a explicat Ilie Chidu.

Canarul de cantec are noua ture valoroase, ultimele doua contopite in una singura, pentru care arbitrii dau puncte. "Cel mai greu de obtinut este basul la canarii cantareti", marturiseste crescatorul Chidu. El recunoaste ca performantele vocale ale canarilor pot fi stimulate. Astfel, unor canari, daca mananca ou fiert cu morcov si pesmet, le vine pofta de cantat mai usor, precum si cea de imperechere.

Profesorii de muzica ai canarilor si cei care formeaza juriile la concursurile nationale sunt crescatorii de canari campioni, cei care au dovedit experienta indelungata. Canarii cantareti nu au nume, ci fiecare poarta un numar pe colivie, pentru a nu fi incurcati. Daca la un concurs exista contestatii, atunci canarul vedeta, cel mai virtuos, este nevoit sa mai cante o data, de fata cu toti crescatorii, pentru a-si dovedi talentul.

"La arbitraj intra o serie de patru canari. Foarte important este antrenamentul de jumatate de ora, de dinainte de concurs, cand canarii sunt pusi sa isi incalzeasca vocile" - a spus Chidu. Canarii cantareti se mai numesc si Rolleri. Denumirea provine din Germania si a fost data de minerii din zona Muntilor Harz.

Corespunzator temperamentului sau focos, canarul de cantec poseda cea mai mare valoare a trilului. "Culoarea lui obisnuita este un galben de paie, gri-verzui si verde. Unii crescatori procedeaza gresit cautand doar canari de culoare galbena, excluzandu-i de la reproductie pe cei baltati si verzi, ceea ce duce la degenerare, dar mai ales la decaderea calitatii cantecului" - spune Ilie Chidu.

Scoala de muzica pentru canarii cantareti de la Cisnadioara se afla in interiorul unei mici pensiuni, aflata pe un deal, unde este liniste si aer curat. Canarii cantareti sunt tinuti in dulapuri speciale, numite dulapuri-scoala, in care fiecare pasare sta in propria "sala de clasa", alaturi de alte trei. Singura "grija" a canarilor cantareti este rapita, tot mai greu de gasit, aceasta fiind una din mancarurile lor preferate.
Sambata, 24 Noiembrie 2007, ora 10:59
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3126 ori

Cele mai citite stiri
O sibianca bauta la volan s-a ales cu permisul suspentat si cu o amenda grasa!
ZIUA IN AMIAZA MARE: Municipiul Sibiu, strada O. Goga, ora 14.30: o sibianca in varsta de 28 de ani ...
Cupa Romaniei ajunge la Sibiu!!!
Trofeul pentru care se vor lupta fotbalistii echipei FC Hermannstadt in finala de duminica, 27 mai, ...
FESTIVAL NAEsIONAL DE FOLCLOR LA TALMACIU! POFTIEsI LA SARBATOARE!
Sambata, 26 mai, ora 12, sunteti invitati la cea de-a XIII-a editie a festivalului de folclor "La ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor