EXCLUSIV Cum trebuie sa fie viitorul prefect al Sibiului? Ce spune actualul prefect

   

Prefectura judetului Sibiu este condusa de Maria Mintea, omul care a pus in practica pana acum, politica a doua guverne diferite: Guvernul Dancila si Guvernul Orban. Totul in trei luni. Surse oficiale spun ca vineri, in sedinta de guvern, Maria Mintea va fi inlocuita din functia de prefect cu fostul administrator public al Consiliului Judetean Sibiu, Sebastian Dotcos. Actualul prefect crede ca oricine vine in aceasta functie ar trebui sa respecte legea si cetateanul. Sibianul si nevoile lui ar trebui sa fie pe primul loc. Maria Minea: "Atat de multe s-au intamplat. O sa am niste amintiri pentru toata viata"Daca te intereseaza
Judetul Sibiu a ramas fara administrator public

SURSE Liberalii nu au ales inca pe cine propun prefect...

In trei luni de zile, actualul prefect al Sibiului a reusit sa miste lucrurile in cateva domenii: situatia scolilor si a grupurilor sanitare pe care le folosesc copiii, o mai mai mare responsabilizare a directorilor care conduc institutiile deconcentrate, a incercat sa faca un proiect pilot la Sibiu, ca in dispeceratul 112 sa introduca un serviciu nou, ajutorul dat de ONG-uri specializate in ajutorarea animalelor, a facut demersuri ca sa simplifice si sa fie mai eficient modul in care ar trebui sa actioneze autoritatile daca apare un animal salbatic intr-o zona populata, mai ales ursii si a avut reactie prompta la fiecare caz nou aparut de pesta porcina africana.
Ce calitati trebuie sa aiba un prefect bun?
"Un prefect bun ar trebui sa aiba experienta in administratie, sa fie un bun manager, sa stie bine legile. Un prefect caruia i se aduce pe masa mapele, trebuie sa stie daca respectivele documente sunt in regula", a declarat vineri, pentru Ora de Sibiu, Maria Minea.
Cat de puternic poate fi prefectul?
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a fost nevoit sa paraseaca temporar functia, dupa ce a intervenit Prefectura, in mandatul prefectului Adela Muntean. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, a fost nevoit si el sa renunte la toate functiile, dupa ce Prefectura a emis un ordin punand in aplicare decizia instantei. Aceste doua exemple din Sibiu arata ca un prefect are destula forta. In opinia, Mariei Minea, un prefect "este reprezentantul guvernului in teritoriu. Prefectul trebuie sa implementeze politicile guvernului, programul de guvernare si trebuie sa stie bine legile".
Cand se schimba puterea politica, atunci se schimba prefectul. Ar trebui prefectul sa aiba mandat fix, ca un primar?
"Nefiind ales local, un prefect cred ca ar trebui sa se prezinte la un concurs si sa dea dovada ca are cunostinte", crede Maria Mintea. Intrebata daca un prefect ar trebui sa aiba un mandat clar, care sa nu depinda ca durata de schimbarea unui guvern, Maria Minea a raspuns: "Da. Si sa fie testat profesional. Evaluarea oricum se face la fiecare functionar. Cred ca trebuie sa dea un concurs si sa fie testat."
Cetateanul, inainte de toate
"Trebuie sa se inteleaga ca suntem toti in slujba cetateanului. Trebuie sa iti pese de orice problema a cetateanului. Foarte multi nu stiu cu ce se ocupa Prefectura, dar se adreseaza Institutiei Prefectului, se inscriu in audienta. Nu trebuie refuzat niciun cetatean care se inscrie in audienta. Conducatorii de instititii, nu stiu de ce, de foarte multe ori evita si nu isi tin audientele. Asta de fapt este legatura cu cetateanul. Omul vine cu incredere sau scrie o sesizare, o petitie. Trebuie sa te apleci asupra ei si sa incerci sa il ajuti, chiar daca acel om nu a stiut sa scrie corect. Asta am incercat sa schimb si eu aici. Am incercat sa imbunatatesc si comunicarea cu petentii, sa nu fie rigida, seaca", a declarat pentru Ora de Sibiu, prefectul Maria Minea. Aceasta spera ca si viitorul prefect sa puna pe primul loc sibianul si nevoile reale ale sale.
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 16:13
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Tanara moarta in accidentul de pe Valea Oltului era scenografa - Doliu in lumea teatrului
Alexandra Constantin este tanara care a murit in accidentul cumplit de pe Valea Oltului, vineri ...
De ce sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi inca un televizor
Esti in cautare de televizoare ieftine? Daca raspunsul este afirmativ si deja sondezi terenul pentru ...
Baietel de trei ani cu IQ 142 - Este cel mai tanar membru Mensa
Un baietel in varsta de trei ani este cel mai tanar membru al Mensa, organizatie dedicata ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor