Incepe regionalizarea Romaniei - Judetele inlocuite cu regiuni in organigramele ministeriale

   

Ministerul de Interne, Ministerul Muncii si Ministerul Fondurilor Europene planuiesc modificari radicale ale organizarii in teritoriu prin eliminarea structurilor judetene si inlocuirea cu structuri regionale.Sunt primii pasi in directia unei reforme administrative masive, despre care au dat indicii in ultimele luni atat premierul Orban, cat si presedintele Iohannis.

Daca te intereseaza
Intreruperi la sistemul de emitere a rovinietelor

Prognoza meteo pe urmatoarea perioada -...

Actuala organizare a administratiei centrale, cu structuri in fiecare din cele 40 de judete, plus sectoarele Bucurestiului, e criticata constant pentru lipsa de eficienta si pentru mentinerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriase pentru stat. Structurarea teritoriului pe regiuni in loc de judete nu poate fi insa realizata fara modificarea Constitutiei, asa ca majoritatea ministerelor si institutiilor centrale si-au pastrat structura teritoriala neschimbata de zeci de ani. Reorganizarea din cele trei ministere are loc insa in absenta unei strategii unitare, convenite la nivelul intregului guvern. Nu e clar in acest moment pe ce documente programatice sau studii de impact se bazeaza initiativele de reforma din cele trei ministere - cheie. In ultimul deceniu au existat doua exemple semnificative de trecere de la structurile judetene la cele regionale: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF - in 2013) si SRI in 2019, intr-o miscare surpriza anuntata in premiera de G4Media.ro. Ambele institutii au fost reorganizate pe baze regionale ca sa-si eficientizeze activitatea.
Inceputul de an a adus insa un anunt oficial de la ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a declansat consultarea tuturor structurilor din minister pentru o reforma interna. Vela a anuntat ca planul de reforma va fi gata la finalul acestei saptamani. El a indicat ca e adeptul regionalizarii, dand ca exemplu Inspectoratul General al Jandarmeriei, care a propus o structura regionala in locul celei judetene, similar cu organizarea existenta deja la Politia de Frontiera.
"Am discutat cu Jandarmeria, care este de acord sa copieze modelul Politiei de Frontiera, adica sa existe o comanda regionala care sa aiba in subordine mai multe inspectorate actuale, avand in vedere faptul ca va fi mai eficienta comunicarea, tot ceea ce tine de organizare si de actiunile operative. Pentru minister va fi bine, pentru ca se reduc anumite posturi de conducere, cu salarii foarte mari, ramanand astfel economii financiare pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea politistilor sau modernizarea unor dotari... Daca se face o eficientizare la fel cum are, de exemplu, Politia de Frontiera, care a fost prima ce a raportat solicitarile Directiei Economice, cred ca si comunicarea va fi mai buna. Sa nu uitam ca noi suntem organizati, in prezent, dupa reforma administrativa din 1968", a spus luni Marcel Vela.
Si la Ministerul Muncii exista discutii despre reorganizarea interna bazata pe structuri regionale in locul celor judetene. Potrivit informatiilor G4Media.ro, sunt vizate Inspectia Muncii, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), toate organizate in acest moment pe judete, si care ar putea fi organizate pe regiuni.
Al treilea domeniu in care guvernul Orban ar putea descentraliza si organiza administratia pe baze regionale este gestionarea fondurilor europene din Programul Operational Regional (POR), adica acea linie de finantare adresata comunitatilor locale si din care, de obicei, atrag fonduri europene primariile.
Un memorandum discutat de guvern la finalul anului trecut prevede ca Ministerul Dezvoltarii sa isi piarda calitatea de gestionar al POR in favoarea celor opt Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR), in coordonarea Ministerului Fondurilor Europene.
Exista insa si o problema mentionata in documentul oficial: cele 8 agentii de dezvoltare sunt acum ONG-uri care nu pot indeplini functia de autoritate de management. Potrivit propunerii, trebuie gasite solutii care sa le permita ordonantare de credite ale bugetului de stat, fiind indicata modificarea Legii nr.500/2002 privind finantele publice.
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 15:58
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
FOTO: Cine sunt sibienii morti in accidentul de la Hosman - Doi dintre ei erau frati
Curg rauri de lacrimi intr-o familie din Ilimbav, iar intreaga comunitate este paralizata de durere. ...
Tragedia de la Hosman s-a petrecut din cauza vitezei - Trei morti, printre care un minor
Accidentul cumplit de la Hosman s-a petrecut pe fondul vitezei excesive. Trei persoane au murit in ...
Deschiderea celui de-al doilea mall al Sibiului, programata pentru a doua jumatate a anului 2020
Al doilea mall al Sibiului, Prima Shopping Center Sibiu - Supernova ar urma sa fie deschis in a doua ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor