Romania se apropie de o recesiune - Specialistii confirma situatia

   

Romania face exporturi putine si investitiile sunt in scadere. Pe de alta parte tara noastra are cheltuieli tot mai mari care nu mai pot fi suportate de bugetul de stat. Pe scurt ne apropiem cu pasi siguri de o recesiune, iar acest lucru il spun analistii, care avertizeaza ca tara noastra va simti mai puternic lovitura fata de vecinii din Europa. In timp ce unii specialisti spun ca ar fi o situatie mai grava decat criza din 2008, altii vorbesc doar despre o incetinire a productiei si a investitiilor. Cert este ca 2020 va fi un an plin de provocari pentru economie, anunta Observator.tv.Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal: Depindem foarte mult de ceea ce se intampla in economia globala. Daca economiile mari vor evita o recesiune puternica, nu mai vorbesc de o criza, ii va fi mult mai lesne si Romaniei sa treaca printr-o perioada dificila.
In schimb, cresterea pensiilor, incepand cu anul viitor, nu va face altceva decat sa adanceasca prapastia in care se afla tara noastra.
Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal: 41% crestere de pensii la 1 septembrie- eu spun cu toata raspunderea si nu ma joc aici: nu poate fi suportata de bugetul Romaniei in momentul de fata. Deci nu este vorba de a taia salarii si pensii, este vorba de a avea un calendar care sa tina seama de putintele bugetului romanesc
In industria textilelor sau cea auto se simte deja presiunea unei eventuale recesiuni.
Constantin Mustata, presedintele Camerei de Comert: A inceput deja ca semne ale posibilei crize sa apara si in Romania. Comenzile primite de catre exportatorii romani ca volum au inceput sa scada. Sunt si semne legate de cashflow si de partea financiara. Incasarile au inceput sa se faca la termene din ce in ce mai lungi si, ca atare, agentul economic roman este influentat negativ. Pentru ca semnalele unei eventuale recesiuni sunt tot mai puternice, economistii ne recomanda sa avem grija de bugetele noastre in urmatoarea perioada.
Daca se poate, sa ne diversificam sursele de venit si sa facem economii, dar nu doar in moneda nationala.
Oamenii spun ca si-au invatat lectia dupa criza din 2008. Cristian Paun, analist economic: Sa incerce sa nu fie sedusi, luati de val si sa consume tot ceea ce ei obtin ca resurse, sa isi faca rezerve. Daca se poate, sa isi creeze surse alternative de venit. Adica fie din exploatarea unor terenuri agricole, fie din imobiliar.
Florin Citu, Ministrul Finantelor: Ceea ce poti sa faci, de la ministerul Finantelor, este sa tii deficitul sub control. O economie cu un deficit cat mai mic este o economie care va avea mai putin de suferit intr-o perioada de criza.
In schimb, fostul ministru al Finantelor este optimist. Eugen Teodorovici: Romania nu are cum sa fie afectata, daca masurile care vor fi luate de acum vor fi pentru romani, pentru tara. Problemele pe plan extern, adica incertitudinile legate de Brexit, dar si relatiile economice tensionate dintre Statele Unite si China, sunt alta temere a economistilor pentru perioada urmatoare.
Duminica, 17 Noiembrie 2019, ora 13:23
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Povestea italianului internat in spitalul din Sibiu de frica coronavirusului - Detalii noi despre caz
Un tanar italian, de 30 de ani, a sosit luni, pe Aeroportul International din Sibiu, cu avionul care ...
FOTO: Doliu la Colegiul "Gheorghe Lazar" din Sibiu - A murit profesoara Teodora Helju
Este doliu la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Sibiu. Profesoara Teodora Helju s-a stins din ...
Adolescentul din Cristian gasit spanzurat - Si-a luat adio de la parinti printr-un bilet
O intreaga comunitate il plange pe Robert, tanarul de 17 ani din Cristian, care si-a pus capat ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor