Tiganii infractori, amenintati cu 'excomunicarea' de 'regele' Cioaba

   

Autointitulatul rege al tiganilor din Romania, Florin Cioaba a anuntat, marti, la Sibiu, ca ii va exclude din comunitatea roma pe tiganii infractori, mai ales pe cei care au incalcat legea in Italia, recunoscand ca din cauza unora dintre acestia s-a ajuns la unele dispute romano-italiene. "Din cauza unora de-ai nostri si nu numai, s-a ajuns la unele dispute foarte grave intre doua state (Romania si Italia n.r.). Noi, comunitatea roma, vrem sa luam o atitudine fata de cei care incalca legea in spatiul european. (...)Un infractor poate sa fie exclus din comunitate.

Toti care vor incalca legea vor vedea consecintele ei", a avertizat "regele" Cioaba. Acesta doreste ca romii cinstiti sa se delimiteze clar de cei infractori. "Trebuie sa transmitem un semnal clar, ca ne delimitam de toti cei care comit infractiuni in afara granitelor, dar totodata vrem sa ii aparam pe cei care vor sa lucreze cinstit, cei care au plecat din Romania sa duca un trai mai bun. Cei care au incalcat legea (...) trebuie sa inteleaga clar ca in spatiul european trebuie sa se comporte ca si cetateni europeni", a spus Cioaba. Acesta a promis, marti, infiintarea, in capitala Italiei, a unui centru pentru tigani, unde acestia vor fi instruiti si li se va gasi un loc de munca.

"Vom incerca impreuna cu reprezentantii romilor din Italia sa putem deschide chiar la Roma un centru de indrumare, centru in care romii care sunt pe teritoriul Italiei sa poata sa fie ajutati, indrumati, chiar o sa incercam sa le gasim de lucru, daca se va putea, pentru a nu mai crea probleme in spatiul european", a spus Cioaba, care este si primvicepresedinte al organizatiei mondiale a romilor. Acesta sustine ca a discutat deja cu reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe pentru "o colaborare mai buna intre reprezentantii romilor si autoritati, pentru a putea stopa acest conflict (romano-italian n.r.) care nici pentru romi nu este placut".

Marti, la Academia Evanghelica Transilvania din Sibiu are loc un colocviu cu tema ''Migratia romilor in spatiul european. Intre integrare si infractionalitate'', la care participa atat reprezentanti ai romilor, dar si ai autoritatilor. Vor prezenta prelegeri: dr. Peter Eckstein - Kovacs (Consilier Prezidential pentru Minoritati Nationale), Florin Cioaba (Presedintele Centrului Crestin al Romilor), Robert Laurentiu Iapornicu (Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi), Ioan Dumitru Vintila (Consul functionar in cadrul Directiei Consulare a Ministerului Afacerilor Externe), Nicolae Gheorghe (Sociolog, fost Reprezentat al Romilor la OSCE).
Miercuri, 18 Martie 2009, ora 11:40
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
PLUS Sibiu si-a desemnat candidatul pentru Primarie
PLUS Sibiu si-a desemnat echipa de candidati pentru Primaria Sibiu. Prin voturile membrilor si in ...
FOTO: Kama Sutra pe patru roti - Soferii sibieni, pozitii noi in trafic
Tamponare cu rezultat spectaculos la Sibiu. Doua masini au blocat traficul din sensul giratoriu de ...
Se redeschid santierele de modernizare a strazilor din Sibiu - Unde se lucreaza
Date fiind conditiile meteo favorabile, Primaria Sibiu si constructorii contractati deschid santiere ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor