VIDEO FOTO Cel mai iubit librar din Sibiu este noul Ambasador onorific al orasului

   

Cel mai cunoscut librar al orasului, Maria Moga, a primit titulatura onorifica de Ambasador al Sibiului. In 1991, Maria Moga insista sa deschida la Sibiu prima librarie cu vitrina la strada si de atunci si-a petrecut intreaga viata in slujba cartilor. Maria Moga: "Libraria e facuta de cei care i-au pasit pragul"Librarul Maria Moga a povestit cum a aparut prima librarie cu vitrina la strada si cum, de-a lungul anilor, s-a extins. Astazi, la Humanitas, oamenii isi dau intalniri, vin sa citeasca, iar elevii isi fac temele.
Daca te intereseaza
Cel mai in voga artist plastic roman expune in iulie la...

FOTO - Rasinari asa cum nu l-ai vazut niciodata. Pozele...

Please enable JavaScript "Ce am facut eu si ce tine de mine a fost momentul in care a aparut editura Humanitas si primele carti pe care le-a tiparit. Trebuia sa ma intalnesc cu domnul Liiceanu pe strada Lili Panet si intai m-am oprit la Catedrala, la icoana Maicii Domnului. Si am zis: "Maica Domnului, daca crezi ca pot sa fac ceea ce e in mintea mea, descurca-le. Daca nu pot, incurca-le". Fapt pentru care tot traseul meu aici, in librarie, cu poticnelile care au aparut, in relatiile pe care le-am avut cu conducerea, cu editura in general, s-au oprit la momentul in care am facut un legamant. Eu nu pot sa ma supar pe nimeni. Si insist sa va spun, libraria e facuta de cei care i-au pasit pragul. Asta mi se pare foarte important. Cumparam carti. Functiona un anticariat foarte bun, aici pe strada Balcescu. Gandul meu era daca vreodata am sa ma casatoresc si o sa am copii, copiii mei trebuie sa gaseasca in casa de la cartile de colorat pana la Biblie. E foarte important sa faci asta ca parinte. Si atunci gasesti. Daca esti motivat de gandul acesta, gasesti 5 lei, 10 lei, 30 de lei, cat costa o carte. Totul este sa cauti si sa te ajute cineva in cautarea asta", a spus Maria Moga.
FOTO: Ovidiu Matiu Pivnita veche plina de gunoaie, transformata intr-un loc de intalnire pentru oameni
In timp, libraria s-a extins. Pe vremuri aici functiona un magazin de haine. Acum, in locul articolelor vestimentare, stau asezate cartile. De altfel, in urma cu cativa ani, aici era o pivnita plina de gunoaie. Maria Moga nu s-a lasat insa pana cand nu a transformat-o intr-un loc primitor: un loc de intalnire pentru oameni.
FOTO: Ovidiu Matiu "Aici era o pivnita plina de gunoaie. Locatarii din curte isi depozitau vas de wc, dulap, lucrurile fara utilitate. In curte locuia nenea Ursu, era cel mai vechi locatar din curte. Si m-am dus la el si i-am zis: Nenea Ursu, hai sa coboram in pivnita sa vedem unde duc conductele astea si cand am vazut pivnita asta am zis: Aici trebuie sa se intample ceva. Pentru ca avusesem un moment aproape emotionant in care unul dintre baietii care veneau aici si care pe vremea aceea era student era foarte retras, tacut, extrem de introvertit. Se uita la carti, rar scotea cate o vorba. Si intr-o zi l-am vazut intrand in vorba cu alt baiat care era langa el in fata tejghelei. Au iesit impreuna din librarie. Era iarna. Imi aduc aminte ca era zapada. Si ei stateau de vorba sub pom. In mintea mea a fost gandul asta: copiii astia nu sunt de crasma, ei trebuie sa povesteasca undeva. Unde povestesc? Si cand am vazut pivnita asta am zis: Aici trebuie sa se intample. Si uitati-va. Vin, isi fac lectiile, isi conspecteaza, vin cu laptopul, e foarte important. A ajuns sa fie un loc de intalnire pentru oameni. Asta e o implinire, faptul ca au oamenii unde sa rasfoiasca o carte fara sa o cumpere", a mai spus Maria Moga.
FOTO: Ovidiu Matiu Maria Moga, noua ambasadoare onorifica a orasului
Miercuri, 11 decembrie, incepand cu ora 16:30, in curtea interioara a Primariei Municipiului Sibiu, are loc evenimentului Gala AIOS (Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu). Distinctia de Ambasador onorific al Sibiului va fi inmanata de catre Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu, la ora 17:00.
Gala AIOS se organizeaza anual incepand din 2013, atunci cand dl. Klaus Iohannis a inmanat distinctia fostului consul al Germaniei in Sibiu, Thomas Gerlach. AIOS a mai desemnat in trecut titlul de "Ambasadori ai Sibiului" si jurnalistului Emil Hurezeanu, artistilor Lia si Dan Perjovschi, omului de afaceri Mircea Bulboaca si directoarei Centrului de Ingrijiri Paleative Hospice "Dr. Carl Wolff", dnei. Ortrun Rhein. Acest eveniment este sustinut si cofinantat de catre Primaria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunitatii.
Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu (AIOS), initiatoarea proiectului Gala AIOS prin care se ofera anual distinctia de Ambasador al Sibiului, functioneaza din anul 2010 si si-a propus sa devina continuitoarea asociatiei cu acelasi nume, infiintata in anul 1879. Atunci, mai multi oameni de afaceri si intelectuali ai Sibiului, cu totii parte a elitei locale, infiinteaza "Societatea pentru Infrumusetarea Orasului". Scopul acestei Societati era de a ajuta administratia prin proiectele sale, prin lobby-ul sau, prin finantele sale. Din cadrul AIOS fac pare oameni de afaceri, cercetatori, profesori, avocati, politicieni, jurnalisti, arhitecti s.a. Printre evenimentele organizate de AIOS se pot enumera "Orasul Artistilor", "Zilele Vecinatatii", "Cea mai frumoasa terasa din Sibiu", "Serile Sibiului" s.a.
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 14:54
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Prima veste buna din 2020 legat de autostrada Pitesti - Sibiu
Autoritatile romane ar putea emite in luna februarie autorizatia de construire pentru prima sectiune ...
Klaus si Carmen Iohannis, ca doi proaspat indragostiti in Israel - Cuplul prezidential a fost fotografiat la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim
Vizita in Israel a fost inca o ocazie pentru cei care stau cu ochii pe cuplul prezidential sa ii ...
Soferul fugar care a lovit o fetita cu masina pe trecerea de pietoni a fost prins
Soferul care a dat cu masina peste o fetita pe trecerea de pietoni si care a fugit de la locul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor