Amenzi grase pentru refuzul de a te legitima sau petreceri zgomotoase

   

Refuzul unei persoane de a se legitima sau de a se prezinta la sectia de Politie va fi taxat cu o amenda care se asteapta sa fie stabilita la un maxim de 1.500 de lei, conform unui proiect de lege aprobat in sedinta de Guvern de joi.Tulburarea linistii publice cu aparatura muzicala ar putea fi taxat cu amenda de pana la un maxim de 3.000 de lei. Noi prevederi introduse urmaresc si sanctionarea pentru contraventia repetata intr-un interval de 24 de ore.

Cabinetul Dancila a avut pe ordinea de zi a sedintei de joi un
proiect de lege de modificare si completare a unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice. Dupa adoptarea de catre Executiv, proiectul merge la Parlament, spre dezbatere si aprobare.

"Refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificata a organelor de urmarire penala sau de mentinere a ordinii publice, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu" ar urma sa nu se mai amendeze cu o suma cuprinsa intre 100 de lei si 500 de lei, ci cu o suma cuprinsa intre 500 de lei si 1.500 de lei.

O alta modificare preconizata a fi adusa Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, vizeaza "organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban". Aceasta contraventie este pedepsita, in prezent, cu amenda cuprinsa intre 500 de lei si 1.500 de lei. Guvernul doreste insa ca amenda sa fie cuprinsa intre 2.000 de lei si 3.000 de lei.
Proiectul de lege intocmit de Guvern cuprinde si alte modificari legislative care pot fi interpretate in sensul descurajarii protestelor in Romania. O astfel de modificare prevede introducerea de sanctiuni pentru "repetarea unor contraventii", sanctiuni care pot insemna amenda, dar si prestarea de ore de munca in folosul comunitatii.
Vizate sunt trei contraventii, a caror repetare intr-un interval de 24 de ore, ar urma sa atraga sanctiuni drastice:
- tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma - amenda de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activitati in folosul comunitatii.
- tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora - amenda de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activitati in folosul comunitatii
- organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban - amenda de la 3.000 la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activitati in folosul comunitatii.
De asemenea, Guvernul doreste transformarea unei contraventii in infractiune. Este vorba de "impiedicarea, sub orice forma, a organelor insarcinate cu mentinerea ordinii publice de a-si indeplini obligatiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul politiei ori al altui organ de stat sau de a lua masurile necesare pentru mentinerea ori restabilirea ordinii publice". O astfel de fapta ar urma sa devina infractiune si s-ar pedepsi cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.
Mai multa putere pentru politisti Proiectul de lege aflat pe agenda Guvernului Dancila propune modificari si la Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane.
In prezent, politistul are dreptul "sa conduca la sediul politiei pe cei care, prin actiunile lor, pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii; in cazurile nerespectarii dispozitiilor date de politist, acesta este indreptatit sa foloseasca forta; verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 24 de ore, ca masura administrativa". Pe noua forma dorita de Guvernul PSD-ALDE, dreptul politistului este mult mai vag definit: "sa conduca persoane la sediul politiei, ca masura administrativa, in conditiile prezentei legi".
De asemenea, regulile pentru controlul corporal si al bagajelor sunt mai permisive. Daca, in prezent, politistul poate "sa efectueze, cu respectarea dispozitiilor legale, controale ale persoanelor si bagajelor, precum si ale vehiculelor aflate in circulatie, atunci cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste", in viitor el va putea "sa efectueze controlul corporal al persoanei legitimate si, dupa caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de aceasta, in conditiile prezentei legi".

SURSA
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 13:16
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Klaus si Carmen Iohannis, ca doi proaspat indragostiti in Israel - Cuplul prezidential a fost fotografiat la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim
Vizita in Israel a fost inca o ocazie pentru cei care stau cu ochii pe cuplul prezidential sa ii ...
FOTO: Pisica salbatica surprinsa pe un camp langa Avrig - Imaginile sunt superbe
O pisica salbatica a fost surprinsa in timp ce vana rozatoare, pe raza Ocolului Silvic Avrig. Felina ...
De ce sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi inca un televizor
Esti in cautare de televizoare ieftine? Daca raspunsul este afirmativ si deja sondezi terenul pentru ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor