Cat platesti la stat daca lucrezi part time. Cum se face imparteala darilor

   

Transferul platii contributiilor de la angajator la angajat ii afecteaza si pe cei cu contracte de munca part-time, pentru ca ar putea insemna scaderea castigurilor salariale. Cei mai afectati sunt cei care lucreaza doua ore pe zi, deoarece castigul salarial net calculat e negativ.Pentru a elimina aceasta situatie, un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial a stabilit ca salariatii part time datoreaza contributii de pensii (CAS) si sanatate (CASS) la nivelul veniturilor obtinute, iar diferenta de contributii pana la nivelul salarial minim brut este suportata de angajatori.

Conform Ordonantei Guvernului nr. 4/2017 pentru completarea Codului Fiscal, companiile cu salariati cu norma partiala erau obligate sa achite contributii majorate pentru CAS si CASS, la nivelul salariului minim brut pe economie de 1.450 de lei pana la finalul anului trecut si de 1.900 de lei de la incepand cu 1 ianuarie 2018.

Dupa transferul contributiilor pentru CAS si CASS de la angajat la angajator de la inceputul acestui an, se putea ajunge in situatia ciudata ca un angajat care are un contract de munca pentru mai putin de patru ore/zi sa inregistreze, dupa retinerea la sursa a acestor contributii, un venit salarial net negativ, aspect ce a fost prezentat suplimentar in cadrul acestui articol.

Pentru a preintampina aceasta situatie, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr. 3/2018. Concret, Codul fiscal a fost modificat astfel incat salariatii part time sa datoreze CAS si CASS la nivelul veniturilor obtinute, iar diferenta de contributii pana la nivelul salariului minim brut sa fie suportata de angajator in numele lucratorilor.

Astfel, problema veniturilor negative va fi corectata, detaliile suplimentare fiind oferite in cadrul acestui articol.

Pentru a exemplifica, vom analiza mai jos situatia unei persoanele care lucreaza in baza unui contracte de munca cu timp partial, dar care datoreaza CAS si CASS la nivelul celor platite pentru un salariu minim brut pe tara:

* CAS aferenta conditiilor normale de munca este de 25%;

* CASS este de 10%.

Calculul salariului net in cazul unui contract de munca cu timp partial de patru ore

In cazul unui contract de munca cu timp partial de patru ore pe zi, salariul brut nu poate fi mai mic de 950 de lei. La nivelul acestui salariu, se vor datora urmatoarele contributii sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie:

* CAS va fi de 475 de lei;

* CASS va fi de 190 de lei;

* impozitul pe veniturile salariale va fi de 62 de lei.

Dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ amintit anterior, salariatul va plati contributii sociale la nivelul salariului brut incasat, iar diferenta pana la nivelul salariului minim brut pe economie va cadea in sarcina angajatorului. Prin urmare, cei 665 de lei reprezentand contributii sociale pentru CAS si CASS vor fi platiti astfel:

* contributii sociale datorate de catre angajat in suma de 333 lei;

* contributii sociale datorate de catre angajator in suma de 332 lei.

Impozitul pentru veniturile salariale de 62 de lei ce este datorat de angajat va fi retinut la sursa de catre angajator si platit la bugetul de stat.

Astfel, salariul net al unei persoane remunerate in baza unui contract de munca pentru o norma de patru ore/zi va fi de 555 de lei.

Calculul salariului net in cazul unui contract de munca cu timp partial de doua ore

In acest timp, o persoana ce lucreaza doar doua ore pe zi in baza unui contract de munca pentru timp partial nu poate primi mai putin de 475 de lei brut.

Astfel, suma totala a contributiilor sociale datorate de acest salariat va fi de 665 de lei, desi salariul brut este, in acest caz, de doar 475 de lei. Asta ar insemna ca angajatul va inregistra un venit net negativ de 190 de lei.

Dupa aprobarea actului normativ amintit anterior, suma de 665 de lei reprezentand contributii sociale pentru CAS si CASS va fi platita astfel:

* contributii sociale datorate de catre angajat in suma de 167 de lei;

* contributii sociale datorate de catre angajator in suma de 498 de lei.

Impozitul pe veniturile salariale in suma de 31 de lei va fi retinut si achitat de catre firma, ceea ce inseamna ca salariul net va fi de 277 de lei.

Sursa www.avocatnet.ro
Marti, 13 Februarie 2018, ora 12:54
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Klaus si Carmen Iohannis, ca doi proaspat indragostiti in Israel - Cuplul prezidential a fost fotografiat la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim
Vizita in Israel a fost inca o ocazie pentru cei care stau cu ochii pe cuplul prezidential sa ii ...
De ce sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi inca un televizor
Esti in cautare de televizoare ieftine? Daca raspunsul este afirmativ si deja sondezi terenul pentru ...
Tanara moarta in accidentul de pe Valea Oltului era scenografa - Doliu in lumea teatrului
Alexandra Constantin este tanara care a murit in accidentul cumplit de pe Valea Oltului, vineri ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor