Veste excelenta pentru autostrada Sibiu - Nadlac. Ce sector se deschide mai devreme decat era programat!

   

Share on Facebook
Share on Twitter

Narcis Neaga, directorul general al Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR), Narcis Neaga, a anuntat intr-un interviu acordat presei centrale ca anul acesta sunt mari sanse sa fie dati in folosinta intre 80 si 84 de noi kilometri de autostrada, respectiv intre Deva si Lugoj.

NEaga insa a atras atentia ca aceste cifre sunt conditionate de evolutia lucrarilor pe santier si de finalizarea inainte de termen a tronsonului Lugoj - Deva Lotul 2, de 17 kilometri, dar si de inaugurarea Lotului 4 Lugoj-Deva, de 22 de kilometri, unde au existat 'probleme de cosmar'.

De asemenea, Narcis Neaga acorda sanse maxime constructiei Autostrazii Comarnic aEuro" Brasov si crede ca in cursul acestui an se vor semna contractele pentru executia 'capetelor' acesteia, iar in 2016 se va licita 'partea de mijloc'.

Seful CNADNR da asigurari ca diminuarea bugetului companiei cu 1,3 miliarde de lei nu va afecta proiectele, investitiile si nici licitatiile, cauzele pentru care compania nu a cheltuit acesti bani fiind rezilierile de contracte si neplata avansului catre constructori, deoarece Comisia Europeana 'a schimbat regulile in timpul jocului'."Am identificat, pornind de la realitatea din tara si cea existenta in companie, o serie de proiecte critice cu impact social pe care ne-am concentrat. Am zis sa nu ne concentram doar pe macro aEuro" o autostrada este un proiect macro, care merge, il licitam, il urmarim, il finalizamaEuro", dar sunt si proiectele acestea mai mici, unde impactul social si cel emotional este puternic.

Un exemplu in sensul acesta este statia de taxare de la Fetesti. Noi l-am introdus in categoria de proiecte critice. Pana anul trecut, erau cozi imense acolo si eram nevoiti sa ridicam barierele, se trecea fara probleme, dar asta insemna pierderi pentru companie. Am rezolvat acest proiect critic in acest an. Da, apar cozile la cash, dar asta nu mai este treaba noastra. Noi am rezolvat aceasta problema.

Un alt proiect critic a fost DN 18, de la Moisei la Iacobeni. Acolo am reziliat un contract, drumul era si este in continuare groaznic si am zis ca trebuie sa facem ceva. Nu mai puteam merge cu acel contractor. Decizia noastra a fost de reziliere: boala lunga, moarte sigura. Am zis sa actionam chirurgical. Am pornit o licitatie, am impartit tronsonul in 4 loturi. Pe 3 loturi nu am avut contestatii, pe lotul 4 am avut o contestatie. Am semnat contractul, s-au apucat de treaba, dar ceea ce este important acolo este ca am aplicat pentru prima data in Romania o noua solutie tehnica numita reciclarea. Asta presupune costuri mai mici, viteza de executie mai mare, calitate mai buna. Experimentam, credem ca reusim, mergem mai departe.

De asemenea, Transalpina, respectiv DN 67C este un proiect critic. Am avut avut mari probleme cu constructorul, Romstrade. A intrat in insolventa, contractul era la el, nu am putut sa reziliem (contractul aEuro" n. r.) decat pe cale judiciara. In instanta am actionat de anul trecut. Anul acesta am reusit sa obtinem o ordonanta presedintiala care ne-a spus: 'luati drumul, il conservati si il intretineti. Punct. Nu faceti mai mult pana nu se rezolva alte probleme'. Asta si facem. Am preluat drumul, am investit, am acordat bani pentru a-l conserva, pentru a-l marca, elemente de siguranta a traficului. Se circula. Chiar si fara voia noastra, se circula acolo si trebuie sa avem grija de cei care circula. Inca nu stim cat am investit acolo, la sfarsit tragem linia. In august vedem exact, dar am alocat bani pentru parapeti, pentru marcajele pe drum si semnalizarea verticala. Am fost in zona. Cabanierii si cei care au activitati in domeniul turistic sunt foarte multumiti de cum arata. Turistii, de asemenea, sunt multumiti. Au zis ca circula pe propria raspundere, dar circula mai 'safe' acum, mai increzatori fata de situatia de anul trecut.

Un alt proiect critic a fost DN 76, tronsonul intre Beius si Oradea. Acolo am avut ghinion. Am avut din nefericire un constructor roman pentru care se pare ca palaria aceasta contractuala a fost cam mare. Am reziliat contractul. Drumul este foarte circulat, este in zona Bailor Felix, cu vizibilitate maxima. Si acolo vom aplica aceasta metoda aEuro" reciclarea. Anul acesta, calea de rulare va fi finalizata.

In ceea ce priveste Defileul Jiului, in 2013, prin toamna, progresul fizic era cam de 4%. Acum, pana la Lainici se va circula impecabil. Pana la sfarsitul anului, se termina si acest proiect. Adica se ajunge pana la Petrosani.

Am inceput banda a 3-a pe Valea Oltului, ca sa venim in intampinarea soferilor care asigura un trafic extraordinar de mare. Din lipsa bucatii de autostrada Sibiu aEuro" Pitesti, traficul pe Valea Oltului este foarte mare si am identificat sectoare de drum unde chiar se poate face a 3-a banda. Am inceput lucrarile pe anumite sectoare. In unele sectoare suntem in faza studiului de fezabilitate. Cam 7-8 kilometri de circulat efectiv se vor termina anul acesta aEuro" deja se circula pe ei aEuro" iar restul la anu'. In total, cam 25 aEuro" 26 de kilometri am identificat din 45 aEuro" 46 de kilometri cat are defileul efectiv.

Doua proiecte critice pe care dorim foarte mult sa le rezolvam cat mai repede sunt centurile Comarnic si Busteni, pentru ca vedem cu totii ce nebunie este acolo si in sezonul estival si in preajma sarbatorilor de iarna. Am terminat studiile de fezabilitate atat pentru Busteni, cat si pentru Comarnic. Aprobam indicatorii tehnico-economici si ne apucam de treaba anul acesta. Noi credem ca, daca ne ajuta si vremea, vom avea centura la Busteni anul asta. Cel putin jumatate din ea va fi gata. Amandoua vor fi gata sigur in 2016.

Un alt proiect la care tinem foarte mult este drumul pe Valea Doftanei, pentru a oferi cea de-a treia posibilitate de a se ajunge la Brasov, un al treilea drum. Am facut un studiu de fezabilitate pentru a ocoli Campina. Vom prelua drumul judetean care exista acolo ca sa il latim si sa il aducem la profil de drum national si urmeaza portiunea cea mai grea: din Valea Doftanei sa trecem muntii si sa ajungem la Sacele. Consideram si apreciem ca in 2016 constructia ar putea fi aproape finalizata, sa avem si aceasta varianta.

Am reluat licitatia pentru Comarnic-Brasov, pentru capete. In cateva zile va aparea pe SEAP partea de mijloc, unde actualizam studiul de fezabilitate ca sa facem niste studii geotehnice consistente pentru a sti exact ce este acolo, sa putem continua autostrada, sa legam cele doua capete.

Ne-am propus, de asemenea, sa facem o centura a Eforiilor, pentru ca degeaba castigi timp pe Autostrada A2 pana la mare, insa, daca vrei sa te duci in sudul litoralului, pierzi doua ore. Impreuna cu consiliile locale de acolo vom prelua un drum judetean si in 2016 cred ca vom rezolva aceasta problema. De fapt, este o centura a Lacului Techirghiol. Facem ceva mai mult ca distanta, in schimb, ca timp, este categoric in beneficiul nostru. " a declarat seful CNADNR pentru Agerpres.

Legat de autotrada A1 Neaga spera sa deschida anul acesta 84 de kilometri insa aceasta cifra este conditionata si de antreprenori, de evolutia lucrarilor pe santier,

Timisoara aEuro" Lugoj Lotul 2 are 25 de kilometri. Odata cu acesti 25 de kilometri, se mai folosesc inca 10 kilometri din Centura Lugoj-Deva Lot 1, care nu puteau fi folositi pentru ca se terminau in camp, iar acum se leaga. Practic, ar fi 35 de kilometri de aici. Impreuna cu Nadlac-Arad Lotul 2 aEuro" inca 10 km aEuro" ar fi 45 de kilometri. Apoi, la Lugoj-Deva aEuro" dupa cum arata lucrurile, se va mai da 17 kilometri in folosinta ca sa ajungem intr-un nod, in primul nod, deci, practic, vom putea circula de la frontiera pana la o localitate numita Marginea, asta inseamna 100 si ceva de kilometri. Va fi inaugurat Lotul 4 din Lugoj-Deva, insa, acolo, am avut probleme de cosm Daca luam in calcul si cei 22 de kilometri, ajungem la 84. Deci, plus/minus 22 de kilometri, in functie de ceea ce se intampla pe lotul respectiv. sursa: romanialibera.ro
Miercuri, 05 August 2015, ora 02:09
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
FOTO: Cine sunt sibienii morti in accidentul de la Hosman - Doi dintre ei erau frati
Curg rauri de lacrimi intr-o familie din Ilimbav, iar intreaga comunitate este paralizata de durere. ...
Tragedia de la Hosman s-a petrecut din cauza vitezei - Trei morti, printre care un minor
Accidentul cumplit de la Hosman s-a petrecut pe fondul vitezei excesive. Trei persoane au murit in ...
Deschiderea celui de-al doilea mall al Sibiului, programata pentru a doua jumatate a anului 2020
Al doilea mall al Sibiului, Prima Shopping Center Sibiu - Supernova ar urma sa fie deschis in a doua ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor