Siegfried Muresan: Povestea s-a scris la Ateneu. Mergem inainte cu UE sau cu PSD? Interviu

Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 11:28
12960 citiri
Siegfried Muresan: Povestea s-a scris la Ateneu. Mergem inainte cu UE sau cu PSD? Interviu
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a vorbit joi seara la Ateneu in limba romana, pentru ca el cunoaste realitatea din Romania si a simtit ca poporul roman are nevoie de o mana intinsa, afirma europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.

Invitat sa comenteze pentru Ziare.com ceremonia de deschidere a Presedintiei Romaniei la Consiliul UE din perspectiva unui politician cu o bogata cariera in institutiile europene, Siegfried Muresan a punctat cateva idei principale, subliniind in primul rand ca a vazut "liderii europeni de partea poporului roman si liderii majoritatii parlamentare de partea infractorilor".

In interviul acordat, Siegfried Muresan vorbeste si despre absenta lui Liviu Dragnea de la acest eveniment istoric, precizand ca liderii europeni erau pregatiti sa aiba o intalnire cu el, ca "intre oameni care nu au nimic in comun", dar in care sa i se atraga atentia liderului PSD ca "valorile europene nu sunt negociabile".

"Dupa evenimentul de aseara de la Ateneu spun foarte clar urmatorul lucru: PSD-ului ii va fi mult mai greu sa fie antieuropean decat i-a fost pana acum. (...) De fapt, asta va fi alegerea pe care va trebui sa o facem in anul 2019: Mergem inainte, cu UE, sau mergem cu PSD, in izolare fata de lumea civilizata", subliniaza in interviul acordat Ziare.com europarlamentarul PNL Siegfried Muresan, purtator de cuvant al Partidului Popular European si negociator sef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018.

Ati participat joi seara la ceremonia de deschidere a Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, organizata la Ateneul Roman, premergatoare discutiilor purtate vineri de liderii europeni veniti la Bucuresti. Cum vi s-a parut?

Chiar daca merita urmarite si discutiile ulterioare, eu cred ca povestea s-a scris joi seara. Am vazut cei mai importanti trei lideri europeni aparand poporul roman, aparand valorile europene si dovedind ca inteleg poporul roman, ca ii inteleg cultura, istoria, literatura, sportul romanesc, ca vad locul nostru in Europa.

Ei au vorbit despre poporul roman, in timp ce politicienii majoritatii guvernamentale au vorbit doar despre ei insisi, cu toate ca obiectivul principal la inceputul oricarei presedintii a UE este sa vorbesti despre propriile prioritati: Ce vei face pentru Europa? Ce teme noi vei pune pe agenda UE?

Apoi, in acest moment, guvernul PSD-ALDE si majoritatea parlamentara trebuie sa convinga ca sunt in stare sa conduca UE timp de 6 luni. In loc sa se discute despre prioritatile noastre, presa internationala discuta de patru saptamani incontinuu daca suntem sau nu pregatiti sa exercitam presedintia si aceasta discutie este legitima, atata timp cat la Bucuresti ai un infractor recidivist la conducerea Camerei Deputatilor, fugar in timp ce se desfasoara cea mai importanta vizita a UE la Bucuresti de cand am devenit stat membru al uniunii.

Cam asa am vazut eu lucrurile de la fata locului: am vazut liderii europeni de partea poporului roman si liderii majoritatii parlamentare de partea infractorilor, vorbind doar despre ei insisi si accentuand convingerea liderilor europeni ca nu sunt pregatiti, de fapt, sa preia presedintia UE.

Ati asistat si la alte evenimente de o asemenea anvergura. Spuneti-ne, de ce credeti dvs ca Donald Tusk a ales sa vorbeasca in limba romana?

Deoarece cunoaste realitatea din Romania si fiindca a simtit ca poporul roman are nevoie de o mana intinsa, de aceea, a ales sa vorbeasca in limba romana. Veti mai vedea comentatori care vor spune ca a avut un scriitor bun de discurs. Eu va spun ca nu exista consilier sau scriitor de discurs care sa stie ca primul autoturism din familia ta a fost o Dacie. Discursul lui Donald Tusk a fost gandit cu propria sa minte.

De ce a fost bine gandit si scris? Din doua motive. In primul rand, fiindca Donald Tusk este un om politic viu, autentic, energic, iar in al doilea rand fiindca si in Polonia exista un partid autoritar care incearca sa faca exact ceea ce PSD-ALDE incearca sa faca in Romania. Si fiindca Donald Tusk intelege exact cum se duce o lupta cu un regim antieuropean si ce simte poporul cand propriii sai guvernanti sunt in conflict cu Europa. Iar el, poporul, asteapta ajutorul UE.

In plus, Donald Tusk este istoric, cunoaste istoria, cultura, filosofia Europei si tarilor membre ale UE. Este si un om politic de prim rang, singurul prim ministru polonez care a castigat doua runde de alegeri la rand si a condus tara timp de doua legislaturi dupa caderea comunismului.

Ca presedinte de partid a castigat si doua randuri de alegeri europene, doua randuri de alegeri locale si este presedinte al Consiliului European in al doilea mandat.

De ce a vorbit asa cum a vorbit? Pentru ca este un om politic de prima liga, care stie cum se conduce un popor si ce au oamenii nevoie sa auda in momente de cumpana.

S-a speculat intens pe tema absentei lui Liviu Dragnea de la acest eveniment extrem de important pentru Romania - deschiderea oficiala a Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Credeti ca liderul PSD a vrut sa lipseasca si sa nu dea ochii cu partenerii europeni, sau dimpotriva, acestia i-au transmis neoficial ca nu e dorit aici?

Nu am informatii suplimentare, dar de vreme ce intalnirea cu infractorul de la conducerea Camerei Deputatilor a figurat in programul CE, ma astept ca reprezentantii UE sa fi vrut sa se vada cu el.

Trebuie sa intelegem ca liderii europeni sunt obisnuiti sa negocieze cu liderii autoritari, cu dictatorii. Se intalnesc de cate ori e necesar atat cu Putin, cat si cu Erdogan, de exemplu. Ce e important este ca in discutiile cu liderii autoritari reprezentantii UE sa nu faca niciun compromis, sa apere valorile europene.

De aceea, eu cred ca liderii europeni erau pregatiti sa aiba aceasta intalnire cu el, o intalnire rece, nu ca intre prieteni care au multe in comun, ci o intalnire intre oameni care nu au nimic in comun, dar in care sa i se spuna lui Liviu Dragnea, asa cum au spus-o si la evenimentul public de deschidere, ca valorile europene nu sunt negociabile.

Guvernul Romaniei crede ca pe durata acestei presedintii poate face orice doreste, ca poate incalca valorile europene si ca asemenea abateri ii vor fi tolerate doar pentru ca tine clopotelul presedintiei in mana. Asta crede Guvernul Romaniei, dar se insala.

In momentul in care esti in capul mesei si detii presedintia, trebuie sa fii un model in respectarea valorilor europene mai mult decat oricand.

Ati vorbit despre negocieri cu lideri autoritari, dar niciunul nu mai e si condamnat pe deasupra sau cu dosare pe rol, cum e Liviu Dragnea. Romania, din pacate, prin asta se evidentiaza.

Indiscutabil, faptul ca majoritatea PSD-ALDE a pus un infractor recidivist la conducerea Camerei Deputatilor face mari deservicii Romaniei. Am vazut cu totii articolele numeroase aparute in presa internationala pe aceasta tema, cele care il descriau pe Dragnea drept "sforarul condamnat" (Financial Times) sau drept "condamnatul recidivist" (Der Spiegel, cel mai mare saptamanal german).

Pe de alta parte, trebuie spus ca UE separa foarte clar poporul roman de liderii pe care avem ghinionul de a-i avea in acest moment la conducerea tarii. Mesajul presedintelui Consiliului European, care a spus foarte clar "Aparati valorile europene, Constitutia, legile, cu aceeasi hotarare cu care Helmuth Duckadam a aparat cele patru penalty-uri la Sevilla", arata foarte clar ca liderii europeni inteleg ca PSD-ALDE - Liviu Dragnea - Viorica Dancila - Calin Popescu Tariceanu - Tudorel Toader si ceilalti sunt un risc pentru respectarea legilor in Romania si pentru respectarea valorilor europene.

Trecand la un alt nivel al discutiei, ati sesizat si anumite gafe de protocol, greseli comise joi seara, la Ateneul Roman?

Am vazut ca Guvernul Romaniei l-a asezat pe prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, langa Ana Birchall, pe comisarul european pentru Buget langa ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pe comisarul pentru politica de vecinatate, Johannes Hahn, langa ministrul de Interne, Carmen Dan, pe comisarul pentru Agricultura langa Ecaterina Andronescu. Si am vazut cum comisarii europeni vorbeau intre ei, peste balustrada, pentru a nu fi nevoiti sa interactioneze cu ministrii pe care i-am mentionat mai sus, unii dintre ei probabil nevorbind nicio limba straina.

In plus, comisarii nu au avut casti pentru traducerea discursurilor oficiale.

Stiti cumva de ce li s-a permis fiului si norei premierului Dancila sa ia loc in tribuna oficiala, alaturi de presedinti ai Romaniei si de cei mai inalti oficiali europeni? Ati mai intalnit o astfel de situatie la evenimentele precedente de acest fel?

Evident ca nu. Dar trebuie sa intrebati Guvernul, el a organizat evenimentul. Tot ce va pot spune eu este ca am primit luni, 7 ianuarie, o invitatie pentru un eveniment pe 10 ianuarie, cu mentiunea de a confirma participarea pana pe 9 ianuarie 2018.

Au existat precizari cu privire la tinuta obligatorie a invitatilor?

Pe invitatie scria: "Tinuta formala de seara", care presupune cravata de culoare inchisa, neagra, sau papion negru. Iar camasa alba intotdeauna, nicio alta culoare. Asa ca si eu mi-am scos din sertar cravata neagra, pe care nu o port decat foarte rar.

Un alt subiect intens discutat a fost prezenta sfidatoare in loja oficiala a lui Adrian Severin, condamnat si inchis pentru fapte de coruptie, fiind eliberat conditionat in urma cu un an. Cum comentati acele imagini?

E inacceptabil. E firesc ca la un asemenea moment Guvernul sa invite fostii premieri, fostii ministri ai Afacerilor Externe, dar cred ca trebuie sa existe un filtru. Si mai cred ca nu e firesc ca de la penitenciarul Rahova sa mergi in loja de onoare a statului roman, alaturi de liderii europeni, la un eveniment de o asemenea anvergura.

Prezenta unor fosti puscariasi acolo este pentru mine inacceptabila.

Si eu cred ca peste cativa ani, cand ne vom uita in urma la epoca Dragnea, ne vom lua cu mainile de cap si mult mai multi oameni vor spune "A fost o mare greseala ca nu am iesit la vot in 2016, trebuia sa iesim in strada, trebuia sa impiedicam accederea infractorului Dragnea la putere". Sper sa invatam din greseli si sa invatam cat mai curand.

Care ar fi principala concluzie cu care ar trebui sa ramanem?

Dupa evenimentul de la Ateneu spun foarte clar urmatorul lucru: PSD-ului ii va fi mult mai greu sa fie antieuropean decat i-a fost pana acum, caci oamenii au inteles ca Europa este de partea celor cinstiti si ca PSD e partidul care ii apara pe infractori, care nu are nimic in comun cu parcursul european.

Si ca, de fapt, asta va fi alegerea pe care va trebui sa o facem in anul 2019: Mergem inainte, cu UE, sau mergem cu PSD, in izolare fata de lumea civilizata? Iar oamenii trebuie sa stie ca izolarea aduce saracie.

Urmareste aici evenimentul organizat la Ateneul Roman:

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#ceremonie presedintie UE Ateneu, #Tusk discurs romana Ateneu, #Romania presedintie UE Dragnea , #europarlamentar