Ziare.com

Cum apar temele Kremlinului in retorica PSD-ALDE si cui convine ca Romania sa rateze presedintia UE Interviu

de Magda Gradinaru
Duminica, 17 Februarie 2019, ora 11:43

   

Cum apar temele Kremlinului in retorica PSD-ALDE si cui convine ca Romania sa rateze presedintia UE Interviu
Puterea politica de la Bucuresti a construit un scenariu in care Uniunea Europeana are standarde duble - a spus-o chiar Viorica Dancila - si discrimineaza Romania. O tema care pare infuzata dinspre canalele de comunicare ale Kremlinului, caruia ii servesc de minune euroscepticismul si populismul care isi fac aparitia in UE, tocmai in preajma alegerilor pentru Parlamentul European.

Polonia, Ungaria, Romania, Marea Britanie, Grecia si, ultima pe lista, Italia sunt tari care au pus probleme Uniunii Europene si, dincolo de diferentele majore, aceste cazuri au si o nota comuna, remarca, intr-un interviu acordat Ziare.com, europarlamentarul Siegfried Muresan: populismul, pliat pe un mesaj eurosceptic care ne poate conduce spre canalele de comunicare ale Moscovei.

Cat de pregatita este Uniunea Europeana sa contracareze populismul, de care Kremlinul pare a profita? Dar pentru presedintia romana este Uniunea pregatita? Ce rateaza Guvernul Dancila, in numele Romaniei, si cine va repara oalele sparte de acesta?

Siegfried Muresan, mai sunt aproape 100 de zile pana la alegerile pentru Parlamentul European. Avem acest dialog la Strasbourg, unde premierul Italiei a ridicat noi provocari Uniunii Europene, devenind un nou copil-problema al UE, dupa Polonia, Ungaria, Romania. Cum vedeti aceasta ascensiune a populismului, despre care tot vorbim in ultimii ani, dar vorbind, iata ca apar noi si noi partide, miscari?

Oamenii trebuie sa stie, inainte de toate, urmatorul lucru: peste tot unde populistii au avut un cuvant de spus legat de viitorul tarii lor in Europa in ultimii ani, rezultatul a fost rau pentru oameni.

Si putem sa o luam pe rand. In Grecia, populistul de extrema stanga Alexis Tsipras a venit in 2015 la guvernare. La inceputul acelui an, Grecia avea prevazuta o crestere economica de 2,5%. Dupa un referendum in care cerea mandat din partea oamenilor pentru scoaterea Greciei din zona euro, dupa o criza economica dusa la extrem, inclusiv cu toate bancile din Grecia inchise - si inchiderea intregului sistem bancar nu trece neobservata pe langa nicio economie -, Grecia a incheiat acel an cu 2,5% recesiune economica.

In Marea Britanie, populistii au reusit sa-si scoata tara din Uniunea Europeana, promitand marea cu sarea inainte de referendum si vedem ca toate acele lucruri nu se intampla acum. In paranteza fie spus, Marea Britanie, fiind un stat bogat, contribuie mai mult la bugetul Uniunii Europene decat beneficiaza, contribuie in fiecare an cu 12 miliarde de euro mai mult, adica cu 0,5% din propriul PIB, dar toate studiile arata ca 4% din PIB-ul Marii Britanii exista doar datorita apartenentei la Uniunea Europeana si la piata unica europeana.

Inclusiv pentru Marea Britanie, asadar, beneficiile apartenentei la UE sunt mult mai mari decat costurile si vedem acum ca intreprinderi, concernuri internationale isi muta sediile din Marea Britanie spre Uniunea Europeana si nu din UE spre Marea Britanie. Vedem ca lira a cazut imediat dupa referendumul privind iesirea din UE, a pierdut din valoare imediat dupa referendum si nu a mai recuperat de atunci.

Vedem ca Marea Britanie, care era una dintre economiile cu cea mai rapida rata de crestere economica, din grupul celor sapte economii puternic industrializate, este acum una dintre economiile cu cea mai mica rata de crestere din grupul G7. Vedem ca cresterea economica a incetinit, crearea locurilor de munca incetineste, veniturile la buget scad, iar cheltuielile Guvernului pentru a sustine economia cresc, ca atare deficitul creste si populatia este supra-indatorata.

Nici vorba deci de toate acele lucruri bune pe care populistii le-au promis.

Si, totusi, oricat se invalideaza populismul ajuns la guvernare, oamenii voteaza in continuare astfel de formule.

Ultimul exemplu, la care ati facut referire, Italia: o tara unde vedem foarte clar ca doua partide antieuropene, extremiste, populiste, inainte de toate, nu reusesc sa guverneze coerent tara.

De ce oamenii au fost atrasi de populism in Europa, in ultimii ani? Fiindca, trebuie sa recunoastem, in ultimii 10 ani, Europa a traversat doua crize majore: criza globala financiara si economica si apoi criza migratilor si refugiatilor. Niciuna dintre acestea nu a fost cauzata de Uniunea Europeana, dar ambele ne-au aratat vulnerabilitati existente atat la nivelul statelor membre, cat si la nivelul Uniunii Europene si al monedei euro.

Realitatea este ca oamenii, fiind dezamagiti de aceste crize si afectati de ele, au dat crezare populistilor, care spun lucruri atragatoare, simple, dar care in realitate nu functioneaza.

Nicaieri unde populistii au avut un cuvant de spus legat de viitorul propriei lor tari nu a fost mai bine pentru oameni.

Un exemplu interesant este Finlanda, unde partidul eurosceptic a participat la guvernare ca partener, alaturi de alte doua partide pro-europene, si momentul in care populistii au dat piept cu realitatea a fost cel in care a trebuit sa ia o decizie: spunem in continuare basme sau luam deciziile care trebuie luate pentru tara.

Si atunci partidul s-a divizat in doua si se afla acum in sondaje la mai putin de jumatate din scorul de dinainte.

Ce spuneti e ca, odata ajunsi la putere, populistii devin parte a puterii mainstream pe care au contestat-o si nu pot guverna astfel.

Doua lucruri se intampla. Primul: nu sunt interesati sa livreze dupa alegeri ceea ce au promis pentru a ajunge la putere. Al doilea: realizeaza ca nu pot, de fapt, sa livreze povestile pe care le-au spus in campanie si acest exemplu se aplica partidului populist care a ajuns la guvernare in Finlanda, dar i se aplica si lui Tsipras, care, dupa saptamani vesele in campanie, in care promitea iesirea Greciei din zona euro, a ajuns la un acord cu institutiile Uniunii Europene, exact in termenii UE. A vazut ca iesirea Greciei din zona euro nu ar fi nici pe departe atat de simpla, lipsita de riscuri si de costuri, cum o promitea el in campanie.

Ce este foarte important este sa spunem oamenilor ca populistii au in comun acest lucru: punerea sub semnul intrebarii a Uniunii Europene. Ei sunt eurosceptici, antieuropeni, isi doresc izolare si trebuie sa spunem oamenilor ca in anul 2019 izolarea nu este o solutie in Europa.

Izolarea inseamna saracie intelectuala, inseamna saracie materiala.

Cand informatia circula liber, cand bunurile circula liber, cand Romania este parte a pietei unice europene, a trage obloanele nu este o optiune. Iar daca ne uitam in jurul nostru, la marile provocari care ne inconjoara, fie ca este o Federatie Rusa mai agresiva, razboiul din Ucraina, Turcia care respecta tot mai putin valorile si legislatia europeana, Orientul Mijlociu inca in flacari sau situatia din Africa, unde populatia se dubleaza la fiecare 20 de ani, ne dam seama ca solutiile la toate aceste mari provocari nu pot veni decat de la Uniunea Europeana.

Dar are Uniunea Europeana o solutie concreta pentru contracararea populismului? Consecinta maximala, ati spus, am vazut-o in cazul Brexit. Premierul Italiei nu a vorbit, sigur, despre iesirea din UE, dar mesajul a fost puternic eurosceptic.

Premierul Italiei, pe de o parte, solicita solidaritate a Uniunii Europene, dar, pe de alta parte, ataca institutii ale UE, ataca alte state membre ale Uniunii.

Trebuie sa spunem urmatorul lucru: primul lucru pe care un Guvern trebuie sa il faca pentru Europa este sa isi tina casa in ordine, sa conduca bine propria tara. Acest lucru este valabil si pentru euroscepticii de la Roma, dar este valabil si pentru pro-europeanul Emmanuel Macron de la Paris.

In Franta vedem ca, datorita sistemelor sociale, datorita statului generos, economia este tot mai putin competitiva, productivitatea este tot mai mica si, in cuvinte simple, Franta are nevoie de reforme.

Principalul lucru pe care Guvernul si presedintele Frantei il pot face pentru Uniunea Europeana este sa intareasca Franta, asta este prima lor datorie.

La fel si in Italia. Italia este o bomba cu ceas, o economie care de 20 de ani nu creste, cu un nivel al datoriei publice raportat la PIB de 130%, este o economie cu un sistem bancar extrem de fragil, cu un nivel ridicat al creditelor neperformante, este o bomba cu ceas pentru toata zona euro.

In acest context, este extrem de neintelept modul in care guvernantii de la Roma se joaca cu bricheta.

Ati argumentat economic. Or, premierul italian tocmai asta reproseaza UE, ca este prea mult economica si prea putin politica.

Puterea Uniunii Europene sta in regulile pe care noi ni le-am dat si in respectarea acestor reguli. Prima datorie a Guvernului de la Roma este sa respecte regulile asumate de noi toti la nivel european, nu sa le puna sub semnul intrebarii.

Credibilitatea Guvernului de la Roma, cand cere solidaritate, dar in acelasi timp arunca pe geam banii propriilor contribuabili, prin deficite care depasesc regulile de deficit european, nu exista. Adica spui: "Cheltuiesc tot ce am, plus banii copiilor nostri si te rog sa-mi acoperi aceste datorii!". Tocmai in termeni politici, acest gen de solidaritate cu un singur sens nu va functiona.

Europa a dovedit, de-a lungul crizei economice, ca ajuta toate statele europene ce intra in dificultate, fie ca s-au numit Grecia, Portugalia, Cipru, Irlanda, Spania. A existat solidaritate cu oamenii din toate aceste tari, dar trebuie sa te si intrebi de ce intra o tara in criza si sa indrepti cauzele.

Intrebarea este daca UE va putea gestiona tot mai multe cazuri, pe modelul italian, maghiar, romanesc, polonez. Se tot aduna.

Realitatea este urmatoarea: daca incepem sa facem compromisuri cu regulile europene, fie ca sunt pe stat de drept, fie ca sunt pe buna gestionare a economiei, atunci facem o mare greseala, puterea populistilor doar ar creste.

Cea mai buna reteta pentru a raspunde populistilor este sa fim fermi, sa spunem oamenilor ca populistii sunt un pericol, sa veghem la respectarea regulilor europene si sa fim alaturi de cetateni, atunci cand ei o cer.

Vedem, in Romania, cum de doi ani oamenii ies in strada pentru a cere stat de drept, justitie independenta, combaterea coruptiei, pentru a cere valori europene, buna guvernare.

Si vedem apoi cum Guvernul de la Bucuresti vine aici, in Parlamentul European, si spune ca totul e in regula cu guvernarea si statul de drept.

Guvernele PSD-ALDE de doi ani incearca sa convinga Europa ca sutele de mii de oameni din strada gresesc, dar aceste incercari au esuat. Vedem chiar in aceste zile cum atacuri ale ministrului Tudorel Toader sau ale europarlamentarilor PSD la adresa candidatului roman pentru pozitia de procuror sef european nu afecteaza deloc candidatul Romaniei, ci, dimpotriva, il ajuta. Orice atac din partea politicienilor PSD-ALDE este, in momentul de fata, ca un certificat de buna purtare pentru cel atacat.

Asta nu inseamna si ca institutiile europene transmit ca Guvernul de la Bucuresti nu are legitimitate?

Uniunea Europeana trebuie sa fie alaturi de oameni si, cand oamenii ies in strada pentru valori europene, mesajul european trebuie sa fie foarte clar: "Va auzim, suntem alaturi de voi".

Adesea, cand am fost alaturi de oameni la proteste, oamenii m-au intrebat ce face Uniunea Europeana pentru asigurarea statului de drept in Romania. Iar tot ce eu ofeream ca raspuns pentru oameni era dezamagitor, era prea putin si pe buna dreptate.

Realitatea este urmatoarea si acesta este elementul important al raspunsului: adesea in viata intai apare boala si, dupa aceea, apare medicamentul.

Aveti dreptate, ne confruntam cu fenomene la nivelul statelor membre ale UE pe care nu le-am anticipat in interiorul Uniunii Europene pana acum.

De aceea, avem in vedere acum ca, incepand cu anul 2021, sa avem o corelare a fondurilor europene cu respectarea justitiei si a statului de drept. Scopul acestei masuri nu este sa taiem fondurile europene nimanui, ci sa prezervam statul de drept.

Reprosul e ca va fi pedepsita o tara, o societate, din cauza politicienilor ei. Imi veti spune ca si societatea raspunde de clasa politica ajunsa la putere.

Nu voi fi atat de cinic si voi spune ca, pe aceasta propunere concreta de corelare a fondurilor europene cu statul de drept, conditionalitatea principala a europarlamentarilor PNL din cadrul PPE este ca beneficiarul final sa nu fie afectat.

Acest lucru este inauntrul propunerii: daca Guvernul ia masuri gresite, Guvernul sa fie sanctionat, nu beneficiarul. Daca exista o incalcare a statului de drept si a principiului independentei justitiei si fondurile europene sunt suspendate pentru o anumita perioada de timp, atunci Guvernul sa fie obligat sa continue lucrarile si finantarea, de la bugetul de stat.

Problema este ca, de fapt, nu o face pe banii lui si riscam sa o faca tot pe banii nostri, ai contribuabililor si atunci acestia, la urmatoarele alegeri, stiu exact ce au de ales: merg in continuare cu acest Guvern care, pentru a-l tine pe Liviu Dragnea departe de inchisoare, ne blocheaza fondurile europene si in loc sa construim autostrada gratis o construim din banii nostri sau inlocuiesc acest Guvern cu unul care se angajeaza in mod credibil sa respecte valorile europene.

Vedeti acest mesaj eurosceptic si in Romania sau in Romania e vorba despre altceva?

Categoric. Da, il vad si il vad chiar cu aceleasi argument cu care il vad la politicienii eurosceptici din alte state si, tocmai de aceea, in 2018 am propus crearea unui mecanism de monitorizare a propagandei, stirilor false si dezinformarii, fiindca adesea, cu doua saptamani inainte de a vedea un argument la Liviu Dragnea, Marie Le Pen sau la euroscepticii britanici care si-au scos tara din Uniunea Europeana, il vedem pe canale pro-Kremlin.

Am alocat, incepand cu finalul anului 2018, buget pentru crearea acestui mecanism, pentru a vedea exact de unde apar stirile false, cum sunt propagate, care sunt conturile in limba franceza care dau un Tweet pro-Kremlin audientei franceze sau in limba spaniola unei audiente spaniole si tot asa.

Pentru ca este foarte clar ca Federatia Rusa doreste o Uniune Europeana slaba, divizata, incearca sa ne convinga pe toti ca UE este decadenta moral.

Populismul deserveste statelor membre, dar serveste perfect Kremlinului.

Serveste perfect dusmanilor Uniunii Europene, fie ca sunt din interiorul sau din afara UE. Trebuie sa punem Federatia Rusa in capul listei, acolo nu este niciun secret.

S-a vorbit despre amestecul Rusiei in alegerile din SUA, in Brexit. Cum arata prezenta Rusiei in scrutinul european care urmeaza in luna mai? Se vede?

Se vede in argumentatia partidelor antieuropene, fie ca acestea sunt declarat antieuropene sau nu sunt declarat antieuropene, cum e cazul PSD-ALDE in Romania.

Toata aceasta retorica cu Uniunea Europeana care, vezi Doamne, ar vrea sa calce poporul roman in picioare, sa ii faca rau, este o retorica pe care o vedem pe toate canalele de comunicare dinspre Federatia Rusa.

Tocmai in aceste saptamani avem prin procedura de desemnare a procurorului european dovada ca Uniunea Europeana nu discrimineaza Romania si poporul roman, de vreme ce un panel de experti din toate statele membre UE a pus candidatul roman pe locul intai.

Cel de-al doilea lucru pe care il vedem in cadrul acestei proceduri este ca partidele de la guvernare, PSD si ALDE, si Guvernul Dancila actioneaza impotriva candidatului roman, nimeni altcineva. Vedem cum celalalt partid mare din Romania, PNL, sustine candidatul roman si, fiind parte a celei mai mari familii politice europene, reuseste si sa obtina ceva pentru Romania. Totodata, vedem cum PSD si ALDE sunt izolate in Europa si nu reusesc sa obtina nimic pentru Romania si pentru poporul roman.

Pe acest studiu de caz, vedem cum cad doi dintre pilonii principali ai argumentatiei PSD-ALDE: ca UE discrimineaza Romania si ca PSD apara Romania in Europa. Nici pomeneala! Atunci cand PSD merge in Europa si spune ca apara Romania, apara un singurul lucru: pe infractorul Liviu Dragnea, presedinte de partid.

Si, totusi, e Guvernul care exercita presedintia rotativa. Cum se vede asta?

Realitatea este urmatoarea: mereu in primele saptamani ale unei presedintii a UE, toata lumea vorbeste despre prioritatile statului respectiv la presedintia Uniunii. In cazul Romaniei, in ultimele doua luni, nimeni nu a vorbit despre prioritatile noastre, ci toata lumea se intreaba daca acest Guvern este capabil sa conduca timp de sase luni Uniunea Europeana.

Fiecare aparitie a acestui Guvern duce la accentuarea convingerii ca nu este capabil, din mai multe motive.

Principalul ingredient de care, Guvern fiind, ai nevoie pentru o presedintie de succes a UE este credibilitatea, iar acestui Guvern ii lipseste credibilitatea internationala din doua motive: 1) atacurile la valorile europene si la justitie si 2) modul in care gestioneaza economia.

Toti indicatorii economici privind Romania la nivelul institutiilor europene sunt pe rosu, vedem un deficit in crestere, o crestere economica in scadere, pe care Comisia Europeana o estimeaza la doar 3,8% in urmatorul an, vedem leul atingand un minim istoric in raport cu euro, vedem cum Guvernul Romaniei nu investeste, nu absoarbe fonduri europene si nu mai indeplineste in momentul de fata decat unul din cinci criterii de aderare la zona euro, dupa ce in urma cu doi ani de zile indeplineam trei criterii.

E o presedintie europeana de simulacru si pare ca toata lumea stie asta.

Mai este un motiv, pe langa lipsa de credibilitate si modul in care gestioneaza economia, si anume modul in care se raporteaza la propriul popor. Nu am auzit niciodata un premier vorbind atat de urat si spunand lucruri neadevarate despre propriul sau popor, asa cum o face Viorica Dancila.

Este aceasta presedintie un simulacru? Presedintia UE este cea mai buna oportunitate pe care o avem de la data aderarii noastre la UE de a influenta mersul Uniunii, deciziile pe marile teme, de a pune teme romanesti pe agenda UE si de a ne promova tara.

E clar ca ratam aceasta oportunitate si trebuie sa fim constienti ca urmatoarea presedintie romana a UE va fi in anul 2033. Noi vom mai fi inca in zona, dar Viorica Dancila probabil nu. E clar ca ratam aceasta oportunitate.

Guvernul Romaniei nu vede presedintia romana a UE ca pe o oportunitate, ci o vede ca pe o povara de care incearca sa scape cat mai ieftin, sperand chiar ca Uniunea Europeana va face rabat de la respectarea valorilor europene in Romania, pentru ca suntem in capul mesei si tinem clopotelul la inceputul sedintei.

Or, eu spun foarte clar: atunci cand detii presedintia UE, trebuie mai mult decat oricand sa fii model in materie de respectarea valorilor UE, altminteri pierzi increderea celorlati in tine si vei avea capacitate zero de a mai obtine ceva.

Dar daca am fi profitat de prilej si Romania ar fi exercitat o presedintie autentica, ce teme trebuia sa puna pe agenda europeana? Numiti-mi prioritati de tara care ar fi meritat si trebuit impuse pe aceasta agenda a UE.

In primul rand, bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 este o tema extrem de importanta. Cate fonduri europene si in ce conditii vor veni in Romania in urmatorii sapte ani? Daca stati de vorba cu beneficiari de fonduri europene, multi dintre ei se vor plange de procedurile greoaie, de birocratie, de aceea, sunt importante sumele de bani, dar sunt importante si o mai buna coordonare a auditului, a controlului, simplificare la acei beneficari care au folosit de mai multe ori in mod corect fonduri europene, digitalizarea.

In ce directii, in ce conditii, cui si cum sa faci ca banii sa ajunga cat mai rapid la beneficiari?

Comisia Europeana a prezentat un proiect de lege, unde la cea mai importanta categorie de fonduri europene pentru Romania, fonduri structurale si de coeziune, CE a propus Romaniei mai multe fonduri pentru urmatorii sapte ani: 27 de miliarde, fata de 25, fiindca CE spune ca Romania inca are nevoie de fonduri europene, pentru autostrazi, cai ferate, deci "poftiti mai multe fonduri europene".

Dar in timp ce noua ni s-au propus doua miliarde in plus, altor tari europene li s-au propus mai putine fonduri: Ungariei minus 23, iar Poloniei minus 24%. Noua ne convin plus 8%, dar va dati seama ca Ungariei si Poloniei nu le convin taierile si, ca atare, vor urma negocieri extrem de dificile. E mult mai usor sa obtii un rezultat favorabil tarii tale in perioada in care esti in capul mesei.

Guvernul trebuia sa prioritizeze acest dosar, sa accelereze munca pe acest dosar inainte de alegerile europene, sa ajunga la un rezultat final sau macar la un acord politic, fiindca in perioada in care detii presedintia, le e mai greu celorlalte state sa iti spuna "nu".

Tocmai acesta e sensul, sa iti pui in cele sase luni un pic mai mult amprenta asupra UE decat o faci de obicei.

Cel de-al doilea dosar este, evident, Republica Moldova, unde mereu cand Republica Molodova a facut pasi pentru apropierea de Uniunea Europeana, a facut-o pentru ca a avut la Bucuresti un avocat credibil si puternic.

Romania, din cate stiu, nu a condamnat invalidarea alegerilor de la Chisinau. Au facut-o UE si ambasada SUA.

Noi, la nivelul UE, imediat ce niste alegeri pe care observatorii internationali credibili le-au catalogat ca fiind democratice si libere au fost invalidate de catre autoritatile de la Chisinau, am decis suspendarea unui sprijin financiar, bani care asteapta in conturile UE sa fie absorbiti si sa ajunga la beneficarii din Republica Moldova.

Invalidarea alegerilor de la Chisinau, impreuna cu modificarea legislatiei electorale din Republica Moldova, in ciuda recomandarilor Comisiei Europene si avizului Comisiei de la Venetia, au fost cele doua episoade care au dus la pierderea completa a increderii UE in Guvernul de la Chisinau.

De aceea, este important ca, la alegerile din 24 februarie, oamenii sa dea puterea unui Guvern cu adevarat proeuropean, dar si la Chisinau aveam ce avem si la Bucuresti: oameni politici care pretind a fi proeuropeni.

Ar fi important un mesaj de la Bucuresti?

Categoric: Votati oameni care sunt proeuropeni in actiune, nu doar in declaratii, fiindca votarea unor politicieni care isi fac doar propria agenda instraineaza cetatenii Republicii Moldova de cauza proeuropeana.

Si daca Chisinaul se uita inspre Bucuresti...

Vede acelasi lucru. Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 700 de milioane de euro fonduri nerambursabile, in timp ce Federatia Rusa nu acorda niciun sprijin Republicii Moldova, dimpotriva, trimite anual o factura consistenta pentru gazele rusesti. Trebuie sa spunem Republicii Moldova cine le e prieten si cine dusman.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9969 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
68 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PROGRAMUL DE GUVERNARE

DRAGNEA PRESEDINTE

 

In ce priveste politica Romanesca ,raman la parerea mea .

Vai resturile de acasa ,fara curaj fara capatai dar
puturosi cersetori si tradatori sunteti multi dar
PRO***psd !
P.S. Regret putini Romani de treba ca se simt pusi in aceiasi oala cu Deseurile !!

 

Mafiotii psd, alde, udmr ai lui drakknea sunt de fapt agenti ai lui

putin, ce actioneaza impotriva Romaniei ! Trebuie inlaturati urgent de la putere, cel tarziu la alegeri, daca nu cumva la alegeri anticipate ...

 

Dragnea este slugiul lui Bibi ( e oficial;))

Bufonul Farage il admira pe Putin este insa omul lui Trump (sau viceversa, nu se stie), Salvini si Conti sunt oamenii lui Trump, Di Maio il admira pe Putin, LE Pen ii admira pe ambii Putin & Trump, iar ultimii doi se admira si ei reciproc.

Trump este un om de afaceri smecher, care aplica..

...ce a invatat ca antreprenor la nivelul intregii lumi!
Mai nou il umple de complimente pe obezul de la Phenian, dar sunt convins ca e totul prefacatorie.
Probabil la fel e si cu admiratia fata de Putin!

😂🙈🙈🙈🤣🤪😇✌️

Iar vin rușii? Ce poate să fie mai frumos?
P.S. Știați că pe acest roman Siegfried, care spurcă Romania pe unde apucă, il mai cheamă și Vasile, dar ii este rușine să o spună?

 

Făcand misto de electorat, nu se rezolvă nimic

Stăvilirea populismului bine finantat e tot atat de grea precat a fost, intre războaiele mondiale, lupta cu demagogia totalitară. Dacă nu se implică in stradă toti intelectualii, ci doar se dă vina, de foarte sus, cu umor, pe naivitatea maselor, sau pe trecutul istoric necivilizat, urmează si diminuarea libertătii ***and.

 

Retorica ieftina si multa ipocrizie cu Kremlinul

Retorica ieftina si multa ipocrizie in relatiile vestului cu Kremlinul
Germania cel mai mare partener economic al Kremlinului iar Merkel si Putin care vorbeste germana sunt buni prieteni.
Kremlinul confirmă o propunere de sustinere electorală a lui Donald Trump
SUA si Trump prieteni la catarama cu cel care era un mare criminal si ticalos Trump: "Kim Jong-Un și cu mine ne-am indrăgostit"
Trump a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace dupa intalnirea cu Kim Jong Un

Austria PUTIN a dansat la nunta ministrului de Externe al Austriei
Putin i-a dat un samovar miresei din Austria și a ținut un discurs in germană
Marea Britanie Nigel Farage (Marea Britanie) crede că Putin este "genial".
Ungaria Viktor Orban(Ungaria)Premierul ungar a dat ca model Rusia lui Putin pentru dezvoltarea unui "stat liberal".
Etc Etc

 

Tradatorii khbisti

dracnea,dracila,sparlamentari pesede,securisti,generali armata agenti gru,prostacii de pe aici-printul,cucubuci,marinxxx,leana,alabacadreq,etc,isi iau solda de la rusi si culmea,siht platiti gras de statul roman,adica de noi,ca sa.l puna pe butuci,ceea ce si fac cu succes.
Votatii pesede spalati in cap,bugetarii,trintorii,pun botul la idioteniile astora.
Aratati.mi o tara prospera cu influenta rusiei:rusia,siria,yemen,corea de nord,venezuela,etc.
muriti ba tradatorilor!sa va plateasca numai rusia!contraspionajul doarme?sau este infiltrat cum s.a gasit ieri in belgia?

 

@apollo11: mai anti-rusi decat polonezii?

Sunt foarte multi romani pro-rusi. Cred ca spre 30% dintre adulti. Nu cred ca sunt tot atatia pro-americani. Pro-rusii sunt in general vectorii anti-americanismului, anti-occidentalismului si anti-democratiei in special. Cum fac aprecierea? Aici datele rationamentului meu:

1. Pana prin 1985 inca mai gaseai la chioscuri revista Uniunea Sovietica, la 3 apoi la 8 lei. Acea revista avea peste 800.000 de abonamente in Romania, desi se puneau multe piedici pentru livrare sau continuarea abonamentelor. Cred ca vindeau inca 200.000 de exemplare la liber. Scanteia avea 1,8 milioane de exemplare pe un tiraj umflat aiurea, multi peceristi fiind fortati sa se aboneze individual, plus toate institutiile, unitatile militare, scolile etc. La serviciu, daca vroiam sa ma abonez la Romania literara, trebuia sa fac un abonament la Scanteia, asa ca renuntam. La unele chioscuri cumparai Sportul si dadeai 1 leu, dar obligatoriu iti dadea o Scanteia in loc de rest. Cititorii Uniunii Sovietice sunt cei mai fideli adepti ai rusismului.
2. Nu uita ca toti cei care au fost luati de la tara si bagati in armata, securitate, militie, justitie, paza penitenciare, activisti de pcr si sindicali sau care au facut scoli populare de 2-3 ani echivalate cu universitatea in anii 1946-1965, au fost indoctrinati puternic de propaganda sovietica. Astia ar fi cam intre 500.00 si 1 milion, la fel de solid inradacinati in gandirea pro-rusa.
3. Limba rusa era obligatorie pana in 1965 la toate nivelurile de invatamant, inclusiv in armata sau la invatamantul profesional. Manualele erau aprobate in URSS si contineau elemente clare de propaganda si indoctrinare. Numarul profesorilor de limba rusa in 1989 era egal celor de matematica. Profesorii de rusa au fost singurii care s-au organizat in 1990 in asociatie, una care primea fonduri din strainatate. De aici alte cateva sute de mii de adepti, multi care fac deosebirea intre regim si limba, dar gata sa ierte orice exces al propagandei ruse.
4. Propaganda rusa este insidioasa si prinde la cei resentimentari, la cei esuati profesional sau social, la adeptii "egalitatii cu orice pret", la nostalgicii ceausismului, la cei care traiesc cu ieea ca "era mai bine inainte". Crizele din societate, neincrederea in institutiile statului si conflictele mocnite (romani vs. unguri, greco-catolici vs. ortocdocsi, saraci vs. bogati, cei cu scoala vs. cei nescoliti) sunt treptele pe care se catara propaganda rusa, pedaland pe sentimentele de dispret si invidie ale majoritatii unui curent sau atitudini si promovand ura contra undei minoritati. De aici se recruteaza o alta masa de manevra, mult mai importanta ca numar decat celelalte - as zice in jur de 2 milioane - foarte labila doctrinar, dar usor de destabilizat si manipulat. Acestia se confunda cu votantii PSD in mare parte.

Categoriile pe care le-am identificat aici nu-s clar delimitate. De adaugat: multi au transmis copiiilor atitudinea fata de Rusia si respingerea apriorica a valorilor Vestului.

 

Una e Dragnea și cu teoriile lui Putin...

...si alta e dorința,, uniunii europene,, de a subjuga tarile din bătranul continent și a le transforma intr-o tocana de legume fără identitate, cultură sau tradiții acuzandu-le de ,, populism,, invenție scarboasa a globalismului!!!

 

Vai-vai, UE vrea sa faca varza "traditiile" de smecherie...

...si hotie ale boborului roman, condus catre prosperitate de geniile infractionale si analfabete ale Diliormanului!

 

Maramu..ov

Stim cu toti ca "gramaticele e grea de tot bre, char si pentru pezdei". Ca domnul Stan "sti" sau nu istorie nu ma pot pronunta, daca ca tu prea "sti" gramatica e chiar clar. Acu' sa stam stramb si sa judecam "dirpet" daca si "geniala sclipicioasa a pezdeului" le incurca bine in "gramatichii" mai aleas intr-o limba straina, cum e romana pe care o vorbeste numai "scris-citit" ce poate sa faca mai mult un pezdist de rand?!!

 

 

 

Ar trebui ca aceste interviuri sa fie citite si intelese de romani,

...fiindca trebuie sa recunoastem, paturile inculte ale poporului au o idee cat se poate de primitiva in legatura cu UE.
Imi aduc aminte cu infinita rusine cum se umpluse Occidentul de rromi care iti stergeau parbrizul fara sa le ceri si dupa aia iti reclamau plata!
Sau cersetorii care te agasau la intrarea in orice magazin!
Sau hotii care furau cablurile de semnalizare ale cailor ferate si capacele gurilor de canal de pe strazi, provocand accidente si opriri ale circulatiei!
O iesire a Romaniei din UE ar insemna o catastrofa pe toate planurile, inclusiv intoarcerea obligata a astora pe capul - deja spart - al romanilor.

 

Stan, Romania se poate trezi in afara UE

si daca nu vor romanii sa iese. Este destul sa pice Franta sau Germania (in mana populistilor eurosceptici) la urmatoarele alegeri parlamentare. Si de vina sunt liderii nostri pro-europeni care stau cu capul in nisip. Interviul dlui Muresan este doar un exemplu! Macron face reforme coerente in favoarea mediului de afaceri (in scopul stimularii cresterii economice), vestele galbene agitate de "stangisti" si de oportunisti de la coltul strazii ies in strada (sub pretextul ca reformele favorizeaza doar pe cei bogati), euroscepticul Trump scrie pe Twitter ca protestatarii scandeaza "Trump" la Paris, iar dl Muresan il pune pe Macron la colt, langa DiMaio. Cu alte cuvinte fiecare sa-si vada de tara lui (dupa motto-ul euroscepticilor din Ungaria si Polonia: valorile UE, statul de drept, etc nu mai conteaza). Cineva trebuie sa-si aminteasca obiectivele principale ale proiectului UE (nascut in cenusa celui de-al doilea razboi mondial).
Piata Unica nu poate functiona fara cele 4 drepturi si fara valorile UE. Degeaba aven norme si reglementari de protejare a consumatorului daca nu sunt respectate datorita coruptiei (ajungem sa mancam carne cu trichinoza, sa purtam incaltaminte vopsita cu vopsele ieftine contaminate cu metale grele, samd). In plus, mai este si gestionarea bugetului UE si a fondurilor europene. La un moment dat, contribuabilii germani, olandezi, francezi, etc isi vor pune intrebarea daca trebuie sa munceasca in continuare pentru coruptii din Romania, Ungaria, Bulgaria sau Polonia (coruptia infloreste acolo unde statul de drept este calcat in picioare, si va fi greu sa-i contrazici in aceasta privinta).
https://polska.pl/economy/investments-projects/eu-funds-poland/

 

Oreste Teodorescu catre Cozmin Gusa:

"Dragă Kuzmin, spre deosebitre de tine și gașca voastră de penali transfrontalieri și iubitori de kazaciok, eu aș fi mai mult decat onorat să fac parte din serviciile pro occidentale, pro democrație din axa NATO, dar din păcate nu sunt decat un jurnalist cu gura mare, care nu se teme de geostrategi cu puță mică…", scrie Oreste pe contul său de Facebook.

Satrapii pro rusi Ghitza, Ponta, Gusa, Andronic, etc. si-au dat mana, au batut palma, dar au pariat pe un cal fara dinti: Dracnea nu mai poate musca decat cu gingiile :)

Romania este neguvernabila,nu are GUVERN!

Retorica Rusiei teroriste a devenit POLITICA de STAT pentru tradatorii de tara:dragnea,tariceanu si hunor;grupati in Grupul Infractional Organizat aldePSD si formatiunea extremista maghiara udmr.

PRESEDENTIA Romaniei nu mai poate fi ratata !!! Este deja

ratata! Din toate punctele de vedere, in toate comisiile si comitetele unde se "produce" Vasilika si "programul Dracnea".

Singura salvare sunt Presedintele Iohannis si prietenii europeni ai Romaniei. Care sunt multi si influenti, nu va faceti griji :)

Vasile S Muresan e disperat sunt 5 pag. cu comentarii inadecvate ?

de c ese teme VasileS Muresan de mass media romaneasca, de jurnalistii de investigatii de sunt cenzurate sursele atasate comentariilor juste?
https://evz.ro/un-nou-volum-controversat-ue-a-fost-ideea-lui-hitler-si-demonstreaza-ca-germania-.html

@albakazapada drakknea la presedintie ?

Pe drakkne !

Vasilica a scos lImba la UE.

Mama lor de capitalisti !

 

 

Domnule Muresan, In contextul global actual

Putin nu este singurul care se bucura de problemele cu care se confrunta UE in momentul de fata. Sunt convins ca Putin (dar si Jinping) deschid sticle de sampanie, loviturile dureroasa sub centura insa vin din partea lui Trump. Aplauzul in public (alaturi de bufonul Farage) in urma referendumului Brexit, declaratiile publice de genul: scopul infintarii UE este distrugerea SUA, UE este un adversar, UE este mai rea decat China, tanti Le Pen se plimba pe la Trump Tower, samd. Si iata ca PiS-ul polonez, PSD, Viktor Orban, trioul Conte-DiMaio-Salvini et al, se simt sustinuti si indreptatiti cand se schimonesc la asa zisa "birocratie bruxeleza". Putin si Jinping privesc spectacolul din tribuna (le rad barbile, ei nu trebuie sa faca nimic).
P.S. Trump ne face "varza" pe twitter si nu numai. Atata timp cat nu scoateti capul din nisip sa-l plesniti inapoi peste ochi nu se schimba situatia (el ne va imparti in continuare lovituri pana ne prabusim). Scoateti capetele din nisip domnilor Europarlamentari, cineva trebuie sa ne apere cetatea!

 

D.Trump stie, kw Iohannis are legaturi cu interlopii sovietici

daca tot vorbim de Kremlin atunci sa fim corecti si sa recunaostem ceea ce SUA stie din surse verificare ale jurnalistilor de investigatii romani.Un "asasin in lege" in coasta lui Iohannis, pe axa Moscova-Chisinău-Bucuresti.http://www.bursa.ro/un-asasin-in-lege-in-coasta-lui-iohannis-pe-axa-moscova-chisinau-bucuresti-25455526

Uuuulivia, legatura lui Johannis cu un alt sas...

...de varsta lui si intors din Germania nu are nimic special!
Ca sasul ala si-a luat de nevasta o prospatura din Basarabia nu-l atinge cu nimic pe Johannis, este o problema a respectivului sas.
Restul vrajelilor sunt exact asta: VRAJELI.

?!

Ati primit o penalizare de 1000 puncte pentru comentariul "Asa va invata Dragnea cand il vizitati in haznaua" postat Duminica, 17 Februarie 2019 la articolul "Cum apar temele Kremlinului in retorica PSD-ALDE si cui convine ca Romania sa rateze presedintia UE Interviu" de pe Ziare.com

Comentariul dvs a fost raportat si, in urma analizarii lui de catre moderator, a fost considerat inadecvat deoarece nu are legatura cu articolul postat. In cazul in care veti continua sa postati comentarii care se situeaza sub standardele unei discutii civilizate, se va lua in calcul restrictionarea accesului dvs pe forumul Ziare.com.

HA HA HA HA HAH HA ! Nu MAI e loc de postat

LINGAII PSD-isti sunt vexati !!! Postati VOI pizdistilor ca voi aveti dreptul ! ROmania se indreapta spre dictatura !!!
Mai vorbim dac o sa se mai poata ...peste cativa ani

RB2015 nu fi trist...

...sultanii de la Inalta Poartă de la Bruxelles răsplătesc bine slugile și lingușitorii!!!

 

Draga maramu, iti raspund la comentariul anterior, de la 2:13

M-a cam pufnit rasu la chestia cu "furatul natiilor"!
Iar daca tot te iei de "francezi si englezi", de ce nu o iei de la Imperiul Roman, care "a furat natii" cu nemiluita, dar le-a si pacificat, civilizat, integrat!
Bineinteles ca natiile puternice le-au dominat pe cele mai slabe, asta e DE CAND LUMEA, inclusiv astazi!
Spui ca romanii "n-au furat natii"! Asa e, fiindca N-AU PUTUT, cel mult s-au hartuit putin cu vecinii si au mai luat ba Rutenia, ba s-au razboit intre ele ca sa se domine reciproc pe timpul lui Mihai Viteazu sau Vasile Lupu.
Natiile mari au avut resurse intelectuale, iesire la mare, flote, armate, productie, comert; ca atare s-au extins, i-au dominat pe altii. Daca tu vrei sa crezi ca au vreun merit romanii ca n-au avut nimic din toate astea, n-ai decat!
In orice caz, sa-mi spui mie ca "nu stiu istorie" cand tu dovedesti un primitivism cultural de tip proletcultist, e cam exagerat.
Sa nu crezi ca m-ai suparat, fiindca alte pacate nu ti se vad, in felul tau esti baiat bun!

boStane cred ca nici TU nu ai inteles ceea ce ai

Scris in comentariu!!!!

 

Asa te-a invatat BOR, nu?

Cel putin sultanii de la Bruxelles rasplatesc slugile, dar rusii "ortodocsi" fac ceva mai crunt: isi omoara slugile in Gulag, dupa ce le storc de puteri, ca sa nu mai manance degeaba. Cum au facut comunistii cu chiaburii si face pesedeaua hoata cu persoanele cu dizabilitati. Poate asa intelegi diferenta, ca tare mai esti confuz.
Insusi Hristos spune: vrednic este lucratorul de plata lui. Tu nu esti robul lui Dumnezeu? Accepta-ti rasplata, dupa fapta. Si nu uita ca diavolul chinuieste si ucide, nu rasplateste!
Si nu toti care spun de la gura "Doamne, Doamne" intra in Rai. Degeaba ortodoxul se crede alesul, de intrat, se intra dupa fapte, nu dupa vorbe.

Rezon !

.

 

 

Draga Ziare.com, cat mai mentineti deschise

conturi ca cela ale "ulivia" sau "nkfg" care trateaza de nazisti romani, presedintele Romaniei sau asociatii diverse. Mi se pare ca ar trebui sa aveti aceeasi conduita si pentru comentariile antisemite sau rasiste de orice natura?

Apreciez ca incercati sa faceti din acest site un forum de schimb de idei, fie ele cat de contradictorii, dar exprimate intr-un limbaj urban si civilizat.

Nimeni nu se va plange de abordari pline de umor sarcastic dar fara a fi insultante cu titlu personala sau de categorii de oameni. Jocurile de cuvinte si umorul au fost caracteristice rezistentei din perioada comunista si ceausista, vor fi prezente si acum, in perioada drakanista!

ce va face Romania la presedintia ue

a fost stabilit la indicatiile ue chiar inainte de ocuparea functiei si anume continuarea proiectelor decise anterior de altii, nu aducerea altora noi.
Se discuta de apartenenta si valori ue dar se vede o rusificare accentuata a Romaniei.
Si supercalculatoarele au nevoie de curent, asa si munca ar trebui platita nu facuta fortat, sa se inteleaga ca zombismul intelectual neplatit nu e conform cu legile europene si internationale.

 

deci s-ar vrea sa se implementeze proiectele chineze comuniste

cu bani europeni...cai ferate cu fonduri ue, camere video peste tot, controlul religiei crestine in timp ce China sa exporte produsele in Europa si sa creasca deficitul. Si asta pe fondul unor politicieni corupti...
In Ungaria insa banii europeni au scazut si muncesc si sambata iar chinezilor le-au scazut pentru inceput salariile la jumate.

 

"Populismul serveste perfect dusmanilor UE... trebuie sa punem

Federatia Rusa in capul listei" - interesul primordial al Rusiei e renunțarea la sancțiuni, pentru a avea relații normale cu UE. Ar fi de ajuns ca o singură țară să voteze impotriva prelungirii sancțiunilor (pe probleme externe e nevoie de unanimitate). Deși sunt țări conduse de populiști/eurosceptici, niciuna nu a votat renunțarea la sancțiuni. Și atunci, in ce fel profită Rusia de populismul european?!

 

Interesul Rusiei

este apararea a tot ce a furat sute de ani. Prin orice mijloace, inclusiv minciuna la nivel de stat, fatarnicia, dualitatea, perversitatea si nu in ultimul rand asasinatul cu taote rafinamentele din panoplie.

Să spui că "populiștii sunt anti-UE și pro-ruși" sunt gogoși.

Conservatorii polonezi sunt anti-ruși fanatici. Referendumul pentru Brexit nu a fost organizat de populiști, ci de conservatori, și o parte a partidului a susținut ieșirea. Coducta NordStream 2 e susținută de creștin-democrații și de social-democrații germani.

 

Ca să ne dăm seama ce minciuni și propagandă debitează Mureșan:

"Tsipras, dupa un referendum in care cerea mandat din partea oamenilor pentru scoaterea Greciei din zona euro... Tsipras, care, dupa saptamani vesele in campanie, in care promitea iesirea Greciei din zona euro" - Tsipras nu a cerut ieșirea Greciei din zona Euro! E o acuzație nefondată pe care i-au adus-o adversarii lui, interni și externi, iar el a negat constant că ar intenționa așa ceva.

 

cum e vremea la Moskva bre ?!?

:)

 

Gospodin Prafiesorov, nu cred ca cititorii Ziare.com ar fi

interesati de traducerile si interpretarile din Sputnik.
Probabil ca locuiti dincolo de Nistru. De aceea ce nu ma intereseaza absolut deloc opiniile pe care vi le faceti despre Romania, Europa sau Statele Unite ale Americii.
Avem alte valori.

Odata UK plecata din UE,

lucrurile vor intra definitiv acolo unde Franta cea vesnic antiamericana, Germania mereu frustrata de lipsa spatiului si a materiilor prime, si alte cu interese periferice primelor doua cum ar fi Grecia, vesnic cu gandul la Constantinopol, Italia cam pe aceleasi coordonate cu elenii, si fara resurse comparabile, Austria/Ungaria in goana dupa iesire la mare, deci toate aceste state vor merge pe mana nemtilor direct la Rusia in poala. Vor sfasia UE, pt. binele si interesele lor, iar rusii vor da o mana de ajutor acolo unde aceste interese converg. Romania, Polonia, tarile baltice, Bulgaria vor fi mieii sacrificati.
Polonia incearca sa salveze ceva, strangand tare cu americanii, Bulgaria face eforturi pt. a impinge Romania in derizoriu, iar noi, desteptii universului, inca nu ne invatam minte. Stam ca bleaga satului si ne holbam cum lumea din jurul nostru se misca, face ceva. Noi il avem pe marlanul coborat de pe tractor, ajuns stapanul tarii, si-l urmam ca oile, fara sa ne intereseze ceva. Televiziunile, toate ajunse pe mana intereselor straine Romaniei desavarsesc opera de predare a Tarii in mana celor pe care i-am enumerat. Fara lupta, fara onoare...

 
 

 

Donald ocupate de zidul tau mexican si de

oule tale :)))
Ce a zis francezul si ce ai inteles tu este total diferit !
Tu vorbesti numai PRAZiliana de balta !!

 

aveam pretentii

de la tine. Uite mai sus ce-am scris, si baga sub cusma de tarabostes urmatoarele: Germania si Franta( care inca orbecaie cu macroul pe post de sef al statului) ne pun ca pe claponi la ingrasat inca vreo 2 ani, apoi ne vor inhata inhaitandu-se cu muscalii.Atunci sa te vad!

Populiștii, extremiștii,

național socialiștii, comuniștii, vin al putere după ce partidele de "mainstream" o dau in bară! Pentru că e greu să ai democrație, alegeri libere și să fie aleasă puterea de "mainstream" a apărut noțiunea de nesupunere civică.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor