Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Siegfried Muresan: Dancila se intoarce la Bruxelles cu un bilant rusinos - inflatie si deficit record, legi antijustitie

Marti, 10 Iulie 2018, ora 12:37
6526 citiri
Siegfried Muresan: Dancila se intoarce la Bruxelles cu un bilant rusinos - inflatie si deficit record, legi antijustitie
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Premierul Viorica Dancila se intoarce la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, cu un bilant rusinos: inflatie si deficit record, indepartarea de zona euro, absorbtie scazuta a fondurilor europene, legi antijustitie, pregatire slaba a presedintiei UE, afirma deputatul european Siegfried Muresan (PPE/PNL).

"Au trecut aproape 5 luni de la precedenta vizita oficiala la Bruxelles a prim-ministrului Dancila, din 20 - 21 februarie. In tot acest timp, seful Guvernului a adunat un bilant rusinos pentru orice lider european", afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.

In primul rand, spune europarlamentarul, "actualul prim-ministru a facut o prioritate din a slabi Justitia pentru a-i face pe plac presedintelui infractor al PSD, Liviu Dragnea.

A sprijinit cererea de revocare a procurorului-sef al DNA de catre ministrul Justitiei, desi Consiliul Superior al Magistraturii, institutie abilitata sa evalueze activitatea judecatorilor si procurorilor, a avizat negativ procedura de demitere. Guvernul condus de Dancila a sprijinit, totodata, modificarile la Codul Penal prin care este slabit actul justitiei, iar abuzul in functie este aproape dezincriminat".

Romania s-a indepartat de zona euro

Siegfried Muresan mai afirma ca, in cele aproape 6 luni de guvernare, rata inflatiei si deficitul bugetar au batut record dupa record.

"Avem cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 5,4%, si asistam la o crestere de aproape 4 ori a deficitului bugetar fata de aceeasi perioada a anului anterior, de la 2,2 miliarde de lei, la 8,14 miliarde de lei.

Totodata, indicele ROBOR, in baza caruia se calculeaza ratele la creditele ipotecare in lei, a ajuns la un nivel record al ultimilor patru ani", subliniaza europarlamentarul.

Potrivit acestuia, din cauza acestor dezechilibre macroeconomice, Romania s-a indepartat de zona euro.

"Daca, in 2016, Romania indeplinea 4 din cele 5 criterii principale de aderare la moneda unica, acum, din cauza cresterii ROBOR si a ratei inflatiei, mai indeplinim doar un criteriu de aderare, cel privind deficitul bugetar de sub 3%, dupa cum o arata Raportul de convergenta publicat de Comisia Europeana in luna mai.

In plus, toate prognozele institutiilor economice internationale si ale agentiilor de rating independente arata ca deficitul va depasi 3% pana la finalul anului si, deci, Romania va pierde si ultimul criteriu de aderare la zona euro", atrage atentia Siegfried Muresan.

O alta contraperformanta a Guvernului Dancila in aceste aproape 6 luni de mandat o reprezinta absorbtia fondurilor europene, mai afirma deputatul european.

"Astfel prim-ministrul Dancila si ministrul pentru Fonduri Europene au absorbit doar 3,5 milioane de euro din cele 4,37 miliarde de euro alocate de UE tarii noastre in perioada 2014 - 2020 pentru combaterea somajului.

In ceea ce priveste Programul Operational Regional, absorbtia Guvernului Dancila este de doar 34 de milioane de euro, dintr-un total de 6,7 miliarde de euro alocari pentru aceeasi perioada. In acest ritm, cel mai probabil vom avea dezangajari de fonduri europene pana la finalul acestui an", precizeaza Muresan.

Trebuie sa ne asteptam la o reactie dura si ferma din partea partenerilor internationali

Nu in ultimul rand, atrage el atentia, Guvernul Romaniei dovedeste o slaba pregatire a Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene care va incepe la 1 ianuarie 2019.

"Calendarul Reuniunilor ministeriale din timpul Presedintiei UE propus de Guvern este unul lipsit de viziune. In loc sa organizeze reuniuni in toate marile orase ale Romaniei, sa deschida toata tara catre Europa si, totodata, sa aduca Europa mai aprope de oameni, Guvernul a decis ca toate reuniunile sa se organizeze la Bucuresti, intre zidurile Casei Poporului. De asemenea, nu vedem de la Guvern o estimare de buget a presedintiei si nici o strategie clara de comunicare privind acest eveniment cu o importanta fara precedent in istoria recenta a tarii noastre", subliniaza Siegfried Muresan.

In toate aceste 5 luni, Comisia Europeana a avertizat in mai multe randuri Guvernul Romaniei cu privire la consecintele masurilor adoptate.

De aceea, mai spune deputatul european, trebuie sa ne asteptam la o reactie dura si ferma din partea partenerilor internationali: "Se vor cere garantii privind reducerea deficitului bugetar, absorbtia fondurilor europene, respectarea statului de drept si buna pregatire a presedintiei Consiliului UE".

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Viorica Dancila Bruxelles, #inflatie Romania, #deficit bugetar romania , #PNL