Activistii pentru drepturile omului acuza producatorii de computere

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 14:35
1229 citiri
Activistii pentru drepturile omului acuza producatorii de computere

Mii de computere sunt vandute in fiecare an in preajma Craciunului, dar majoritatea consumatorilor nu cunosc conditiile inumane de munca la care sunt supusi cei care le fabrica in Extremul Orient.

Potrivit un nou studiu, efectuat intre lunile iunie si septembrie la doua fabrici de componente de computere din provincia Gandong din sudul Chinei, numarul de ore lucrate pe luna se ridica la 370.

Si,luand in considerare ca muncitorii ar lucra in medie 30 de zile pe luna, rezultatul ar depasi 12 ore pe zi, comenteaza publicatia germana Der Spiegel citata de Agerpres.

Studiul "The Dark Side of Cyberspace", a fost dat publicitatii luni de catre organizatia "Students and Scholars Against Corporate Misbehavior" (Sacom) cu baza la Hong Kong, China, alaturi de organizatia Weed, din Berlin.

Lucrurile devin mai complicate atunci cand aflam ca una din cele doua fabrici investigate, Excelsior Electronics, produce componente pentru firme printre care se numara si Fujitsu Siemens.

Activistii pentru drepturile omului sustin ca programul prelungit de lucru incalca normele privind protectia muncii din legislatia chineza. In plus, fata cele 40 de ore de lucru saptamanale, legea chineza stipuleaza ca, pe luna, mai pot fi lucrate suplimentar 36 de ore.

Cele doua organizatii pretind insa ca, in multe cazuri, angajatii de la Excelsior trebuie sa lucreze pana la 174 de ore suplimentare, iar in timpul perioadelor de varf si inaintea celor care preced sezonul de cumparaturi de Craciun, zilele libere sunt taiate total, ceea ce face ca angajatii fabricii sa trebuiasca sa lucreze 7 zile din 7.

In plus, activistii pentru drepturile omului se plang ca angajatii nu primesc salariul minim legal.

In acest context, cele doua grupuri acuza firma Fujitsu Siemens de faptul ca isi prezinta productia de calculatoare ca ecologica, insa ignora complet drepturile lucratorilor. Drept raspuns la aceste acuzatii, firma a promis ca va trimite anul viitor inspectori la fabrica de componente chineze.

Fujitsu Siemens nu este singura companie care a intrat in vizorul criticilor formulate in studiul care a realizat interviuri cu 40 de e angajati ai celor doua fabrici de componente.

Sacom a investigat totodata fabrica Compeq Technology din Huizhou, care produce componente pentru Dell, Sony si Intel si a pus la dispozitie rezultatele studiului tuturor companiilor vizate inainte de a le da publicitatii.

In timp ce Dell si Sony au recunoscut colaborarea cu respectivele firme chinezesti, insa au refuzat sa raspunda acuzatiilor individuale, Intel a negat orice implicare.

SUA, la un pas să sancţioneze forţele de apărare israeliene. Ce a nemulțumit atât de mult Washingtonul
SUA, la un pas să sancţioneze forţele de apărare israeliene. Ce a nemulțumit atât de mult Washingtonul
O unitate a forţelor de apărare Israeliene se confruntă cu sancţiunile SUA pentru tratamentul acordat palestinienilor din Cisiordania ocupată, chiar dacă Congresul a votat pentru acordarea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#muncitori chinezi, #Fujitsu Siemens, #ore munca suplimentare, #drepturile omului, #fabricare computere , #stiri Siemens