Alegeri generale, astazi, in Italia: Silvio Berlusconi, o revenire fara glorie

Duminica, 04 Martie 2018, ora 11:00
4563 citiri
Alegeri generale, astazi, in Italia: Silvio Berlusconi, o revenire fara glorie
Foto: Hepta.ro

In Italia, duminica, vor avea loc alegeri generale. Dupa demisia premierului Mateo Renzi, liderul formatiunii de centru-stanga Partidul Democrat, si dizolvarea Parlamentului de catre presedintele republicii in data de 28 decembrie 2017, se vor organiza noi alegeri cu scopul de a incheia criza politica prelungita.

Dar rezultatul scrutinului este greu de prevazut. In lupta intra trei blocuri politice. Unul populist-moderat, in care isi impart 30% din sustinerea electoratului Forza Italia, formatiunea lui Silvio Berlusconi (foto) si Liga Nordului. Al doilea bloc este cel de centru stanga, unde se afla sase formatiuni politice printre care Partidul Democrat condus de fostul premier demisionar Mateo Renzi. Si acest bloc politic se bucura de sustinerea a 30% din electorat. Restul de 30% dintre italieni spun ca vor vota cu partidul populist Miscarea 5 Stele, fondata de comicul italian Beppe Grillo, formatiunea fiind condusa acum de Luigi di Maio, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Forza Italia si Partidul Democrat

Sondajele de opinie nu sunt concludente, dar unii analisti nu exclud formarea unui guvern de centru printr-o alianta post electorala intre Forza Italia si Partidul Democrat la care sa se alipeasca formatiuni mai mici din stanga si din dreapta esicherului politic, astfel incat gruparea populista Miscarea 5 Stele sa ramana in opozitie.

Alegerile de duminica ar putea marca revenirea mogulului Silvio Berlusconi, in varsta de 81 de ani. Acesta nu va putea pretinde pozitia de prim-ministru chiar daca formatiunea sa va avea cel mai mare numar de voturi, pentru ca se afla inca in perioada de interzicere a detinerii unei functii publice. Aceasta masura expira la sfarsitul anului 2019 si e consecinta unei condamnari penale pentru evaziune fiscala.

In eventualitatea in care Forza Italia va intra la guvernare, ne vom afla intr-o situatie asemanatoare cu cea din Romania, in care liderul PSD Liviu Dragnea, din cauza condamnarii penale pentru coruptie, nu a putut ajunge in pozitia de prim-ministru.

"Un rezultat probabil este o coalitie intre PD si Forza Italia (si unele partide mai mici), conduse de actualul premier, Gentiloni. Aceasta este o continuare a guvernului tehnocrat existent. O coalitie mare ca aceasta nu va dura prea mult. Forza Italia si Partidul Democrat au obiective politice total diferite. Alte mari coalitii par la fel de instabile. Orice alianta cu Miscarea 5 Stele pare foarte greu de realizat, deoarece platforma lor politica este intr-o continua schimbare", a declarat Hans Noel, profesor in stiinte politice, pentru Bloomberg News.

Miliardarul corupt

Silvio Berlusconi se intoarce pe scena politica dupa o condamnare de patru ani la inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru o perioada de doi ani. Din cauza varstei, pedeapsa cu inchisoarea a fost transformata in serviciu in folosul comunitatii. Decizia definitiva a fost pronuntata de judecatori in anul 2012, iar fostul premier al Italiei a executat pedeapsa intr-un centru de sanatate catolic, ajutand la ingrijirea bolnavilor de Alzheimer.

Fostul patron al echipe AC Milan mai are pe rol doua procese penale si se afla in perioada de interdictie de a ocupa o functie publica. Asta nu l-a oprit sa-si conduca formatiunea politica pe care a fondat-o in campania electorala.

Femeile, in centrul dezbaterilor politice

O buna parte din dezbaterile politice l-au avut in centru pe Silvio Berlusconi si au fost legate de acuzatiile de coruptie si acuzatiile de abuzuri sexuale asupra femeilor ale acestuia. Au existat mai multe proteste ale femeilor din Italia impotriva revenirii sale in prima linie a politicii, dar o parte a electoratului mai varstinic inca e captivat de discursul pragmatic si populist al miliardarului Italian.

"O posibila coalitie intre Forza Italia si Partidul Democrat reprezinta o veste buna pentru Uniunea Europeana, ambele partide sunt moderate in ce priveste raportarea la Bruxelles in comparatie cu Miscarea 5 stele si Liga Nordului, ambele formatiuni promovand un discurs dur fata de constructia europeana", a declarat profesorul Hans Noel pentru Bloomberg News.

Alegerile de duminica ar putea confirma intoarcerea lui Silvio Berlusconi, dar va fi una fara glorie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Berlusconi alegeri Italia, #Berlusconi Forza Italia, #Berlusconi scandal sexual , #premierul Italiei