Italia e de acord sa primeasca trei detinuti de la Guantanamo

Marti, 16 Iunie 2009, ora 12:15
517 citiri
Italia e de acord sa primeasca trei detinuti de la Guantanamo
Foto: AP

Intr-o incercare de a-si reabilita imagine ape plan international, premierul Italian Silvio Berlusconi a anuntat ca este de acord ca tara sa sa primeasca 3 detinuti de la Guantanamo, inchisoare pe care Barack Obama a anuntat ca o va inchide.

Berlusconi si Obama s-au intalnit luni, la Casa Alba, avand o intrevedere de mai bine de doua ore. In cadrul acesteia, au fost abordate mai multe tematici, precum problema detinutilor din Cuba si agenda summitului din iulie a G8, care se va desfasura la L'Aquila, orasul italian devastate de seismul care a avut loc in primavera.

La sfarsitul intrevederii, Obama s-a declarat "extrem de recunoscator pentru prietenia" aratata de Berlusconi, conform AP. In replica, premierul italian de 72 de ani a tinut sa laude tanarul presedinte pentru "cunostintele sale temeinice si precizia, acuratetea cu care abordeaza toate problematicile".

In timp ce telul acestei intalniri, din punctual de vedere al sefului guvernului italian, era reabilitarea, dupa scandalul cu modelul de 18 ani, cel al liderului de la Casa Alba era si este acela de a-I plasa pe detinutii de la Guantanamo in inchisorile tarilor aliate, dar si in SUA, motiv pentru care este aspru criticat de Congres.

Destinatii "exotice"

In ultima saptamana, administratia Obama a facut cateva progrese, inceheind o intelegere cu UE si transferand 10 detinuti de la Guantanamo. In timp ce unul dintre detinuti a fost trimis la proces, in New York, ceilalti au fost transferati in Chad, Irak, Bermude si Arabia Saudita. In penitenciarul din Cuba mai sunt 226 de detinuti care asteapta sa fie mutate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#intalnire Berlusconi Obama, #Berlusconi Casa Alba, #detinuti Guantanamo Italia , #premierul Italiei