Silvio Berlusconi: Prietenia Traian-Silvio este una veche (VIDEO)

Joi, 31 Iulie 2008, ora 17:45
2098 citiri
Silvio Berlusconi: Prietenia Traian-Silvio este una veche (VIDEO)

Premierul italian Silvio Berlusconi a avut o intalnire "calda si interesanta" cu "prietenul sau vechi", presedintele Traian Basescu. Cei doi s-au intalnit joi, la Roma, pentru a discuta despre problema imigrantilor romani, dupa ce Basescu a vizitat o tabara de rromi din capitala italiana.

"Am avut o intalnire calda si interesanta si am aprofundat temele unei colaborari care exista deja. Mi-am permis sa-i amintesc domnului presedinte ca eu personal am fost avocatul Romaniei in procesul de aderare la UE si i-am spus ca suntem bucurosi ca avem aici o comunitate numeroasa de romani", a declarat premierul italian.

In toiul unui scandal international declansat de masurile impotriva rromilor luate de Guvernul de la Roma, Berluconi a mai spus ca "prietenia Silvio-Traian este o prietenie de ani de zile", in timp ce Basescu a declarat ca "simpatia romanilor pentru italieni este o realitate, la fel ca si simpatia italienilor pentru romani".

Premierul italian a dat asigurari ca Italia nu are nicidecum o atitudine negativa fata de romani, si ca mult controversata masura de amprentare a rromilor din Peninsula - inclusiv a minorilor - este una benefica.

"In aceasta actiune normala de aparare a italienilor a trebuit sa-i identificam pe cei din taberele de nomazi. De aici a aparut si stirea ca noi ii supunem pe copiii rromi la amprentare digitala ca si cum ar fi o actiune restrictiva. L-am asigurat pe Traian Basescu ca e vorba despre o masura care sa le permita copiilor rromi sa mearga la scoala", a mai spus Berlusconi.

In acest sens, Berlusconi a anuntat ca ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, se va deplasa saptamana viitoare in Romania, pentru a discuta cu omologul sau italian, Cristian David, despre un proiect comun pentru integrarea cetatenilor rromi.

In acelasi timp, Traian Basescu a declarat ca Italia nu a luat masuri impotriva romanilor, ci impotriva celor care se afla clandestin in Peninsula.

"Statul roman doreste sa-si protejeze cetatenii si ii va proteja, oriunde s-ar afla in lume, dar niciodata nu vor cere autoritatilor altui stat sa protejeze infractori romani. Cei care incalca legea trebuie sa raspunda in fata legii oriunde s-ar afla", a adaugat Traian Basescu.

"As vrea sa fiu foarte clar si pentru presa italiana si pentru presa romana, ca noi recunoastem esecul nostru partial in procesul de integrare al rromilor in societatea romaneasca. Romania deruleaza impreuna cu UE un program de integrare pe o perioada de 10 ani. Din pacate, acest program se afla abia la jumatate, iar parte din minoritatea rroma din Romania, dar cetateni romani, se afla deja in Italia", a declarat presedintele roman.

"Or, propunerea noastra e ca impreuna sa ne implicam intr-un proces de integrare a acestor minoritati in societatile noastre. Noi nu suntem in situatia sa spunem Italiei foarte bine, sunt pe teritoriul vostru, descurcati-va cu ei, integrati-i voi. Ei sunt cetateniii nostri si dorim sa gasim solutii sa fie scosi din saracie", a mai spus Basescu.

"Imi permit sa fac un apel catre italieni dar si catre presa: impreuna, sa dam o sansa acestei minoritati sa profite de calitatea de cetatean al UE", a incheiat Traian Basescu.

Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
#Traian Basescu, #Silvio Berlusconi, #Italia, #italieni, #imigranti, #rromi , #premierul Italiei