Strazile Romei in flacari: Proteste violente anti-Berlusconi

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 18:56
1555 citiri
Strazile Romei in flacari: Proteste violente anti-Berlusconi
Foto: AP/Alessandra Tarantino

Nemultumiti de zvonurile cu privire la presupusele manevre de culise prin care Berlusconi ar fi negociat voturi impotriva motiunii de cenzura, zeci de mii de protestatari au marsaluit nu numai in capitala Italiei, dar si la Milano, Genova, Napoli si Torino, chiar inainte de anuntul oficial al rezultatelor.

Un guvern sub asediu - aceasta ar fi impresia generala a unui simplu turist, care ar avea nenorocul sa se afle la Roma in aceste zile.

In Palermo, studentii au blocat gara si au ocupat aeroportul. Intr-o Roma intesata de camioane blindate, sub nori negri de fum, carabinierii au avut misiunea de a-i impiedica pe pe demonstranti sa se apropie de Senat si de Camera Deputatilor sau de Pallazzo Grazioli, resedinta premierului, informeaza Associated Press.

Fortele de ordine au fost atacate violent cu pietre, flacari si artificii. Demonstrantii au spart vitrinele si au incendiat masini in Piazza del Popolo, in timp de politia a ripostat cu gaze lacrimogene, spre consternarea turistilor si a proprietarilor de magazine din zona. Punctul final de intalnire a fost cea mai mare piata din Roma, Piazza Venetia, care se afla foarte aproape de resedinta premierului.

Tocmai acum cand se zbate sa iasa din recesiune, Italia se confrunta cu instabilitatea politica fiind amenintata de o noua criza.

"Victoria" cu doar trei voturi a lui Berlusconi este contestata violent si reprezinta o lovitura adusa rivalului sau, conservatorul Gianfranco Fini, presedintele Camerei Deputatilor si fostul sau aliat, care spera sa il inlocuiasca.

Premierul este acuzat de catre unul dintre cei mai aprigi critici ai sai, Antonio Di Pietro, liderul partidului Italia Valorilor, de cumparare de voturi dupa ce doi dintre parlamentarii sai, Domenico Scilipoti si Antonio Razzi au anuntat pe neasteptate ca vor vota pentru guvern.

Di Pietro i-a comparat cu Iuda afirmand ca s-au vandut "pentru 30 de arginti", scrie The Telegraph.

La randul lor, cei doi parlamentari au catalogat aceste acuzatii drept ridicole sustinand ca pur si simplu s-au razgandit de buna voie.

Din toate aceste confruntari, nu mai reiese clar daca cineva mai are in vedere binele Italiei. In timp ce violenta protestelor poate scufunda tara intr-o noua criza, pe de o parte, pe de alta parte analistii politici internatioanli sunt de parere ca lupta egoista a lui Berlusconi pentru interese personale cum ar fi pastrarea imunitatii pentru a scapa de numeroasele acuzatii de coruptie, reprezinta un pret mult prea scump, pe care Italia va trebui sa il plateasca tot prin suferinta poporului.

Poznele lui Berlusconi

Printre cele mai recente "pozne" ale lui Berlusconi se numara plata unor cheltuieli in valoare de 400.000 de euro din banii contribuabililor pentru deplasarea si participarea la festivalul de film de la Venetia a actritei bulgaroaice Michelle Bonev.

Prietena premierului a calatorit de la Sofia la Venetia cu un anturaj de 32 de persoane, fiind "invitata" sa-si ridice premiul pentru o presupusa contributie in domeniul drepturilor omului.

Multi comentatori din presa italiana au sustinut insa ca Berusconi ar fi insistat sa primeasca si ea un premiu, oricare ar fi fost acesta. Scandalul a izbucnit dupa ce ministrul Culturii bulgar a afirmat ca aceste cheltuieli de deplasare au fost suportate de Italia, scrie Whatsonsanya.

Dupa "martea neagra", cum va ramane ziua de marti in memoria istoriei recente a lumii, potrivit BBC, Berlusconi ramane sa isi savureze victoria controversata, bucurandu-se doar de o mica majoritate in Parlament si implicit de o capacitate redusa de a innainta orice fel de program legislativ. Analistii prevad alegeri anticipate in 2011.

Premierul si-a dovedit binecuscutele calitati de supravietuitor, dar Italia risca sa isi piarda credibilitatea financiara si sa se confrunte curand cu situatii similare Greciei, Portugaliei si Irlandei, ale caror capitale au trait nu demult astfel de experiente triste generate de o slaba guvernare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste Italia vot Berlusconi, #vot incredere Berlusconi , #premierul Italiei