Italienii isi aleg guvernatorii pentru 13 regiuni ale tarii

Duminica, 28 Martie 2010, ora 16:40
488 citiri
Italienii isi aleg guvernatorii pentru 13 regiuni ale tarii

Italienii au inceput sa voteze duminica dimineata, pentru a alege guvernatorii a 13 dintre cele 20 de regiuni ale tarii, un scrutin care ar putea influenta echilibrul din coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Aproape 41 de milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a-si alege guvernatorii in Piemonte, Lombardia, Veneto, Liguria, Emilia-Romagna, Toscana, Marche, Umbria, Lazio, Basilicate, Campagna, Puglia si Calabria, informeaza AFP.

Aceste alegeri regionale sunt ultimul test de anvergura inainte de legislativele din 2013, iar rezultatul va determina influenta viitoare a fiecarui partid in majoritatea de dreapta.

Ligar Nordului, partidul populist al lui Umberto Bossi, va incerca sa castige de la Poporul Libertatii (PdL), formatiunea lui Silvio Berlusconi, primul loc in regiunile bogate din nord, in special in Lombardia si Veneto. Daca va reusi, si-a anuntat decizia de a cere inca un minister si primaria orasului Milano, al doilea din tara, revendicari ce risca sa zdruncine PdL.

Circa 50.000 de sectii de vot sunt deschise duminica intre 8.00 si 21.00 ora locala (9 - 23 ora Romaniei) si luni intre 7 si 15 (8 si 16 ora Romaniei). Dupa aceea va incepe numararea buletinelor.

Dreapta italiana controleaza doua dintre cele 13 regiuni aflate in cursa si spera in urma cu trei luni sa mai castige in patru sau cinci. Insa, pe fondul scandalurilor de coruptie din ultimele saptamani, a pierdut teren, iar premierul Silvio Berlusconi se teme de o rata mare de absenteism, ce ar putea sanctiona majoritatea.

"Confuziile" privind listele electorale din Lombardia si Lazio, principalele doua regiuni unde candidatii dreptei au fost admisi in cursa abia dupa un recurs in justitie, au accentuat presiunile asupra dreptei, care spera in prezent sa castige intr-una sau doua regiuni controlate de stanga.

Aceasta din urma merge dintr-un esec in altul, dupa infrangerea suferita la legislativele din 2008. Potrivit celor mai recente sondaje, date publicitatii cu 15 zile inainte de alegeri, stanga este considerata favorita in numai cinci regiuni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Italia vot guvernanti, #Berlusconi Guvern majoritate Italia , #stiri Silvio Berlusconi