Prigoana vrea transport public gratuit in Bucuresti

Luni, 14 Mai 2012, ora 11:32
2791 citiri
Prigoana vrea transport public gratuit in Bucuresti

Traficul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta in prezent Capitala Romaniei. Subiectul a ajuns si tema de dezbatere politica in lupta pentru Primaria Generala.

Ideea transportului public gratuit a fost adusa de curand in atentia publica a bucurestenilor de Silviu Prigoana, candidatul Partidului Democrat Liberal la Primaria Capitalei.

Acesta a spus intr-o emisiune TV ca, in cazul in care va castiga Primaria Generala a Capitalei, bucurestenii vor putea circula gratuit cu RATB-ul. "Oricum sistemul de transport public din Bucuresti este subventionat in proportie de 66% si foarte multe persoane circula fraudulos", a afirmat Silviu Prigoana.

La ora actuala, traficul bucurestean este supraaglomerat. Cel putin in centrul Capitalei nu mai exista conceptul de ora de varf din cauza numarului mare de masini care tranziteaza aceasta zona.

In plus, infrastructura din Capitala a fost proiectata pentru maximum 450.000 de masini, iar acum sunt de 10 ori mai multe. Mai rau, anual, in Bucuresti apar peste 150.000 de masini in plus. Din acest motiv si viteza de deplasare a autovehiculelor in trafic este mult mai redusa. Ceea ce creeaza nu numai disconfort, dar si un foarte periculos nivel de poluare.

Conform tuturor studiilor de specialitate realizate de-a lungul ultimilor ani, atat de catre companii si institutii romanesti, dar si de cele internationale, Bucurestiul este cea mai poluata capitala din Uniunea Europeana.

A fost depasita cu mult limita maxima a poluarii aerului admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In proportie de 70%, poluarea aerului din Capitala este cauzata de trafic.

In aceste conditii, mijloacele de transport in comun par a reprezenta solutia cea mai uzuala si cea mai potrivita pentru reducerea traficului rutier. Si din ce in ce mai des se pune in discutie, iar in multe cazuri se aplica deja cu succes, transportul public gratuit.

Acolo unde s-a pus in practica, gratuitatea transportului public s-a dovedit a fi o politica reusita, rezultatele fiind cu adevarat vizibile. Gratuitatea transportului in comun a condus la o crestere de 50% a utilizarii transportului public si, in mod automat, la reducerea traficului si imbunatatirea calitatii aerului.

Cel mai recent exemplu este cel al capitalei Estoniei, Tallinn, unde, din 1 ianuarie 2013 se va institui gratuitatea pe transportul in comun. Primarul localitatii si-a declarat ambitia ca aerul sa devina mai respirabil in orasul care va ajunge astfel "nava amiral a miscarii ecologiste in Europa".

De asemenea, municipalitatea se asteapta ca traficul sa fie mult decongetionat de punerea in aplicare a noii strategii. Decizia a fost luata ca urmare a rezultatelor unui referendum organizat pe aceasta tema, peste trei sferturi dintre participanti fiind de acord cu politica propusa de autoritati.

Exista insa multe alte orase care au apelat la aceasta solutie. Prima initiativa de acest tip a fost luata in urma cu aproape 40 de ani, in Bologna, in 1973. Chiar daca dupa trei ani hotararea respectiva a fost anulata, ideea a fost considerata ca viabila, incurajand utilizarea mijloacelor de transport in comun si fiind pusa in aplicare de multe alte autoritati publice locale.

In prezent, de gratuitate completa pentru transportul public beneficiaza locuitorii orasului spaniol Torrevieja, cei din Aubagne, in Franta sau din Sheffield, in Marea Britanie.

In multe cazuri, gratuitatea transportului public este doar partiala, fiind aplicabila numai in anumite perioade de timp. Spre exemplu, in Londra, toate autobuzele practica un serviciu gratuit in jurul Aeroportului Heathrow in partea de vest a orasului. In Melbourne exista un tramvai gratuit in jurul centrului orasului, si un autobuz gratuit pentru atractiile turistice importante.

Sistemul de transport public din Bucuresti, subventionat in proportie de 66%

Utilizarea transportului public in comun s-a realizat in alte orase europene si prin introducerea unei taxe de congestionare a traficului in cazul in care aleg sa mearga cu masinile personale in centru.

In Londra, de exemplu, acest lucru a condus la o reducere a traficului cu pana la 20%, aglomeratia cu 30%, iar emisiile de CO2 produse de trafic cu 20%. Promovarea mersului pe bicicleta poate fi o alta alternativa la folosirea masinilor.

Exemplul perfect este Viena unde, datorita unei campanii organizate de municipalitate pentru promovarea mersului de bicicleta a condus in 2011 la o crestere cu 20% a numarului de persoane care folosesc bicicletele, in comparatie cu 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Prigoana trafic gratuit Bucuresti, #Prigoana trafic Bucuresti, #Prigoana campanie electorala , #candidat Primaria Bucuresti