Prigoana: City managerul de Bucuresti il aduc fix din SUA, e fostul city manager de la Chicago - Interviu

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 17:14
5155 citiri
Prigoana: City managerul de Bucuresti il aduc fix din SUA, e fostul city manager de la Chicago - Interviu

Silviu Prigoana, candidatul PDL pentru Primaria generala a Capitalei, si-ar dori sa "smulga" de la Ministerul Culturii mai multe edificii, dar si Palatul Parlamentului de la RA-APPS, pentru a reusi sa dezvolte turismul in Bucuresti.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Silviu Prigoana a precizat ca brandul de tara trebuie sa fie Casa Poporului, asta pentru ca turistul nu vine in Romania "sa manance si sa bea", ceea ce poate face si la el acasa, si nici "sa vada frunze" pentru ca "paduri au si ei".

Referindu-se la modul in care va infrumuseta orasul, Prigoana a promis ca intr-un an nu va mai exista niciun cablu suspendat in Bucuresti si nici nu se vor mai vedea bannere si mash-uri publicitare la tot coltul si pe toate cladirile.

In plus, va delimita benzile pentru transportul public prin borduri speciale, astfel incat autobuzele, tramvaiele, taxiurile, ambulantele, masinile de pompieri sau politie sa poata circula singure pe un culoar special.

Alaturi de benzile speciale pentru mijloacele de transport in comun, pe partea carosabila vor fi redesenate absolut toate pistele de bicicleta care exista in momentul de fata pe trotuare.

Silviu Prigoana a mai promis ca de gestionarea tuturor acestor probleme se va ocupa un administrator special, asa numitul city manager, pe care intentioneaza sa-l aduca din Statele Unite ale Americii. Mai precis, viitorul city manager al Bucurestiului va fi fostul city manager din Chicago.

Ati spus, atat dumneavoastra, cat si partidul, ca de numele lui Sorin Oprescu nu se leaga niciun proiect important din Bucuresti, ca acesta doar a terminat proiectele altora. Nu credeti ca este o strategie riscanta sa mai vorbiti acum de acele proiecte cu care PDL a iesit si in campania din 2008, dar cu care nu a convins atunci?

Ma rog, lumea vorbeste mult. Eu cred ca prioritar pentru bucurestean este securitatea, siguranta si confortul lui. Nu stiu daca stadionul era necesar sa se faca in locul respectiv, cred ca a fost o greseala amplasamentul. Daca tot am demolat un stadion puteam sa facem un mare parc si stadionul sa-l relocam unde cetatenii din proximitatea lui sa nu aiba de suferit cum au in momentul de fata. Cand este o competitie sportiva totul e blocat in zona.

Dar asta apartine unui primar cu viziune, un primar care vede cum arata Bucurestiul peste 25-50 de ani. Noi nu am facut un stadion pentru 3 sezoane fotbalistice. E un stadion care, din punctul meu de vedere, trebuie sa fie functional 50 de ani. Va dati seama ca prin extinderea Bucurestiului si prin sistematizarea lui va fi o pacoste stadionul pus acolo.

Inclusiv Pasajul Basarab din punctul meu de vedere este o greseala. E o greseala urbanistica pentru ca noi nu trebuie sa aglomeram orasul cu sosele. Noi trebuie sa relocam institutiile publice ale statului inspre exterior, trebuie sa degajam circulatia, nu sa facem aglomerari in centrul Bucurestiului cum zic unii stiutori, cum ca "ce bine ar fi sa ducem toate trei autostrazile pana in centrul Bucurestiului", ca asa au vazut ei in filme.

Eu nu sunt de acord ca traficul sa fie directionat inspre centrul Capitalei, traficul trebuie directionat inspre periferie si trebuie facute inele de centura, sa nu existe posibilitatea sa tranzitezi Bucurestiul.

Bucurestiul e un loc unde omul trebuie sa vina cand are treaba, nu cetateni de la Suceava care au treaba pe la Giurgiu sa vina si sa tranziteze Bucurestiul pentru ca creeaza disconfort, poluare etc. De aceea, va spun ca nu coincid viziunile mele cu viziunile altora. Eu tot timpul am fost pionier in ceea ce am facut, am fost primul care a deschis o companie de protectia mediului in Romania. Am fost primul care am deschis un canal de stiri, canal de sport.

Toata lumea a ras de mine la momentele respective, ulterior toti cei care au ras au avut fete de prosti, ca asa se intampla. Asa e in meseria mea, meseria asta simpatica de manager.

Un primar general trebuie sa fie absolut un bun manager. De la management pleaca toata povestea pentru ca fondurile sunt limitate, iar daca exista un management performant cu bani putini se pot face multe. Spre exemplu, in Sectorul 3, eu am reusit sa fac curatenie mult mai multa decat in alte sectoare cu un buget cu 50% mai mic decat in oricare alt sector.

Ca ati vorbit de proiectele unor oameni fara viziune, Pasajul Basarab si amplasamentul stadionului au fost decise de catre primarii generali ai PDL, Traian Basescu si Adriean Videanu

Nu este adevarat, nici intr-un caz, nici in celalalt. Pasajul Basarab a fost gandit si proiectat de japonezi in 1997-1998. Un proiect la care am lucrat si eu pe teme de salubrizare. Japonezii au tras o linie acolo si au spus ca ar fi bine sa inchidem un inel de centura in felul urmator. E un pasaj, cel mai mare din Europa care trece de nicaieri pana nicaieri, peste nimic, sunt zece cai ferate acolo. A fost o constructie care a luat o resursa impresionanta, a costat imens, lucru cu care eu nu as fi fost de acord.

Cu stadionul s-a facut o greseala pentru ca s-a hotarat pripit demolarea si constructia unui nou stadion pe acelasi amplasament. Demolarea unui stadion, indiferent unde pe planeta, duce spre relocare, in niciun caz construirea pe acelasi amplasament. Peste tot in Europa stadioanele din zonele centrale se demoleaza si se relocheaza inspre periferii si vechile locatii devin parcuri. Numai noi avem talentul, daca exista un parc, sa facem neaparat acolo o constructie, iar apoi ne apuca plansul ca pe cap de locuitor avem foarte putini metri patrati de verdeata.

In mesajele electorale spuneti ca transportul public este gratuit in peste 120 de orase din intreaga lume. Va rog sa-mi spuneti trei orase de dimensiunea Bucurestiului unde o astfel de solutie s-a putut implementa fara sa se piarda din standardele de calitate

Iti dau un exemplu de oras, nu mai mic decat Bucurestiul, ci de trei ori mai mare decat Bucurestiul, Melbourne. Are sase milioane de locuitori, de trei ori cat Bucurestiul. Am dat trei exemple intr-unul singur.

Un oras european mare a fost Praga si, cand s-a schimbat puterea, au trecut din nou la taxa. Initial, ei tot din motive de decongestionare a traficului au luat decizia asta, dar se pare ca in tarile din Estul Europei ciordeala este mare, capusarea este mare si normal ca nu se vrea un transport public gratuit atat timp cat trebuie niste companii sa aduca motorina si cauciucuri, ele neputand fi achizitionate de la sursa.

V-am urmarit argumentele pe care le aduceti in sustinerea acestei idei. Spuneti asa: 66% din costuri sunt deja subventionate, iar costurile care sunt acoperite in prezent din plata biletelor si abonamentelor le putem reduce prin renuntarea la casieri, controlori, eliminarea mentenantei la sistemul de taxare etc. Corect?

Exact. Dar atentie mare, sunt cheltuieli mari acolo. Va dau un exemplu de ce inseamna management si cat de mici sunt oamenii acolo. Exista o firma privata care avea parcarile din Bucuresti. A fost un circ intreg, a venit Oprescu si a spus ca le ia la Primarie. Ok. Inainte, firma privata dadea doua milioane de euro cash PMB ca redeventa pentru folosirea spatiului public pentru parcari.

Atunci Primaria primea doua milioane si gata, nu avea nicio cheltuiala. Acum le-a luat Primaria Capitalei inapoi de vreo trei ani de zile, incaseaza vreun milion si jumatate de euro pe an si in plus platesc salarii, intretinere etc, care duc peste doua milioane de euro. Adica e un minus de 500.000 de euro pe an la buget. Si cu asta ce am facut? Am pierdut doua milioane de euro pe an, pentru ce? Pentru niste orgolii?

De asta va spun, managementul e o meserie. Nu oricine stie sa faca management. De aceea', marii manageri de pe planeta sunt platiti cu sume fabuloase, pentru ca ei lucreaza cu tabele in excel. Pe ei nu-i intereseaza produsul, indiferent daca e vorba de gestiune de primarie, gestiune de deseuri sau de trafic. Ei orice gestioneaza au spiritul antreprenorial inspre management.

Sa faci management e simplu, mai trebuie sa vrei si sa poti. Exista manual, l-ai citit si esti beton. Numai noi facem management dupa ureche pentru ca asa am fost noi obisnuiti dupa Revolutie. Noi nu am avut scoli de manageri.

De exemplu, o primarie nu e condusa de primar nicaieri pe planeta, numai in Romania primarul e in toate si in cele care maine vor zambi la soare. Acolo exista un city manager care face managementul orasului. E simplu, nu e nimic complicat.

City managerul de Bucuresti o sa-l aduc fix de la Chicago. Fostul city manager la Chicago.

Prigoana: Oprescu a gasit o gramada de idioti in Bucuresti care il cred

Pe de alta parte, mai spuneti si ca aproximativ 80% din cei care folosesc mijloacele de transport in comun nu platesc contravaloarea calatoriei. N-ar fi mai corect sa propuneti solutii pentru reducerea numarului celor care calatoresc ilegal in prezent, diminuand astfel si procentul de 66% cu care este subventionat RATB?

Dar nu era problema pecuniara, nu ati inteles nici dvs. Nu e problema ca nu vin banii la buget, problema e calea pentru descongestionarea circulatiei. Ca sa descongestionezi circulatia, faci transportul public gratuit, gestionezi parcarile cum trebuie gestionate ele de catre Primaria Capitalei - cu taxa, cu scanere, cu plata prin sms. Atunci nu o sa-i mai convina unui functionar care vine la Ministerul Agriculturii, aici in centru, si parcheaza pe o strada laterala, sa-si tina masina cand costa 20 de lei parcarea in opt ore. Atunci o sa foloseasca transportul in comun, pentru ca e gratuit.

E un complex, dar dvs ati inteles doar ca trebuie sa fie gratis. Da, trebuie sa fie gratis pentru descongestionarea circulatiei. Asta e scopul principal, plus ca in subsidiar avem poluarea. Pentru ca in momentul in care autobuzul se plimba gol, el produce noxe oricum, chit ca sunt calatori in autobuze, chit ca nu sunt calatori. In momentul de fata, nefiind gratuit, nefiind parcarile cu taxa, cetateanul vine cu masina si avem o dubla poluare, si cu autobuzul care circula gol si cu masina lui care vine si polueaza.

Conceptul asta e mult mai general si foarte greu de inteles. Lumea a crezut ca e o masura populista sa ajunga Prigoana primar. Nu, nici pe departe. E un complex.

Diferit intre mine si Sorin Oprescu e ca el a venit cu o suta de puncte acum patru ani din care nu a realizat niciunul, laudandu-se numai cu proiecte care s-au terminat la el in mandat. Niciunul din cele o suta de puncte, autostrada suspendata, spital, esplanada si ce mai vreti dvs.

Luati oricare din acele o suta de puncte si vedeti daca s-a realizat. Da, s-a realizat, din 11.000 de parcari promise s-au facut 240 (Silviu Prigoana aplauda - n.red.) si din 44.000 de locuinte sociale s-au realizat 125 (Silviu Prigoana aplauda din nou in semn ironic - n.red.). Despre asta discutam.

Eu vreau ca orasul in care traiesc, locuiesc si respir sa-mi asigure confort. Nu pot ca sa umblu cu o masca de oxigen, eu vreau sa rezolv pentru toata lumea problemele de poluare, de confort, de siguranta etc. Pai ce este mizeria asta? Dupa 22 de ani de la Revolutie e plin de caini comunitari. Am si inventat o denumire, caine comunitar. Ce inseamna prostia asta? Cainele trebuie sa aiba stapan. E lege clara, nu are stapan, in adapost cu el, la revedere, nu stam de vorba.

40.000 de cetateni au fost muscati in patru ani. Mai aveti impresia ca ei il mai voteaza pe Oprescu cand cap de afis si la el acum patru ani era rezolvarea problemei cainilor? Cum a rezolvat-o? Vrea acum sa o rezolve prin adapostul prietenului fiului sau? Ma rog, e treaba lor, pana la urma chiar nu ma intereseaza, e problena lui personala ce vrea sa faca.

Dar el in mandatul asta nu a rezolvat absolut nimic. Nu poti sa iesi pe afisele electorale cu stadionul care nu iti apartine tie ca proiect, nu poti sa apari cu Pasajul Basarab cand nu iti apartine tie. Nu poti sa faci chestiile astea ca nu e nimeni idiot, eu cel putin nu sunt. Aaa, ca a gasit o gramada de idioti in Bucuresti care il cred... le urez succes.

Cum o sa convingeti functionarul de la Ministerul Agriculturii de care ati amintit sa vina totusi cu transportul in comun in conditiile in care Ministerul Agriculturii o sa faca o parcare doar pentru el si pentru alti cativa alti functionari cu statut special. Cum rezolva primarul general Silviu Prigoana problema parcarilor pe care fiecare institutie si le va inventa?

Nu o sa primeasca autorizatie de la primarul general Silviu Prigoana de ocupare a domeniului public. E foarte simplu, cand o sa vina ministrul Agriculturii sau un functionar din minister sa-mi ceara ca perimetrul ministerului sa primeasca autorizatie de parcare gratuita pentru institutie ... sa o creada ei. Nu vor primi de la primarul general Silviu Prigoana. Domeniul public este al tuturor cetatenilor, la revedere. Stiu unde voiai tu sa bati cu povestea, dar nu m-ai inhatat. Nu stam de vorba, domeniul public e domeniul public. Si ministrul Agriculturii poate parca pe domeniul public contra sumei de un leu si 30 de bani timp de o ora.

E o chestie automata care se intampla, cu o platforma digitala care gestioneaza, si tu cand vii din Drumul Taberei in centru si vrei sa parchezi undeva pui parcare zona centrala, parcarile, cele 9.000 care sunt pe domeniul public vor fi inventariate si tie iti spune ca daca vrei in zona Cocor parcare libera gasesti la 743. Daca o vede prin camerele de supraveghere ca s-a ocupat, te anunta care este urmatoarea libera in zona.

E foarte simplu, softurile sunt cumparate, sunt neimplementate. Implementand un asemenea soft nu se mai lucreaza cu bani, cu cash-ul la geamantan, se lucreaza cu factura telefonica. Dvs platiti pe factura telefonica si compania telefonica trimite banii in contul Primariei. Nu genti cu bani, bilete, taxare sau chestii de astea. Astea se termina, suntem tara civilizata, scrie pe noi Europa 2012, ce dracu'?.

Sloganul dvs este "Prigoana face curatenie". Ati promis ca faceti curatenie la nivelul strazii, acolo de unde o sa strangeti cainii fara stapan, unde o sa aspirati, unde o sa gasiti solutii pentru descongestionarea traficului, dar nu v-am auzit vorbind despre "curatenia" care ar trebui facuta in aer, acolo unde sunt bannere si panouri de tot felul unele peste altele, pe unde isi trage fiecare cate un cablu etc

Cu cablurile trebuia sa fie terminata povestea anul trecut, dar s-a prelungit contractul din cauza ca societatea care se ocupa a facut ceva acte aditionale cu Primaria Capitalei. Eu nu am cunostinta de ele. Cand voi fi primar general, intr-un an de zile e rezolvat cazul.

Panotajul pe cladiri va ramane doar pentru motive umanitare si culturale, atat, fara reclame comerciale.

Si cele de pe stalpi?

Pentru campaniile electorale se da aprobare pentru steagurile care se pun pe stalpi, in niciun caz afise lipite pe pereti si stalpi. Asta dispare cu desavarsire din municipiul Bucuresti, cand voi fi eu primar, cand or fi altii vom avea aceeasi mocirla, ne vom tavali si ne vom tangui si vom plange din patru in patru ani ca nu ni s-a rezolvat problema.

Alegeri Bucuresti 2012

Vreti sa creati benzi speciale pentru RATB pentru incurajarea folosirii transportului public. Cum o sa delimitati aceste benzi?

Cu bordura. Va dau un exemplu, linia lui 41 trebuie facuta la nivel si pe zona respectiva sa circule si tramvai si salvare si pompieri si taximetrele care sunt asimilate transportului public.

Nu va este teama ca numele dvs o sa fie asociat cu cel al unui fost primar general care a pus borduri in tot Bucurestiul? Acesta le-a pus pe margine, dvs o sa le puneti pe mijlocul carosabilului

E vorba de delimitare. Bordurile mele nici nu se numesc borduri, se numesc separatoare de banda. Sunt separatoare de banda fluorescente care nu seamana cu mututoaiele alea idioate, sunt niste chestii din otel si beton. Nu au nicio legatura cu bordurile, e cu totul si cu totul separat.

Prigoana: Cei care au decis si cei care au trasat pistele de biciclete pe trotuar, niste cretini

Teoretic, in Bucuresti exista cativa zeci de kilometri de piste de biciclete, dar sunt trasate aiurea pe trotuare si sunt blocate de zeci de masini parcate pe ele. O sa faceti altele?

Ce avem in momentul de fata e o prostie. Sunt piste de prostie care se termina in copaci, in statiile de autobuz, se termina unde vrei si unde nu vrei. Problema e ca ele au fost marcate idiot. Niste cretini, idioti, din punctul meu de vedere, au luat dreptul cetateanului de a se plimba pe spatiul lui, trotuarul.

Pe trotuar trebuie sa se plimbe pietonii, nu bicicletele si alte dracovenii, alea trebuie sa aiba benzi speciale pe carosabil. Pe carosabil se face, ca in orice tara cu apa calda permanent, o banda speciala unde circula bicicletele. In niciun caz pe trotuar, unde sunt copii, sunt mame cu carucioare, sunt oameni in varsta etc.

Vine unul cu bicicleta, ca e dreptul lui pentru ca i-a marcat traseul de bicicleta, si iti calca copilul. Il calca pur su simplu pentru ca e dreptul lui, pentru ca e banda de bicicleta, e o prostie fara margini.

Alegeri Locale 2012

Din punctul meu de vedere au fost niste cretini si cei care au luat hotararea sa marcheze trasee de biciclete pe trotuare si cei care au tras liniile pana la urma. Avem doua tipuri de cretini in momentul de fata in aceasta minunata tara. Se redeseneaza cu totul pe carosabil, in niciun caz pistele de biciclete nu au ce cauta pe trotuare.

Separat de benzile pentru mijloacele de transport in comun?

Absolut separat. Nu au nicio legatura. Nu pot sa pui pista de bicicleta pe banda de transport in comun pentru ca incurca treaba. Circulatia autovehiculelor de transport in comun trebuie sa aiba o medie de circulatie inspre 40-50 de km pe ora. Nu te poti juca cu lucrurile astea. Exista comisia de circulatie si impreuna vom rezolva problema asta cu benzile speciale.

Prigoana: E o prostie daramarea gardului de la Palatul Parlamentului, nu stiu cine a putut veni cu o astfel de idee

Va rog sa-mi spunti trei institutii, companii, obiective turistice etc, care in prezent nu sunt la PMB, dar pe care le-ati vrea in administrarea dvs ca primar general

Palatul Parlamentului, care in momentul de fata nu e la PMB, e asa pe jumatate la RA-APPS, dar si la constructor ca nu e predat.

As dori sa smulg de la Ministerul Culturii foarte multe edificii care sunt in momentul de fata la ei, ca sa pot sa dezvolt partea de turism. Cetateanul care vine in Romania nu vine sa manance si sa bea, asta are si acasa. In niciun caz nu vine sa vada frunze, au si ei paduri. Brandul de tara e Casa Poporului!

Daramati si gardul?

Nu, asta e o prostie. Nu stiu cine a inventat chestia cu daramatul gardului. Gardul respectiv nu e un gard, e un pinten care tine un deal. In momentul in care dai jos gardul ala, tot pamantul iti vine in strada. Acolo e un pinten de beton, numai ca i se spune impropriu gard. El trebuie sa ramana acolo, nu este niciun fel de problema.

Clotilde Armand l-a prezentat pe noul City Manager al Sectorului 1. CV-ul si cariera lui Ciprian Barna

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Silviu Prigoana candidat Primarie, #city manager Bucuresti Chicago, #Prigoana benzi biciclete, #Prigoana borduri delimitare benzi RATB , #PDL