Opinii: Prigonisme de siluit presa

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 23:03
3020 citiri
Opinii: Prigonisme de siluit presa
foto:

"Ne preocupa mult in zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer si apa, insa nu facem mai nimic pentru a reduce otrava informationala. In Romania, presa este libera si este bine ca este asa. Insa in acelasi mod in care nu reusim sa beneficiem doar de partea pozitiva a libertatii in viata de zi cu zi, nu reusim sa avem doar o presa de informare sau opinie si suportam, nu de putine ori, elemente de presa denigratoare, insultatoare sau calomnioasa...".

Asa incepe expunerea de motive atasata la initiativa parlamentara de modificare a legii audiovizualului, prin care presa scrisa si online ar fi siluita ca-n comunism.

Astfel de apucaturi sunt de neconceput intr-un sistem democratic, daca in Romania mai avem asa ceva. Un grup de deputati PD-L ar dori trecerea media scrisa si electronica, mai putin blogurile, sub inventarul unui organism similar Consiliului National al Audiovizualului si obligativitatea trusturilor de a obtine licenta de functionare, valabila timp de sapte ani, precum si posibilitatea retragerii acesteia, pe o perioada de 1, 3 sau 6 luni, in oricare moment ar decide echivalentul CNA.

Initiatorul acestei bizarerii este, in mod curios, creatorul de media Silviu Prigoana, devenit ostil libertatii cuvantului de cand a devenit politician. Altminteri, Prigoana este un personaj pitoresc, dar nu intr-atat incat sa faca deosebirea dintre deonotologia asumata si abuz.

Cine "suportam" denigrarea, calomnia? Necititorul de presa sau el, politicianul?

In textul introductiv al expunerii de motive, exista un termen nedefinit explicit: "suportam". Suportam cine? Este limpede ca nu se refera la populatia Romaniei, mai ales cea necititoare de presa, ci, avand in vedere zona din care vine Prigoana, lezarea vizeaza clasa politica. Si, pentru ca detine o majoritate relaxanta, politicul gandeste sa supuna media scrisa unui control excesiv.

Nimeni nu spune ca jurnalistul sau patronul de presa nu trebuie sa aiba niste limite. In clipa in care scapa boii de acasa, in sensul de a calomnia voluntar o persoana publica, fara sa aiba dovezi, dincolo de dreptul la replica, partea vatamata are la dispozitie calea de atac in justitie, semnatarul unui articol putand risca libertatea, daca este atat de rau-voitor si inconstient.

Introducerea unul control suplimentar, de genul unui CNA, sa zicem ca nu ar deranja foarte mult pe nimeni. Dar devine absolut periculoasa aceasta supunere, in clipa in care ii oferi CNA, de regula numit politic, libertatea de a se substitui justitiei si de a decide cand este sau nu denigrata sau calomniata o persoana.

Ce e calomnie?

De exemplu, in cazul lui Silviu Prigoana, o fi calomnie ceea ce presa din Ploiesti tipa de o luna si ceva, cum ca firma Rosal, a fiului demnitarului, umfla nejustificat tarifele la salubritate?

In raport cu un jurnalist, un om politic, mai ales daca face parte din partidul care numeste componenta echivalentului CNA pentru presa scrisa, este infinit mai puternic si-l va strivi la orice ora din zi si din noapte si fara prevederi exprese intr-o lege de reglementare a activitatii editoriale.

Pe de alta parte, ia sa vedem, cum va fi acordata sau nu o licenta de functionare pentru un ziar, date fiind stiute naravurile romanesti si mai ales ale politicului, strecurat pana si in farfuria cu mancare a romanului?

Nu cumva va fi efectuata o triere severa: tu esti cu noi, treci, tu esti impotriva noastra, mai stai? Nu cumva politicul va controla media fix prin acest mijloc de constrangere?

Apoi, daca o persoana se socoteste calomniata, cum va determina organismul de supraveghere sa actioneze, in sensul retragerii licentei? Cumva, tot asa: ziarul ala e al nostru, nu-i suspendam activitatea; ala este al dusmanului politic, pe el!

Va obliga cineva sa fiti persoane publice?

Printre semnatarii initiativei se regaseste inca un fost patron de presa, e adevarat, intotdeauna prin interpusi, deputatul de Prahova, Florin Anghel.

Domnia sa a detinut intai un post local de televiziune la Campina, apoi un ziar judetean, inchis si deschis de vreo trei ori, a facut o escapada si pe la localul Antena 1.

Este cel putin ciudat ca un om de dreapta sa aiba asa puternice porniri de extrema stanga, semnand o initiativa care limiteaza libertatea altora, libertate de care, in schimb, domnia sa se bucura.

Pentru ambele persoane, exista o uriasa posibilitate pentru a nu mai "suporta otrava informationala, denigrarea, calomnia etc.": se pot retrage din politica.

Statutul de persoane publice si l-au asumat deliberat. Nu a stat nimeni cu pistolul la tampla dumnealor: daca nu candidezi la deputatie, te impusc.

Propunerea legislativa a mai fost semnata de Alin Popoviciu, Marius Spanu, Doru lese, Brandusa Novac, Iustin Cionca, Adrian Nitu, Corneliu Olar (PD-L), Mate Andras (UDMR) si Tudor Ciuhodaru (UNPR).

Cat despre trecerea TVR International la MAE... Asta e nu mai tine nici macar de excentricitatea lui Prigoana!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege media prigoana, #Silviu Prigoana restrictii media, #prigoana libertatea presei , #stiri Silviu Prigoana