Miracolul Halep (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 14:01
14735 citiri
Miracolul Halep (Opinii)

Succesul fabulos al Simonei Halep, calificata in finala de la Roland Garros, nu este numai exceptional, este miraculos intr-o tara ca Romania, unde performanta nu numai ca nu este stimulata, ci si inhibata prin toate mijlocele cu putinta.

La cateva minute dupa victoria Simonei Halep o auzeam pe dna ministru al Sportului, Gabriela Szabo, spunand ca este un succes pentru Romania si pentru romani. Da, un succes pentru care Romania nu a facut nimic.

Simona Halep a ajuns unde a ajuns pentru ca parintii ei au facut uriase sacrificii financiare, au facut credite pentru a-i finanta pregatirea extrem de scumpa. 2.500-3.000 euro se duc lunar pe rachete, antrenor, preparator fizic, mingi, echipament.

Asta fara participarea la turnee, care presupune si ea o taxa, cazare, bilete de avion. Turneele incep sa aduca bani abia dupa 12-13 ani de asemenea costuri uriase si de participari pe speze proprii la turnee mai mici.

Tot respectul pentru familia Halep care a putut sa duca acest efort urias. Dar cati parinti pot sa o faca? Si cate Simone poate la fel de talentate, poate la fel de determinate, se pierd pe parcurs pentru ca nu isi pot permite sa mearga mai departe?

Fostul antrenor federal Ionel Iovanescu dezvaluia intr-un interviu acordat Ziare.com

o situatie dramatica: "Din cauza situatiei materiale si a costurilor, tot mai putini parinti isi duc copiii la tenis, iar baza de selectie e foarte mica. Se pierd multe talente. Din cauza banilor se pierd si copii care au fost descoperiti, care au inceput sa confirme, dar abandoneaza pentru ca nu isi mai pot permite.

Ati vazut astfel de copii talentati care au abandonat pe parcurs?

Da, exista cazuri. Si sunt adevarate drame. La teminararea junioratului nu mai pot continua pentru ca acolo incep costurile mari odata cu turneele profesioniste".

Stiti ce buget a alocat MTS Federatiei Romane de Tenis pentru acest an? 2 milioane de lei, la care se adauga veniturile proprii. Sigurul ajutor pe care il primesc jucatorii din Romania este sa joace gratuit pe terenurile centrului national. In rest, fiecare cum poate.

Banii Romaniei nu se duc catre acesti copii, catre performanta si valoare. Se duc catre clienti si buzunare private, construiesc imperii de carton.

Si, atunci cand o performanta miraculoasa razbate totusi, un card intreg de politiceni nu mai stie cum sa o vampirizeze si sa se atarne de ea. Parca vad ca Victor Ponta se va sui in primul avion spre Paris pentru a fi si el in tribuna in finala, doar doar i s-o lipi de rever o bucatica din gloria Simonei Halep, o glorie pentru care statul roman nu a facut nimic.

Ca natie ar trebui sa privim nu cu mandrie, ci cu imensa rusine o asemenea performanta pe care nu o meritam pentru ca tara asta nu a facut nimic pentru a o sustine.

Ministrul Sportului spune ca vor incepe lucrarile la o Academie de Tenis. Am mai auzit asta. Lui Ilie Nastase i-a fost atribuita pentru constructia ei baza Vointa din zona Aurel Vlaicu. Nu exista nici azi.

Si atunci nu ne ramane decat sa speram in miracole precum cel oferit de Simona Halep, pentru ca de construit un succes nu suntem in stare.

Dar exista si o parte plina paharului. Simona Halep a castigat impotriva tuturor sanselor, impotriva tuturor obstacolelor si a lipsei de sustinere. Deci se poate. Ceea ce ea a putut putem face, pastrand proportiile, fiecare dintre noi acolo unde ne jucam propriul meci, cat de modest.

Cand exista seriozitate, determinare, profesionalism, cand nu "merge si asa", cand nu micul furtisag de orice fel face legea, performanta e posibila si vine. Si daca fiecare am vrea sa fim putin Simona Halep pe terenul pe care muncim si daca am respecta modelul Halep mai mult decat al pitipoancelor, al parvenitilor, al coruptilor si incompetentilor impostori, probabil ca Romania ar arata altfel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Simona Halep, interzis la Roland Garros? "Ar putea fi ignorată"
Simona Halep, interzis la Roland Garros? "Ar putea fi ignorată"
Clasamentul nu îi permite Simonei Halep să se înscrie la Roland Garros, așa că singura șansă a ei ar fi să primească un wild-card. Simona Halep se pregătește pentru turneul de la...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Simona Halep Roland Garros, #Federatia de tenis, #bani sport , #Roland Garros