Ne-am tinut respiratia si am trait fericirea victoriei impreuna: Nu incetati niciodata sa credeti in visul vostru!

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 12:00
5101 citiri
Ne-am tinut respiratia si am trait fericirea victoriei impreuna: Nu incetati niciodata sa credeti in visul vostru!
Foto: Hepta.ro

In anul Centenarului, Simona Halep a realizat una dintre cele mai importante performante din istoria sportului romanesc, castigand primul ei trofeu de Grand Slam, dupa o finala memorabila cu Sloane Stephens, urmarita cu sufletul la gura de o intreaga natiune.

La 30 de ani distanta de la succesul Virginei Ruzici si la 10 ani distanta de la triumful la juniori, sportiva nascuta la Constanta a facut din nou auzit Imnul Romaniei pe legendara arena Philippe Chatrier.

Dar drumul pana la acesta victorie memorabila n-a fost deloc unul usor. Inainte de a-si trece in palmares primul trofeu de Grand Slam, Simona a pierdut trei finale, doua dintre ele chiar pe zgura pariziana.

Povestea succesului din 2018 nu poate incepe fara cea a infrangerii dureroase din 2017. Intr-o finala in care pornea drept favorita certa, Simona "a reusit" sa fie invinsa de necunoscuta pe atunci Jelena Ostapenko. A fost cu siguranta cea mai dureroasa infrangere din cariera tenimenei romane, dar a fost si una in care Simona a realizat ca trebuie sa lupte cu ea mai mult decat cu adversarele.

"E visul meu sa castig aici, dar poate ca n-a venit inca timpul meu. Voi continua sa muncesc si sa cred", a declarat Simona dupa finala in car a condus cu 6-4, 3-0, dar pe care a pierdut-o. Iar Simona s-a tinut de cuvant, iar un an mai tarziu in capitala Frantei am vazut o tenismena care a reusit sa-si tina emotiile in frau si nu a renuntat la lupta pana la ultima minge a meciului.

Cu inca o finala de Grand Slam pierduta, la Australian Open, Simona pornea totusi favorita la editia din 2018 a Roland Garros-ului. Presiunea era insa mare pe umerii sportivei in varsta de 27 de ani, a carei pozitie in fruntea clasamentului WTA era pusa la indoiala de nume grele din tenisul mondial si chiar de multi romani, tocmai pentru ca nu avea in palmares un turneu de Grand Slam.

Aventura de la Paris a inceput cu o victorie cu set pierdut in fata americancei Alison Riske. A continuat apoi cu un succes usor in fata unei alte reprezentante a Statelor Unite ale Americii, Taylor Townsend, pentru ca in turul trei, Simona s-o invinga la fel de usor pe experimentata nemtoaica Andrea Petkovic. Fara mari emotii, Simo a ajuns, astfel, in optimile de finala, unde a dat peste belgianca Elise Mertens, aflata la cel mai bun start de sezon din cariera. N-a avut insa nicio sansa in fata reprezentantei noastre, pentru care insa greul abia acum incepea.

In sferturile de finala, Simona o avea in fata pe poate cea mai in forma tenismena a momentului, nemtoaica Angelique Kerber, renascuta de la inceperea colaborarii cu fostul antrenor al Simonei, Wim Fissette. Dupa meciul incendiar din semifinale la Australian Open, unde tenismena romana s-a impus dupa ce-a salvat doua mingi de meci, Kerber era pregatita sa-si ia revansa. Iar multi cunoscatori ai tenisului o vedeau favorita pe jucatoarea nascuta la Bremen, mai ales dupa un prim set in care a dominat. Doar ca in fata n-o mai avea pe Simona din 2017, care ar fi renuntat probabil la lupta dupa setul pierdut si ar fi aruncat de cateva ori racheta. De data aceasta, Simona s-a mobilizat si a inceput s-o plimbe pe tot terenul pe Kerber, reusind o revenire spectaculoasa si pregatindu-se pentru o noua semifinala la Paris. Si daca pe partea cealalta de tablou, surprizele se tineau lant, pe partea Simonei adversarele de top jucau din ce in ce mai bine.

Astfel, in semifinale, Simona a intalnit-o pe puternica Garbine Muguruza, castigatoare la Roland Garros in 2016 si considerata de multi experti drept cea mai buna jucatoare de zgura a lumii. Mai mult, iberica o zdrobise pe Maria Sharapova in sferturile de finala, iar la meciurile directe impotriva Simonei conducea cu 3-1, ultima disputa directa fiind castigata categoric de Muguruza cu 6-1, 6-0! O partida de foc pentru Simona, dar una in care aceasta a aratat cat de mult isi doreste un trofeu de Grand Slam. Cu un joc extrem de solid, Simo a spulberat-o pe tenismena cu origini venezuelene si ajungea pentru a 3-a oara in finala Grand Slam-ului din capitala Frantei.

9 iunie 2018 - o zi pentru istorie

Ce a fost mai greu parea ca a trecut si ca Simona nu mai poate fi oprita, mai ales ca oponenta urma sa-i fie americanca Sloane Stephens. Desi sportiva nascuta in Florida se impusese in urma cu cateva luni la US Open, era vazuta drept o tenismena de hard, in niciun caz de zgura, prezenta ei in finala de pe Philippe Chatrier fiind considerata drept o mare surpriza.

Dupa deznodamantul dezamagitor al finalelor cu Jelena Ostapenko si Caroline Wozniacki, intreaga Romaniei era pregatita sa sarbatoareasca in sfarsit triumful Simonei intr-o finala de Grand Slam. Gica Hagi si Gica Popescu s-au deplasat la Paris pentru a o sustine pe Simona, luand loc in tribuna alaturi de familia sportivei si antrenorul Darren Cahill. Acasa, Pro TV a achizitionat drepturile finalei si l-a adus la microfon pe Cristian Tudor Popescu, iar in parcul Herestrau a fost montat un ecran gigant pentru a urmari meciul Simonei. Insa finala n-a fost deloc atat de dezechilibrata pe cat ne asteptam si speram.

Sloane a inceput ca din tun, lasand senzatia ca e capabila sa returneze orice minge, in timp ce Simona, la fel ca-n finala cu Jelena Ostapenko, nu-si asuma niciun risc si arata semnene de nervozitate. Dupa 40 de minute, americanca si-a adjudecat primul set. Dar nu asta ne speria, pentru ca Simona ne-a obisnuit cu reveniri, ci maniera categorica in care Sloane a dominat ostilitatile.

Setul doi a inceput exact in acelasi ritm ca primul, iar cu totii am avut un deja-vu al finalei cu Ostapenko. Simona nu mai era insa Simona din urma cu un an.

"La 3-6, 0-2 mi-am zis ca nu mai am nimic de pierdut si am inceput sa joc agresiv. Asta e, urma sa pierd o noua finala", avea sa dezvaluie Simona dupa finala.

A fost momentul in care Simona a inceput sa-si domine la orice capitol adversara. A fost momentul in care o intreaga natiune a inceput din nou sa creada in victoria sportivei care n-a renuntat nicio clipa la visul ei. A fost cu siguranta si momentul in care Sloane Stephens a realizat ca Simona va lasa o parte din ea pe teren.

"Si-mo-na, Si-mo-na", se auzea din tribune inaintea setului decisiv. Dupa un set doi extrem de echilibrat, tenismena noastra a intrat in setul decisiv mai hotarata ca oricand si Sloane a devenit invizbila intr-o finala atat de mare, pentru ca toti ochii erau atintiti asupra Simonei. Trebuia sa fie finala Simonei, pentru toate momentele dificile prin care a trecut in cariera si pentru toate orele petrecute la antrenament in atingerea acestui obiectiv ce parea de neatins. Si a fost finala Simonei.

5-1 in setul decisiv, 40-30. Simona are minge de meci si serveste. Atat de aproape de victorie, dar parca nu indraznim sa credem, dupa cate am tot vazut. Nici ea parca nu crede ca e atat de aproape. Sloane returneaza in fileu, iar Simona isi pune mainie in cap, apoi le ridica in aer si pare ca rasufla usurata. E apogeul a peste 20 de ani de munca. Acasa, si noi rasuflam usurati, pentru ca victoria Simonei e si a noastra. Pentru ca demonii pe care Simona i-a invins ne chinuie si pe noi. Pentru ca am vazut ca se poate daca-ti doresti cu adevarat.

"Nu incetati niciodata sa credeti in visul vostru", le-a transmis Simona, zilele trecute, celor prezenti la Universitatea de Vest din Timisoara, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa.

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Simona Halep Roland Garros , #Roland Garros
Comentarii
Poza rubencano
rubencano
rank 1
simona e de departe cel mai bun produs romanesc al ultimilor 5 ani !