Simona, cea venita din tara blaturilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 23:54
23432 citiri
Simona, cea venita din tara blaturilor (Opinii)

Simona Halep avea toate motivele sa lase motoarele la turatie minima in meciul cu Ana Ivanovici.

Deja calificata in semifinalele Turneului Campioanelor, avea tot interesul pe de-o parte sa faca un consum minim de energie, pe de alta parte sa o scoata din carti pe Serena Williams, numarul unu mondial.

E drept, ii administrase cea mai severa "corectie" suferita de marea jucatoare in ultimii multi, multi ani, dar cu atat mai mult se putea astepta ca la viitoarea intalnire Serena sa fie si mai grea.

Deci strategic, Simona Halep avea toate motivele sa nu ia niciun set in meciul cu jucatoarea din Serbia. Poate daca gandea asa, era astazi castigatoarea Turneului Campioanelor cu un milion de dolari mai mult in conturi si niste puncte in plus in clasamentul WTA.

Si, totusi, a ales calea curata. Si, pentru asta, victoria ei morala este dincolo de orice victorie putea obtine pe teren in urma unui "joc strategic".

Iar, pentru Romania, Simona Halep a dat o uriasa lectie la care cred ca toti ar trebui sa meditam profund.

Pentru noi blatul si suspiciunea de blat au devenit o banalitate. Aceasta campanie electorala sta, in opinia multora, sub semnul nu numai al unuia, ci al mai multor blaturi. Strategiile nu par menite sa asigure o victorie curata, pe reala viziune, pe proiect, ci pe micul sau marele aranajament. Si asa ne-am obisnuit sa fie de ani de zile.

Viata noastra a fost influentata mai mult de jocurile facute pe sub masa, decat de confruntarile reale. Dosarele penale spectaculoase ale acestor zile ne arata cat de mari erau complicitatile dintre "campionii" politici care intrau in teren pentru lupte pasamite pe viata si pe moarte.

Si iata ca o tanara venita tocmai din tara aceasta sufocata de intelegeri murdare la toate nivelurile a avut curajul sa refuze blatul care ii putea aduce atat de multe avantaje. A preferat sa joace corect, sa castige un set impotriva propriului interes strategic, pana la urma.

A avut curajul sa afirme prin conduita ei ca o victorie obtinuta necinstit nu poate fi preferabila unei infrangeri cinstite. Ca onoarea, demnitatea, curatenia mai exista chiar si in aceasta tara calamitata de i/amoralitate.

Sunt multi tineri pentru care Simona Halep a devenit deja un model de talent, daruire, seriozitate, munca asidua. Cred ca lectia data de ea la Singapore este si mai importanta. A devenit un model moral.

Sunt convinsa ca multi dintre cei infectati de lumea in care traim, educati in spiritul smecheriei, o vor considera naiva. Multora dintre cei pentru care succesul este un scop in sine le este, probabil, ciuda vazand ca prin corectitudinea ei Simona Halep a creat premisele infrangerii din finala.

Dar sper sincer ca vor fi si mai multi cei care vor intelege lectia morala pe care a dat-o, mai ales intr-un moment de cumpana al acestei tari. Nu cred ca si-a propus sa dea aceasta lectie, mi se pare cu mult prea modesta si cuminte pentru asemenea ambitii.

Cred ca pur si simplu a actionat conform propriei constiinte, ceea ce face exemplul cu atat mai valoros.

Sper ca multi dintre tinerii care vad in jurul lor atat de multa mizerie morala sa fie inspirati de modelul moral al Simonei Halep si sa inteleaga ca micul sau marele avantaj de moment nu merita sa-ti vinzi sufletul si onoarea. Si cred ca speranta mea este intemeiata.

Gazeta Sporturilor a initiat un sondaj pe propriul site cu intrebarea "A procedat bine Halep ca n-a facut 'blat' cu Ivanovici si a ajutat-o astfel pe Serena sa se califice in semifinale la Turneul Campioanelor? ". La ora la care scriu, 72% dintre raspunsuri, adica 18 mii erau "da".

"Vreau sa-i multumesc Simonei. Daca ea nu ar fi castigat acel set cu Ana Ivanovici, eu nu as mai fi fost aici", a spus Serena Williams, cu trofeul in brate.

Sunt vorbe care au facut inconjurul lumii si care fac din Simona Halep marea invingatoare a Turneului Campioanelor si un minunat reper moral de care Romania avea atat de multa nevoie.

Simona, venita din tara blaturilor, a spus lumii o poveste frumoasa despre curatenie morala.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Simona Halep Serena Williams Turneul Campioanelor, #Halep blat Williams, #Halep blat Ivanovici , #Turneul Campioanelor
Comentarii