Perfomanta Simonei Halep, fabuloasa pentru o tara ca Romania Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 12:10
6667 citiri
Perfomanta Simonei Halep, fabuloasa pentru o tara ca Romania Interviu

Si sa fie un al doilea Ilie Nastase, un copil sarac are sanse minime sa razbeasca in marea performanta din tenis.

O spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, antrenorul de tenis Ioan Iovanescu, fost antrenor federal care a lucrat cu nume importante alte tenisului feminin romanesc, intre care Raluca Olaru si Alexandra Dulgheru.

Pana sa ajunga sa confirme, adica el putin 12-13 ani, un jucator trebuie sa reziste singur din punct de vedere financiar, iar costurile sunt foarte mari. Federatia primeste bani foarte putini de la buget, veniturile proprii sunt infime, si banii sunt dirijati mai mult catre cei care au deja rezultate.

Asa ca tot mai putini parinti isi duc copii la tenis, baza de selectie e tot mai mica, se pierd foarte multe talente, unele chiar si dupa ce au inceput sa aiba primele rezultate in anii junioratului, spune antrenorul Iovanescu.

In interviul acordat Ziare.com, Ioan Iovanescu a vorbit despre performanta Simonei Halep, pe care o cunoaste de mica si despre ceea ce o diferentiaza de restul jucatoarelor: "Simona are mental de Federer!"

Ce e in spatele unei victorii ca a Simonei Halep? Nu am sa va intreb de munca, de ea se tot vorbeste. Am sa va intreb de investitie.

O investitie foarte mare. Pana sa ajungi la ea dureaza mult, iar costurile sunt enorme. Tenisul este un sport foarte costisitor dintr-un bun inceput. La 5-6 ani cand incepi tenisul, costurile sunt mai mici - antrenorul, terenul, mingile, niste incaltari.

Odata cu varsta si cu cresterea performantei, costurile cresc insa foate mult. Forta sportivei, a sportivului, creste, loveste mai puternic, deci are nevoie de mai multe rachete. Incepe sa creasca numarul antrenamentelor, echipamentul se uzeaza mai usor. Incepe pregatirea fizica cu un preparator fizic specializat.

La noi in urma cu cativa ani nu existau deloc asemenea preparatori si acum sunt foarte putini si foarte scumpi. Mentalul este si el esential in tenis si el trebuie antrenat, de aceea au aparut asa numitii "mental coach". II invata pe sportiv sa faca fata din punct de vedere psihic, incepand cu chestiunile de baza: sa se relaxeze, sa se concentreze.

Legat de rachete, racordaje si echipamente se fac contracte internationale pentru varfuri. Simona Halep are astfel de contracte. Dar Romania nu e o piata tentanta pentru niciun mare producator de echipament sportiv. Ei sponsorizeaza, dar vor sa li se intoarca profitul prin vanzari. Cea mai buna junioara a noastra e pe locul 31 mondial si nu are niciun contract pe echipament. In schimb sportive din Germania cu mult mai prost clasate au cotracte pe echipament complet.

Si, in sfarsit, apar turneele si acoloa sunt si costurile cele mai mari.

Dar turneele nu aduc si bani?

Primele turnee profesioniste mici sunt doar consumatoare de bani, nu aduc profit. Si mai rau este ca in tara nu exista concursuri puternice, care sa-i tina pe cei care fac pasul de la juniorat la seniorat. Turneele sunt foarte putine fara premii, ca sa il ajute pe un tanar de 17-18 ani sa reziste cu castigul din tenis.

Asa ca un tanar talentat trebuie sa razbata sigur pana il remarca cineva, adica vreo 12-13 ani in care sa joace, sa participe la turnee.

In conditiile acestea, performanta in tenis pare rezervata copiiilor care au sansa unor parinti care ii pot sustine financiar. Un copil sarac, dar cu talentul lui Ilie Nastase are vreo sansa sa razbata?

Putine sanse pentru ca implicarea cluburilor si a federatiei e mica la nvielul acesta. In Romania au disparut dupa '90 foarte multe dintre "laboratoarele" care pregateau sportivi. Nu se mai aloca bani pentru sport. E foarte bine ca dl. ministru Banicioiu s-a dus la Sofia sa vada finala castigata de Simona Halep. Il felicit ca s-a dus, dar tenisul, desi e sport olimpic primeste un buget foarte mic. Din el e foarte greu sa ajuti pe toata lumea si atunci banii merg mai mult spre cei care au deja niste rezultate.

Din pacate in Romania numarul sportivilor legitimati e mic. Din cauza situatiei materiale si a costurilor, tot mai putini parinti isi duc copiii la tenis, iar baza de selectie e foarte mica. Se pierd multe talente. Din cauza banilor se pierd si copii care au fost descoperiti care au inceput sa confirme, dar abandoneaza pentru ca nu isi mai pot permite.

Ati vazut astfel de copii talentati care au abandonat pe parcurs?

Da, exista cazuri. Si sunt adevarate drame. La teminararea junioratului nu mai pot continua pentru ca acolo incep costurile mari odata cu cu turneele profesioniste.

Cum se intampla in alte tari cu tenis foarte puternic? In Franta, in Spania.

Succesele mari se bazeaza pe investitii mari. Franta are o situatie speciala, pentru ca tot castigul de la Roland Gaross se duce in bugetul federatiei, adica niste milioane de euro. Spania a avut o politica extrem de sanatoasa. Acum 12-15 ani au investit enorm in sport. Si nu numai in tenis, ci si in baschet, in fotbal, in sporturile care le aduc acum foarte mari satisfactii.

Am fost des in Spania si nu exista orasel in care sa nu fie club. Am fost acum intr-un orasel de 130 de mii de oameni cu trei cluburi de tenis. Clubul unde am fost noi are 14 terenuri de tenis de zgura, 3 de hard, piscina, o sala de pregatire fizica cum nu avem nici la centrul national. Asa arata orice club mic din Spania, nu ma refer la cele mari din Barcelona si Valencia.

Cand ai o baza materiala de genul acesta si posibilitatea de a aduce copii catre tenis este mare. Plus ca intr-o tara care are doi jucatori in primii 10 si nici nu stiu cati in pima suta, care castiga Cupa Davis sunt modele puternice. La noi e si vina presei pentru ca ele lipsesc. Sunt multe voci care spun ca sport in Romania inseamna fotbal. Dar si restul ar trebuie mai bagate in seama.

Sa va dau un exemplu. In Spania am fost cu echipa nationala de fete de 18 ani la campionatele europene pe echipe. Am iesit vicecampioane, o performanta mare mai ales daca ne gandim ca de cand exista aceasta competitie, adica de 27 de ani, Romania nu a ajuns in primele 4. Fetele din prima suta, Simona (Halep - n.red), Sorana (Carstea - n. red.), Monica (Niculescu- n.red.) au si urmase pentru ca exista o generatie foarte buna de junioare, care au sanse.

Federatia de tenis nu ar trebui sa aiba o mai mare implicare?

Federatia are foarte putini bani. Are un buget de la minister completat in ultimii ani cu o mica particica din venituri proprii, din incheierea terenurilor. Dar e o suma mica. Si din acesti bani foarte putini incearca sa ajute in principal varfurile.

Simona a venit de la 17 ani la Bucuresti si de atunci a stat intr-un camin hotel la Olimpia, nu in puf, dar a avut facilitati de la federatie. Toate fetele din prima suta, din loturile de juniori si junioare, joaca gratuit pe terenurile centrului national. Pentru junioare exista si antrenori, senioarele au antrenorii lor privati. Sunt sume mari totusi.

O cunoasteti pe Simona Halep.

De mica.

Ce o face diferita? E mai talentata, mai tenace?

Talentate sunt toate. Nu poti sa ajungi altfel in prima suta mondiala. Simona are intr-adevar o tenacitate si o ambitie deosebite. Dar anul acesta a mai fost ceva: a simtit placerea tenisului.

Tenisul e un sport greu mental si emotional. Exista tot felul de lucruri care te pot apasa in momente de miza: nu vrei sa pierzi, nu vrei sa dezamagesti, cand ajungi sus ai puncte de aparat si presiunea devine mare. Si pentru Simona va fi greu anul viitor sa-si apere punctele. Simona n-a glumit cand a zis ca se duce acasa sa doarma. Nu va imaginati ce consum mental inseamna ce a facut ea la Moscova si Sofia. Perfomanta ei de anul acesta este fabuloasa pentru a tara ca Romania.

In conditiile acestui consum si al castigului pe care deja l-a inregistrat, un milion de dolari inteleg, nu exista riscul sa renunte. S-au mai vazut vazuri celebre.

Nu milion de dolari nu e castig net. Din aceste premii se scade de la inceput impozitul. Apoi costurile, cum va spuneam foarte mari la acest nivel. Plata echipei, antrenor, preparator, partener de antrenament etc, inseamna zeci de mii de euro. Apoi este costul biletelor de avion pentru turnee nu numai pentru ea, ci pentru intreaga echipa. Din fericire la turneele mari, masa si cazarea pentru jucatoare si antrenor sunt asigurate de organizatori.

Revenind la riscul de retragere, teoretic el exista, depinde de mentalul fiecaruia. Ce il face pe Federer la 32 de ani, cu palmaresul si averea lui, sa continue? E drept, exista si exemplul unei jucatoare din Canada de 21 de ani care anul s-a lasat de tenis dupa ce de-abia ajunsese in primele 30, pentru ca a primit niste amenintari pe un site de socializare.

Simona ce mental are? De Federer?

Simona are mental de Federer, cu siguranta. O cunosc de mica si stiu ca are o placere extraordinara de a juca tenis. Acolo se simte ea cel mai bine. Nu va renunta. Eu ma astept ca in perioada urmatoare sa continue sa urce si sa joace si mai bine. A constatat ca poate sa joace cu oricine. Simona nu renuntat niciodata si lupta intotdeauna pana la capat.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#tenis performanta Simona Halep, #Federatia Romana de Tenis buget , #WTA