Simona Halep nu datoreaza nimic Romaniei (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 07:24
28677 citiri
Simona Halep nu datoreaza nimic Romaniei (Opinii)
Foto: Facebook/ Simona Halep

Refuzul, in mare parte justificat, al Simonei Halep de a evolua in echipa de Fed Cup a Romaniei in meciul din Canada a provocat dispute aprinse in societatea romaneasca, numarul 3 WTA fiind criticata, oarecum surprinzator, chiar de oameni din sport, care ar trebui sa stie ce inseamna inalta performanta.

Discutia despre datoria Simonei Halep fata de Romania nu ar trebui sa existe din principiu, pentru ca dragostea de tara nu este un sentiment care se impune prin presiunea publica, ci se dobandeste de fiecare in parte, in proportii diferite. Te nasti roman sau american sau rus, insa iti iubesti tara abia dupa ce ajungi la maturitate si poti discerne anumite lucruri.

In cazul Simonei nu se poate vorbi nici macar despre o datorie morala fata de Romania, tenisul fiind un sport in care statul nostru investeste putin spre deloc, iar jucatorii fac eforturi uriase in tentativa de a ajunge la marea performanta.

Asadar, Romania nu i-a dat nimic Simonei Halep pentru a-i putea pretinde acum devotament total. Romania nu i-a platit Simonei antrenorii sau deplasarile, Romania nu i-a asigurat nici macar terenuri de tenis decente, ea fiind nevoita sa se descurce de una singura.

Romania este chiar ipocrita, adoptand-o pe Halep ca simbol national abia dupa ce aceasta a atins performantele uimitoare de acum. De ce nu sunt aceleasi pretentii de la Andreea Rosca (exemplu luat la intamplare, fara intentie de a o jigni pe aceasta), locul 1.066 in clasamentul WTA?

Este foarte usor sa ai un idol atunci cand respectivul sau respectiva se afla in top, insa este infinit mai greu sa iti cresti idolii, sa investesti in ei, inclusiv bani, in speranta ca peste ani vor deveni cei mai buni.

Daca Simona Halep nu datoreaza nimic Romaniei, Romania ii datoreaza Simonei Halep recunostinta. Ba chiar si scuze pentru atitudinea unora din ultimele zile.

Aceasta fata, care are un bun simt extraordinar, cum rar se vede, s-a lasat adoptata de noi fara nici cel mai mic comentariu. Nu ne-a reprosat ca n-am ajutat-o cand era doar o junioara talentata, nu ne-a scos ochii cu toate greutatile pe care le-a intampinat in drumul spre succes. In schimb, ea a vorbit la superlativ, de fiecare data, despre tara noastra, ne-a laudat si pe noi, desi uneori nu meritam acest lucru, si s-a mandrit de fiecare data cu originea ei.

Asa cum a spus si ea, intr-o interventie exceptionala, pe marile arene de tenis ale planetei, atunci cand joaca, se anunta Simona Halep - Romania.

Poate fi acuzata Simona Halep de lipsa de patriotism? - sondaj Ziare.com

Retragerea de la Fed Cup nu trebuie privita din perspectiva fotbalului sau a altui sport de echipa. Tenisul este un sport individual, iar intrecerile nationale - Cupa Davis si Fed Cup - sunt cumva in plan secund pentru mai toti sportivii de top. Asadar, aceasta retragere este, pana la urma, una fireasca.

Simona, ca si noi toti de altfel, vrea sa castige un turneu de Grand Slam. Cele mai mari sanse de a se impune le are la Roland Garros. Cum in capitala Frantei se joaca pe zgura, orice tenismen care se respecta isi stabileste un program care sa ii permita adaptarea jocului la aceasta suprafata. Iar in cadrul acestui program, turneul de la Stuttgart reprezinta o borna importanta.

Cat priveste banii, Stuttgartul ofera premii considerabil mai mici decat cele pe care Halep le-a incasat deja in acest an dupa ce s-a impus la Dubai si Indian Wells. Astfel, ca cineva sa spuna ca ea refuza sa reprezinte Romania pentru banii din Germania este o imensa prostie.

In fine, sa nu uitam de partida din Fed Cup. Una importanta, care ar permite Romaniei sa intre in Grupa Mondiala. Importanta, dar nu dificila. Cu exceptia lui Genie Bouchard, care nu a confirmat prezenta si are sanse mari sa lipseasca de asemenea, canadienii au jucatoare slabe, pe care Irina Begu, Alexandra Dulgheru sau Andreea Mitu le pot invinge fara prea mari probleme fara ajutorul Simonei.

Raman insa doua intrebari: daca Halep va castiga in acest an Roland Garrosul, dupa ce a refuzat sa reprezinte Romania in Fed Cup, romanii, in frunte poate cu Ilie Nastase, seful COSR si ministrul Sportului, se vor bucura si vor prezenta succesul ca pe o mare realizare romaneasca? Si cati isi vor mai aminti ca Simona n-a jucat in Fed Cup?

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Simona Halep Romania, #Simona Halep Fed Cup, #Simona Halep Romania Fed Cup , #WTA