Moroiul care trebuie ucis. Marea manipulare a unei desecretizari inutile

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Mai 2017, ora 07:45
11169 citiri
Moroiul care trebuie ucis. Marea manipulare a unei desecretizari inutile

Nu pot decat sa salut faptul ca, dupa o prima declaratie cam pripita privind desecretizarea arhivei SIPA, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, da semne ca evita la limita capcana care i-a fost intinsa in chestiunea desecretizarii arhivei SIPA, readusa la suprafata cu un scop care mi se pare foarte transparent - ridicarea nivelului de presiune asupra magistratilor.

Arhiva SIPA este una dintre fantomele care bantuie societatea romaneasca si care, fara indoiala, trebuie sa-si gaseasca mormantul definitiv. Dar cred ca solutia cea mai proasta la care se putea recurge in acest moment era desecretizarea rapida a documentelor aflate acum sub sigiliu in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Si asta pentru ca, dupa cum a subliniat repetat fostul ministru Catalin Predoiu, ce e in acea arhiva aceea cu adevarat nu e deloc clar. Ar putea fi informatii sau doar barfe despre viata intima a judecatorilor, dupa cum spune judecatorul Cristi Danilet, dar ar putea fi si informatii cu relevanta pentru siguranta nationala, ar putea fi documente de serviciu ale fostilor angajati ai SIPA si cine stie ce alte lucruri.

A desecretiza de-a valma toate acestea mi s-ar parea o nebunie din motive pe care nici nu cred ca trebuie sa le mai explic, fara a servi niciunui inters public legitim. Ba dimpotriva, as zice ca descretizarea lor ar putea provoca prejudicii majore pentru interesele publice si cele private.

In privinta informatiilor pe care le detine arhiva avem, pe langa ceea ce spune judecatorul Danilet, un indiciu extem de relavant.

Catalin Predoiu povesteste ca tot cautand o solutie pentru arhiva SIPA a initiat discutii cu diferite institutii din zona securitatii nationale, SRI, SIE, Ministerul de Interne. Care institutii nu au au manifestat niciun interes sa preia arhiva SIPA. Oare de ce?

Ma gandesc ca, daca acolo erau intr-adevar lucruri serioase sau daca existau macar suspiciuni rezonabile ca ar fi vorba despre lucruri serioase, cu relevanta pentru securitatea nationala, pentru mersul Justitiei, SRI, de exemplu, ar fi avut tot interesul sa o ia in custodie ca sa securizeze ceea ce trebuia securizat.

Si asta e valabil chiar daca plecam de la premisa ca SRI era tartorul Justitiei, o marota larg raspandita. Daca in arhiva aceea s-ar afla informatii despre eventuali ofiteri acoperiti in randurile magistratilor sau despre santajarea unor judecatori sau procurori, chiar credeti ca SRI ar fi avut cel mai mic interes sa lase informatiile acestea extrem de sensibile la latitudinea unui ministru al Justitiei, caruia daca intr-o zi ii tuna sa le desecretizeze si sa le puna pe site? Sa fim seriosi.

Cu cat informatiile din arhiva erau mai sensibile, cu atat mai mare ar fi fost batalia pentru ea.

Deci e de presupus ca in arhiva SIPA se afla mai mult informatii fara relevanta in zona securitatii nationale: amanti, certuri, vicii, vieti de oameni carora tot ce este omensc nu are cum sa le fie pana la urma strain.

Si nici nu e neaparat nevoie sa fie dovezi, pot fi si barfe, chestiuni colportate care, odata ajunse la urechile unui angajat SIPA, adevarate sau false, sa fi fost consemnate undeva, iar acum sa poata distruge vieti.

Nu vad niciun interes public ca aceste intimitati sa devina un spectacol de chiloti atarnati in vazul multimilor si care sa provoaca mari daune private.

Pe de alta parte, eu nu pot exclude copierea sau chiar sustragerea unor documente din arhiva inainte de sigilarea ei.

Insa pana acum era mai greu ca ele sa fie folosite ca instrumente de santaj pentru simplu motiv ca erau secretizate. Simpla lor publicare reprezenta o infractiune care atragea automat si o ancheta privitoare la felul in care au fost obtinute.

De-abia daca sunt desecretizate, cine le detine/obtine le poate folosi fara risc penal. Ceea ce e publicabil poate fi obiect de santaj.

Cine sa aiba asemenea copii? Nu stiu. Dar e destul de clar ca ele nu puteau fi realizate decat inainte de sigilarea arhivei pentru ca dupa mutarea la ANP, dupa cum spune Catalin Predoiu, nu a mai intrat nimeni in ea.

Si mai vad cine a declansat scandalul condus spre o presiune pentru desecretizare: Dan Andronic. Adica un inculpat care in cateva luni poate intra la puscarie, in functie de decizia unor judecatori, despre care pot sau nu exista informatii intime in arhiva SIPA.

Cine mai e Dan Andronic? Un apropiat al lui Traian Basescu, presedinte al Romaniei si inainte de sigilarea arhivei SIPA, tata, frate, socru, unchi si prieten apropiat al unor inculpati/inculpate/condamnati.

Ar avea acesti oameni un interes major sa poata pune presiune pe magistrati agitand moroiul? Eu zic ca da. Care magistrati? A zis chiar Dan Andronic: de rang inalt, Curte de Apel si ICCJ, cei care au vechimea necesara pentru a fi fost in sistem la vremea SIPA.

Ce fel de presiune? Cu ceea ce ar putea fi publicat din viata lor intima. Cu aceasta noua mizerie aruncata pe toate hotararile judecatoresti maculate de suspiciunea, total fara probe, ca ar fi rezultatul unor santaje.

Si nu mi se pare intamplator ca exact atunci cand ministrul Toader a anuntat ca desecretizarea nu e deloc certa si procesul de clarificare va dura ceva, Dan Andronic a ridicat miza indicand niste fosti oficiali despre care ar fi date in arhiva SIPA ca tease pentru un viitor episod despre moroi, nu cumva scandalul sa se stinga si presiunea sa scada. QED!

Dincolo de aceasta mizerie, ce consecinte poate avea desecretizarea?

Multi spun ca ar putea cadea hotarari judecatoresti. Cum? Acolo sunt date adunate pana prin 2004-2006. Deci nu pot viza mari dosare politice si de coruptie, pentru ca ele nu existau.

Si cum anume sa se ajunga la rasturnarea sentintelor? Simplul fapt ca un judecator sau un procuror din cazul respectiv are un dosar la SIPA nu dovedeste nimic, mai precis nu face nicio legatura intre el si decizie.

Daca un judecator are un dosar inseamna ca toate sentintele lui pot fi suspectate de efect al santajului?

Dar eu cred ca o desecretizare rapida este exact ceea ce urmaresc cei care au scos moroiul SIPA din cosciugul provizoriu de la ANP. De ce spun asta?

Din punctul meu de vedere, tot ce se mai poate si ar trebui facut in privinta arhivei ar fi inventarierea fila cu fila in cadrul unui proces initiat si verificat de CSAT, iar cu exceptia informatiilor cu relevanta pentru siguranta nationala sau despre eventuale fapte penale, inclusiv santaje, restul ar trebui topit.

Dincolo de eliminarea unui potential pericol de santaj, cred ca ar fi si un demers simbolic important: ar fi distruse nu numai niste hartii in materialitatea lor, ci si o bucata dintr-o mare mizerie, rezultat al unor practici odioase care au marcat grav si dureros istoria Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#desecretizare arhiva SIPA , #arhiva SIPA