Revolutionarii cer procurorului general deschiderea din oficiu a unui dosar penal in cazul SIPA

Marti, 23 Mai 2017, ora 21:52
2801 citiri
Revolutionarii cer procurorului general deschiderea din oficiu a unui dosar penal in cazul SIPA
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia 21 Decembrie 1989 solicita procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar, deschiderea din oficiu a unui dosar penal si institutirea de masuri asiguratorii pana la "clarificarea deplina" a situatiei arhivei SIPA.

"Pana la clarificarea deplina a situatiei si a viitorului acestor arhive ale securitatii care a fost lasata sa actioneze nestingherit asupra Justitiei, va solicitam deschiderea din oficiu a unui dosar penal si institutirea de masuri asiguratorii, respectand jurisprudenta CEDO, cel putin in cauzele date impotriva Romaniei", se arata intr-un comunicat al Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Membrii asociatiei solicita ca Ministerul Public sa-si exercite prerogativa de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in principal a dreptului la un proces echitabil si a dreptului la viata privata, facand verificarile necesare la institutiile implicate, in arhive si in toate sediile "pentru inlaturarea tuturor vulnerabilitatilor si a posibilitatilor de ingerinta in activitatea judiciara a oricarei entitati sau lucrator din functiunea SIPA, oprind supravegherile ilegale si influentele din partea lucratorilor cu activitate secreta asupra solutiilor din dosare, asupra administrarii probelor sau reprezentarii partilor, asupra desemnarii in functiile de conducere ale instantelor si parchetelor sau din Ministerul Justitiei sau de judecator si procuror sau chiar in barouri".

Revolutionarii solicita realizarea "fara rezerva" a unei inspectii - "fara precedent dupa 1989" - in spatiile si arhivele si inventarele logistice ale institutiilor care ar fi implicate in ingerintele reclamate de-a lungul anilor ca se petrec in activitatea judiciara.

"In culegerea si stocarea de informatii despre diverse persoane: magistrati, avocati, ministri, politicieni, diversi justitiabili, cetateni romani si straini, in cautarea influentarii unor solutii judiciare, SIPA (...) a incalcat legea romana, a violat dreptul fundamental la viata privata, Constitutia, Conventia EDO - situatii care nu pot fi trecute la infinit cu vederea", sustine asociatia.

Potrivit sursei citate, trebuie aflat cand si in ce imprejurari aceste informatii ar fi fost clasificate ca secrete intrucat Legea nr. 182/2002 privind informatiile clasificate, la art. 24, alin. (5) dispune ca "se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturi vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime".

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#21 Decembrie 1989 dosar penal SIPA, #revolutionari dosar penal arhiva SIPA, #Asociatia 21 Decembrie 1989 arhiva SIPA , #arhiva SIPA