Scandalul SIPA: CSM vrea sa stie cine s-a ocupat de arhiva si daca s-a mai umblat la ea de cand a fost secretizata

Marti, 16 Mai 2017, ora 23:40
2542 citiri
Scandalul SIPA: CSM vrea sa stie cine s-a ocupat de arhiva si daca s-a mai umblat la ea de cand a fost secretizata
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicita Ministerului Justitiei sa publice componenta comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, masurile dispuse de acestea, data sigilarii arhivei, daca cineva a accesat-o ulterior si modul cum a fost gestionata pana in prezent.

Consiliul apreciaza ca imperios necesara clarificarea situatiei arhivei SIPA dintr-o dubla perspectiva: aceea a situatiei juridice actuale si a presupusei folosiri a informatiilor din cuprinsul fondului arhivistic in diverse scopuri, conform unui comunicat.

"Plenul CSM solicita Ministerului Justitiei, in calitate de custode al arhivei SIPA, sa comunice elementele necesare pentru lamurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componenta comisiei infiintate in baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justitiei, cu enumerarea concreta a atributiilor, responsabilitatilor, modalitatii/procedurii efective in care si-a desfasurat activitatea aceasta comisie, precum si prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situatia in care astfel de acte au fost intocmite), a raportului final si/sau a oricarui alt document care poate fi asimilat unei descarcari de atributii/sarcini/indatoriri/responsabilitati, intocmit la momentul predarii fostei DGAP catre Administratia Nationala a Penitenciarelor", sustin membrii CSM.

Citeste si Reactia lui Tudorel Toader, dupa ce Dragnea i-a cerut sa desecretizeze arhiva SIPA

Acestia solicita sa fie cunoscut numarul comisiilor infiintate ulterior si componenta nominala a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justitiei, avand ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum si toate masurile dispuse in urma desfasurarii acestor comisii, in situatia in care au existat.

Totodata, CSM mai cere data sigilarii arhivei si procesul verbal intocmit in acest sens, dar si mentionarea modalitatii de patrundere ulterioara in interiorul acestei arhive, daca acest lucru s-a intamplat.

O alta solicitare se refera al "existenta unor masuri luate la nivel de CSAT (hotarari/avize), comunicate Ministerului Justitiei, in situatia in care au fost depuse sau, dimpotriva, identificarea unei/unor eventuale sesizari a CSAT de catre Ministerul Justitiei pe tema modalitatii de gestionare, in timp, a arhivei SIPA".

CSM invoca in acest demers faptul ca "dupa mai bine de 12 ani" de la adoptarea HG din 2006 aceasta tema nu a primit niciun raspuns.

"Consideram ca este necesara implicarea activa si eficienta a tuturor institutiilor responsabile in rezolvarea de o maniera transparenta, legala si definitiva a problemei arhivei SIPA", se mentioneaza in comunicat.

Vezi si Presedintele UNJR: Sa se faca lumina in cazul arhivei SIPA, serviciul secret miliar prin care erau santajati magistratii

Amintim ca Dan Andronic a publicat un articol in care sustine ca "exista dovezi" ca, in 2006, din arhiva SIPA au fost copiate documente in timpul inventarierii ei si, in plus, ar fi fost "sustrase si distruse dosare ale unor magistrati care, ulterior, au avansat ierarhic pana la cel mai inalt nivel".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#CSM arhiva SIPA, #arhiva SIPA, #Ministerul Justitiei arhiva SIPA , #arhiva SIPA