Uniunea Judecatorilor si Asociatia Magistratilor ii cer lui Grindeanu sa revina asupra desecretizarii SIPA

Joi, 01 Iunie 2017, ora 17:44
4573 citiri
Uniunea Judecatorilor si Asociatia Magistratilor ii cer lui Grindeanu sa revina asupra desecretizarii SIPA
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor din Romania i-au solicitat premierului Sorin Grindeanu sa revina asupra HG propusa de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, privind "pretinsa 'desecretizare' a arhivei SIPA"

Totodata, UNJR si AMR vor ca premierul sa-i solicite lui Toader "publicarea tuturor rapoartelor, proceselor verbale, ordinelor de ministri si oricaror alte inscrisuri care privesc inventarierea acestei arhive", se arata intr-o scrisoare comuna a celor doua entitati, postata pe site-ul UNJRsi remisa joi Ziare.com.

"Inaintea oricarei discutii despre soarta viitoare a acestei arhive este important sa stim, din documente oficiale, ce s-a intamplat cu ea in ultimii 12 ani. Cel putin din datele facute publice pana in prezent, rezulta grave nereguli privind gestionarea acestei arhive.

Numai dupa ce ministrul Justitiei va face publice toate documentele privind gestionarea arhivei SIPA (...) vor fi suficiente informatii in spatiul public care sa permita cunoasterea starii acestei arhive in prezent.

(...) In caz contrar, suspiciunile in spatiul public privind potentialul de santaj al acestei arhive se vor adanci, atata vreme cat, asa cum rezulta din spusele ministrului Tudorel Toader, reprezentantii Ministerului Justitiei si ai Guvernului vor intra in aceasta arhiva - asa cum au facut-o de la data desfiintarii SIPA - fara ca magistratii si cetatenii sa stie ce au facut acestia efectiv in arhiva si fara sa aiba vreo raspundere concreta fata de activitatea lor", avertizeaza UNJR si AMR.

Cele doua organisme ale magistratilor subliniaza ca exista temerea ca noua comisie care va avea acces la arhiva "va folosi informatiile in alte scopuri decat cele declarate".

"Efectul hotararii pe care vi-o asumati ca Guvern, la propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader (...) va fi ca informatii adunate prin metode securistice, in afara oricarui cadru sau proceduri legale, sa poata fi, in acest mod, legitimate si folosite impotriva justitiei.

(...) Nu ne mai putem permite ca Justitia din Romania sa functioneze sub spectrul serviciilor secrete, asa cum era si in comunism, iar modul in care veti gestiona problema arhivei SIPA va fi semnalul pe care-l dati intregii lumi daca va rupeti de trecut sau il restaurati", mai transmite scrisoarea.

SIPA - "practici ale fostei Securitati comuniste"

Referitor la SIPA, cele doua entitati transmit ca a fost creata cu scopul de a preveni coruptia din Justitie, insa "a ajuns sa urmareasca magistrati si oameni politici folosind metode si practici ale fostei Securitati comuniste, cum ar fi strangerea de materiale si informatii pentru santaj".

"In 2004, in perioada de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana a aratat ca exista pericolul ca informatiile adunate de SIPA sa fi fost folosite pentru a santaja magistratii si a influenta actul de justitie, motiv pentru care s-a luat in considerare desfiintarea acestui serviciu secret. Actiunea ministrului Justitiei are ca efect legitimarea, in 2017, si a acelui tip de politie politica", mai transmit UNJR si AMR.

Cele doua subliniaza ca au solicitat "de ani de zile" clarificarea situatiei arhivei SIPA, apreciind ca, incepand cu anul 2006, a existat " o lunga actiune de dezinformare si manipulare a opiniei publice cu privire la aceasta arhiva".

Cine au fost agentii acoperiti ai SIPA?

Totodata, reprezentantii institutiei atrag atentia ca fostul ministru al Justitiei Monica Macovei "a aratat ca au existat procurori si/sau judecatori care au fost colaboratori, informatori sau chiar agenti acoperiti ai SIPA" si ca, "pentru insanatosirea sistemului judiciar, trebuie sa stim numele acestora".

"SIPA este o 'pata neagra' pe Justitia din Romania post-comunista, care trebuie lamurita in mod complet, pe deplin transparent, aceasta conditie fiind obligatorie pentru credibilitatea actiunii asumate de Guvernul pe care-l conduceti.

(...) Vom face uz de toate mijloacele democratice pentru a ne asigura ca nimeni, fie oameni politici, partide ori servicii secrete, nu va folosi aceasta arhiva in interese personale sau de grup pentru santajarea magistratilor sau raspandirea de suspiciuni de acest tip", mai sustin Dana Girbovan, presedinte UNJR, si Andreea Ciuca, presedinte AMR.

Epopeea desecretizarii SIPA

Miercuri, dupa anuntul lui Toader ca Guvernul a adoptat desecretizarea arhivei SIPA, Dana Girbovan a acuzat o sfidare fata de magistrati.

Ministrul Justitiei a precizat ca, probabil, sunt si secrete de stat in arhiva, care va fi distrusa dupa trei ani. Acces la arhiva SIPA va avea o comisie formata din cinci membri certificati ORNISS: doi membri ai Ministerului Justitiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului si unul al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Tudorel Toader a subliniat ca este posibil ca in arhiva SIPA sa existe inscrisuri care tin de viata privata, dar a precizat ca acelea nu vor fi facute publice. Acesta a mai spus ca secretele de serviciu vor fi declasificate si ca dosarele magistratilor vor fi facute publice, si le-a transmis jurnalistilor ca "veti interpreta cum credeti de cuviinta cea ce veti gasi acolo".

Amintim ca, miercuri, ministrul Justitiei si premierul Sorin Grindeanu au anuntat desecretizarea arhivei SIPA.

Anterior, saptamana trecuta, joi, Ministerul Justitiei a publicat o lista a celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare. Este vorba despre 22 de vizite consemnate in 22 de procese verbale care au fost intocmite "cu ocazia sigilarii/desigilarii spatiilor in care a fost depozitata arhiva".

Aceste vizite au avut loc in perioada 2007-2013, dupa desfiintarea serviciului si secretizarea arhivei de catre Monica Macovei, careia i-au urmat la sefia Ministerului Justitiei Tudor Chiuariu si Catalin Predoiu.

F.N.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#UNJR AMR Grindeanu arhiva SIPA, #Grindeanu desecretizare arhiva SIPA , #arhiva SIPA