Iohannis reactioneaza la scandalul SIPA: E interesant de urmarit cum apar astfel de ciorbe reincalzite

Joi, 18 Mai 2017, ora 14:02
3558 citiri
Iohannis reactioneaza la scandalul SIPA: E interesant de urmarit cum apar astfel de ciorbe reincalzite
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca asteapta ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa clarifice situatia creata in jurul arhivei SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie - n.red.).

Chestiunea arhivei SIPA "nu a fost tatata cu suficienta transparenta la momentul respectiv".

"Aceasta arhiva SIPA a ajuns, prin lipsa de informatie in spatiul public, un fel de mare secret national, ceea ce nu cred ca este. Ministerul Justitiei trebuie sa faca tot ce poate, transparent si transant, ca sa clarifice aceasta chestiune.

Daca se poate desecretiza, ministrul Justitiei trebuie sa stabileasca, sa clarifice daca au fost scurgeri, n-au fost scurgeri.

(...) Nu cred ca este o tema care trebuie sa ramana mult in spatiul public. Astept de la dl ministru sa clarifice transparent si transant. Astept concluziile de la minister.

(...) Nu stiu ce e in aceasta arhiva, dar astept sa aflu. Daca sunt date care nu mai au nicio valoare, atunci este si asta o varianta, sa fie arhiva topita", a declarat seful statului.

"E interesant cum, dintr-odata, unii devin amnezici, altii devin tacuti, altii devin vorbareti"

Acesta a catalogat discutia despre desecretizarea arhivei SIPA o "ciorba reincalzita".

"Este interesant de urmarit cum apar astfel de ciorbe reincalzite in spatiul public, la anumite momente politice, si cum, dintr-odata, unii devin amnezici, altii devin tacuti, altii devin vorbareti.

(...) Am solicitat si colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, ca sa vedem daca CSAT are ce discuta in aceasta chestiune sau nu. Si, oricum ar fi, trebuie clarificata aceasta chestiune", a mai spus Klaus Iohannis.

La observatia unei jurnaliste ca, potrivit fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu, acesta ar fi inaintat un raport catre CSAT pe tema SIPA, in perioada in care era in functie, presedintele a precizat: "CSAT este folosit la noi tara pe post de panaceu universal, ceea ce nu este".

"Are domeniul de care se ocupa, ceea ce este securitatea nationala. Nu pot sa va spun daca s-a trimis sau nu s-a trimis un raport, dar se poate verifica aceasta chestiune.

Oricum, a fost si este un serviciu cu aceste atributii la Ministerul Justitiei si de acolo trebuie sa vina clarificarile, nu sa astepte cineva ca acolo sa ne adunam cu totii si sa dezbatem fila cu fila. Iar daca ministrul Justitiei considera ca trebuie sa primeasca un aviz sau o opinie CSAT, atunci se adreseaza CSAT.

Nu are rost sa discutam ce a fost acum 7 ani sau 10 ani si s-a desfiintat SIPA si apoi s-a reinfiintat", a declarat presedintele.

Amintim ca, luni, jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol, pe evz.ro, in care sustine ca arhiva SIPA, care ar contine intre 10 si 20 de mii de dosare, printre care mii ale magistratilor, ar fi fost copiata. In plus, unele documente ar fi fost distruse sau sustrase, mai sustine Andronic.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Klaus Iohannis arhiva SIPA, #Iohannis Toader desecretizare arhiva SIPA, #CSAT desecretizare arhiva SIPA , #Klaus Iohannis