De fapt ce am aflat despre arhiva SIPA? Ministrul spune ca au fost mult mai multe vizite decat a anuntat public

Joi, 25 Mai 2017, ora 13:35
6724 citiri
De fapt ce am aflat despre arhiva SIPA? Ministrul spune ca au fost mult mai multe vizite decat a anuntat public
Foto: captura video Digi 24

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca au fost "mult mai multe" vizite in arhiva SIPA, decat cele 22 consemnate in lista publicata joi.

"Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22 pe baza oamenilor carora le-am trecut acolo si datele.

Sunt mult mai multe vizite, sunt si doua rapoarte pe care nu le-am desecretizat si pe care le vom desecretiza, din care veti afla mai multe informatii si ma multe vizite", a spus Toader.

Intrebat de jurnalisti de ce nu a facut public totul de azi si ce contin cele doua rapoarte despre care vorbeste, ministrul a precizat: "Vreau sa le vad regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intra in competenta ministrului de a le desecretiza, ci trebuie initiata o Hotarare de Guvern. Vom desecretiza si vom publica in maniera pe care deja o stiti".

"Le vom desecretiza si le veti sti. Nu am niciun calendar, astazi de-abia am dat lista aceea. Vom avea o discutie cu dl prim-minsitru, vom stabili graficul Hotararii de Guvern", le-a mai spus Toader jurnalistilor.

Intrebat daca va face vreo ancheta, dupa ce Evenimentul Zilei a publicat un raport secret, Toader a raspuns: "Ministerul Justitiei nu face ancheta penala, ministrul face cel mult chestiuni care tin de minister".

In legatura cu lista publicata joi, Toader a mentionat ca "din lista se afla cine in mod fizic a intrat in arhiva, cine cunoaste adevarurile din arhiva".

"Pana acum era o necunoscuta, cin' sa fie, acum iata ca se stie - A, B, C au intrat si cunosc secretele din arhiva. Nu am de unde sa stiu de ce nu s-au consemant datele de atunci. Cel mai sigur si cel mai simplu va vor raspunde cei care au guvernat si au gestionat arhiva atunci", a mai spus ministrul.

Acesta a explicat de ce nu trebuie distrusa arhiva SIPA, dupa desecrezitare.

"E pacat sa o distrugem, pentru ca e un semgment din istoria mai placuta sau mai putin placuta a Justitiei. Arhiva SIPA are in ea documente privind activitatile desfasurate de functionari precum cei de la ANP. Cum sa o distrugi?

Arhiva SIPA are in ea elemente legate de viata privata, are in ea informatii care tin probabil de secretul de serviciu, care intra in competenta ministrului si nu le voi desecretiza.

Vom face un fel de CNSAS, vom pune 3-4 functionari de la Ministerul Justitiei care au acces la secrete de stat si sa restituie documente celor de la ANP ca sa faca dovada dreptului la pensie", a mai precizat Tudorel Toader.

Declaratiile acestuia au fost facute dupa ce, joi dimineata, Ministerul Justitiei a publicat o lista celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare. Este vorba despre 22 de vizite consemnate in 22 de procese verbale care au fost intocmite "cu ocazia sigilarii/desigilarii spatiilor in care a fost depozitata arhiva".

Aceste vizite au avut loc in perioada 2007-2013, dupa desfiintarea serviciului si secretizarea arhivei de catre Monica Macovei, careia i-au urmat la sefia Ministerului Justitiei Tudor Chiuariu si Catalin Predoiu.

Lista celor care au avut acces in acest interval la arhiva SIPA

:

Iosif Marius, Bura Vasilica, Scantei Laura-Iulia, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae, Armean Doina, Istrati Andreea, Georgescu Horia, Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Fintana Eugen-Mihai, Caruntu Constantin, Ignuta Valentin, Boboc Monica, Ungur Florian, Oana Iuliu-Maximilian, Radu Mihaela, Postelnicu Ionel, Raduta Cornel, George David, Iulian Spinu, Andronache Florian-Teodor, Stef Marius, Oltenas Adrian.

Ministerul Justitiei a mai precizat ca urmeaza sa fie desecretizate doua rapoarte din luna aprilie 2008 intocmite de comisia din care au facut parte, printre altii, Horia Georgescu si Iulia Scantei, rapoarte prin care "Comisia a identificat nereguli cu privire la evidenta, pastrarea, procesarea, multiplicarea si distrugerea informatiilor secrete de stat".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tudorel Toader vizite arhiva SIPA, #Toader desecretizare arhiva SIPA, #Toader rapoarte secrete SIPA , #Tudorel Toader