Guvernul a adoptat desecretizarea arhivei SIPA UPDATE Sefa UNJR acuza o sfidare fata de magistrati

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 19:56
12697 citiri
Guvernul a adoptat desecretizarea arhivei SIPA UPDATE Sefa UNJR acuza o sfidare fata de magistrati
Foto: Digi 24 TV

Guvernul a adoptat, miercuri, printr-o hotarare, desecretizarea arhivei SIPA, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la finalul sedintei Executivului.

"Astazi a fost adoptata HG. Prevede desecretizarea celor doua rapoarte intocmite de catre ministrul Justitiei din 2008, unul dintre rapoarte avand si o anexa, care face parte din raport.

(...) HG produce efecte atunci cand va fi publicata in Monitorul Oficial si atunci veti vedea mai multe nume si prenume care au vizitat arhiva SIPA. HG prevede si desecretizarea arhivei SIPA", a spus Toader, intr-o declaratie de presa.

El a precizat ca, probabil, sunt si secrete de stat in arhiva, care va fi distrusa dupa trei ani. Acces la arhiva SIPA va avea o comisie formata din cinci membri certificati ORNISS: doi membri ai Ministerului Justitiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului si unul al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

"Nu stim daca sunt secrete de stat acolo sau nu. Personal, cred ca da. Dar nu pot da ancheta pe mana cuiva care nu este membru ORNISS. Comisia are termen de 3 ani de zile, in care arhiva trebuie desfiintata. Sa nu mai ramana urma de arhiva SIPA", a mai spus ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a subliniat ca este posibil ca in arhiva SIPA sa existe inscrisuri care tin de viata privata, dar a precizat ca acelea nu vor fi facute publice.

"Dar persoanale vizate pot solicita in scris comisiei si au acces la partea din dosar referitoare la viata privata", a adaugat Toader.

Acesta a mai spus ca secretele de serviciu vor fi declasificate si ca dosarele magistratilor vor fi facute publice, si le-a transmis jurnalistilor ca "veti interpreta cum credeti de cuviinta cea ce veti gasi acolo".

"Pe parcursul celor trei ani de zile, veti avea acces la informatiile de interes public, vom respecta dreptul la viata privata", a mai precizat Toader.

UPDATE 1 - Precizari de la Guvern

La mai bine de o ora de la declaratia ministrului, Guvernul a venit cu precizari referitoare la desecretizarea arhivei SIPA:

"Documentele din arhiva SIPA vor fi inventariate, declasificate sau trecute la un alt nivel de clasificare sau de secretizare, dupa care vor fi predate institutiilor abilitate. (...) Informatiile astfel desecretizate pot fi comunicate, in conditiile legii, oricarei entitati fizice sau juridice, la cererea acestora.

(...) De mentionat ca, pana la finalizarea inventarierii arhivei fostei DGPA, documentele cuprinse in aceasta arhiva nu pot fi puse la dispozitie niciunei persoane fizice sau juridice cu exceptia celor abilitate, potrivit legii, sa indeplineasca atributii cu privire la documentele acestei arhive.

Daca exista proceduri judiciare in derulare, la cererea motivata a organelor judiciare romane sau straine, Comisia va putea furniza informatii din documentele cuprinse in arhiva fostei DGPA.

(...) Dosarele de personal ale fostilor angajati DGPA identificate in arhiva se vor preda, in baza unor procese-verbale de predare-primire, catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, iar documentele identificate ca avand valoare istorica vor fi predate catre Arhivele Nationale. Persoanele care vor dori sa consulte partea din dosar referitoare la viata lor privata vor avea acces la documentele respective in baza unei solicitari scrise, dar numai dupa finalizarea procesului de inventariere a arhivei si nu mai tarziu de cinci luni de la data inceperii activitatii comisiei.

Semestrial, comisia va intocmi un raport de activitate, a carui sinteza va fi facuta publica prin afisarea pe pagina de Internet a Ministerului Justitiei, dupa aprobarea de catre ministrul Justitiei. La incheierea activitatii, comisia va intocmi un raport de activitate care va fi supus aprobarii Guvernului si apoi va fi facut public".

UPDATE 2 - Sefa UNJR acuza o sfidare fata de magistrati

De asemenea, ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca HG a fost pusa in dezbatere publica pe site-ul ministerului inca din perioada mandatului Ralucai Pruna, astfel asigurandu-se transparenta. In plus, a mentionat ca si-au exprimat punctul de vedere mai multe institutii din Justitie.

"Problema desecretizarii arhivei SIPA vine din 2011. (...) Problema transparentei publice este stabilita cu mult peste cerintele minime legale. Poate fi verificat in arhiva ministerului si pe pagina de Internet a Ministerului Justitiei, ca si-au exprimat punctele de vedere CSM, Ministerul Public, Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Judecatorilor, Asociatia Procurorilor.

Am toate punctele de vedere pe care reprezentantii Justitiei le-au transmis, dupa ce proiectul de HG a fost postat pe pagina de Internet a institutiei. Afirmatiile de lipsa de transparenta sunt lipsite de fundament, prin punctele de vedere transmise de asociatiile la care am facut referire", a precizat ministrul.

In replica, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, a catalogat drept "sfidare fata de magistrati" afirmatia lui Toader referitoare la transparenta si punerea in dezbatere publica.

"Domnule prim ministru Sorin Grindeanu, afirmatiile ministrului Justitiei Tudorel Toader din conferinta de presa din data de 31 mai, potrivit carora HG pe care ati adoptat-o azi privind 'desecretizarea' arhivei SIPA a fost pe site inca de pe timpul ministrului Raluca Pruna, iar prin aceasta s-ar fi parcurs etapele de transparenta, este o sfidare la adresa magistratilor si o desconsiderare a colaborarii oneste, bazata pe buna credinta si transparenta intre Ministerul Justitiei si corpul magistratilor.

(...) Afirmatia ministrului Justitiei Tudorel Toader, asadar, ca prin reciclarea propunerii de hotarare facuta de ministrul Pruna dansul ar fi parcurs etapele de transparenta, este de-a dreptul sfidatoare la adresa oricui are un pic de memorie", a scris pe Facebook Dana Girbovan.

UPDATE 3 - Asociatia Magistratilor se teme de santaj

"Esential este ca actul normativ sa nu genereze disfunctii, iar modalitatea de punere in aplicare sa nu duca la vreo bresa, in sensul posibilitatii ca inventarierea si/sau predarea sa se constituie intr-o sursa de santaj, prin reactivarea, scurgerea, plasarea, aflarea, vehicularea unor date din ultimele trei decenii care nu au nicio legatura cu actul de justitie - in masura covarsitoare bazate pe delatiuni si pe declaratii binevoitoare ale unor alesi, caci daca nu ar fi asa, s-ar fi regasit la dosarul profesional al magistratului, cum impune legea", considera Asociatia Magistratilor din Romania (AMR).

AMR apreciaza ca solicitarile asociatiilor magistratilor de clarificare a problemelor ridicate de activitatea si de arhiva SIPA s-au materializat in "repunerea pe rol" a unui proiect de hotarare de guvern initiat de fostul ministru Raluca Pruna, fara sa se puna in dezbatere problemele serioase ridicate de proiectul respectiv.

"Astfel, asociatiile profesionale s-au referit la faptul ca proiectul hotararii de guvern statueaza asupra infiintarii unei comisii pentru inventarierea si predarea documentelor (...), a carei componenta, asa cum este mentionata, exclude participarea reprezentantilor asociatilor profesionale ale magistratilor, imprejurare grava intrucat inscrisurile ii vizeaza, in special, pe judecatori si procurori.

Aceasta comisie are, printre atributii, si formularea de propuneri in legatura cu documentele inventariate sau predarea celor clasificate, respectiv, a inscrisurilor propuse spre distrugere, unei structuri de securitate din cadrul Ministerului Justitiei, fara a exista nicio mentiune concreta, niciun indiciu despre aceasta structura", se precizeaza in comunicatul AMR.

Amintim ca, miercuri, ministrul Justitiei si premierul Sorin Grindeanu au anuntat desecretizarea arhivei SIPA.

Anterior, saptamana trecuta, joi, Ministerul Justitiei a publicat o lista a celor care au vizitat arhiva SIPA dupa secretizare. Este vorba despre 22 de vizite consemnate in 22 de procese verbale care au fost intocmite "cu ocazia sigilarii/desigilarii spatiilor in care a fost depozitata arhiva".

Aceste vizite au avut loc in perioada 2007-2013, dupa desfiintarea serviciului si secretizarea arhivei de catre Monica Macovei, careia i-au urmat la sefia Ministerului Justitiei Tudor Chiuariu si Catalin Predoiu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#desecretizare arhiva SIPA, #Toader desecretizare arhiva SIPA, #Toader comisie arhiva SIPA , #Tudorel Toader